Elektrická sekačka

Mezi hlavní přednosti elektrické sekačky patří snadná ovladatelnost, poměrně nízká hlučnost a nižší nároky na údržbu. Určitou nevýhodou je závislost na zdroji energie. Po celou dobu sekání za sebou táhnete kabel, takže není vhodné si elektrickou sekačku kupovat, máte-li velkou zahradu nebo louku.

Benzínová sekačka

Benzínová sekačka je výkonnější a silnější než elektrická. Velkou výhodou je nezávislost na zdroji elektrické energie. Přesto, že její údržba je už náročnější, na velkých a hustě travnatých plochách vám bude nejlepším pomocníkem. Sekání velkých ploch výrazně usnadní sekačky s pojezdem, jejichž motor nepohání pouze sekací nože, ale i kola samotné sekačky. Při sekání s takovou sekačkou není třeba vyvíjet žádnou sílu pro vlastní pohyb sekačky vpřed a sekání trávy se stává mnohem snadnější činností.

Akumulátorová sekačka

Kompromis mezi oběma variantami představuje akumulátorová sekačka. Tu sice pohání elektrická energie, v tomto případě však jejím zdrojem není elektrická síť, ale akumulátor. Životnost lithium-iontového aku článku je přibližně 1500 nabíjecích cyklů, samovolně kapacitu neztrácí a proto ho není nutno před každým použitím po delší odstávce znovu nabíjet. Na jedno nabití zvládne tento stroj posekat 100 až 300 metrů čtverečních, podle hustoty trávy.

Zahradní traktůrky

Zahradní traktůrky plně využijte na plochách nad 1500 metrů čtverečních. Zahradní traktůrky lze dělit na traktory se žacím ústrojím mezi osami, které zvládnou kromě sekání i připojení nejrůznějších nástavců, adaptérů a vozíků, a ridery, které jsou levnější a také menší, takže se hodí pro sekání těsně kolem stromů nebo keřů.

Jaký traktůrek vybrat

Zdaleka ne všechny zahrady jsou úplně rovné, členitost a náročnost terénů je jedním z důležitých hledisek při výběru vhodného stroje. Pro zvlášť náročné plochy s množstvím nerovností a stoupáním se vyplatí uvažovat o náhonu na všechna čtyři kola. Díky němu není veškerý záběr soustředěn pouze na přední nápravu, takže nedochází k prokluzu kol a smýkání stroje. Máte-li členitou zahradu s množstvím keřů a stromů, poohlédněte se raději po rideru s menším poloměrem otáčení. Ridery jsou levnější než klasické traktory a díky minimální šířce projedou i zahradními vrátky. To vám zaručí lepší a přesnější ovladatelnost a manévrovatelnou stroje na menší ploše. Naproti tomu zahradní traktory jsou asi nejpohodlnějším způsobem, jak se starat o svoji zahradu. Díky většímu záběru nabízejí rychlejší a kvalitnější sečení, výkonné stroje zvládnou za hodinu i plochu fotbalového hřiště. Většina traktorů umožňuje připojení dalších nástavců, jako jsou radlice, hrábě nebo přívěsné vozíky. A dražší typy vybavené náhonovým hřídelem umožňují připojit i aktivní příslušenství, například provzdušňovač, vertikutátor nebo rozmetač hnojiv.

Fréza

Kompletní péči o trávník vám poskytne travní fréza, se kterou můžete jak frézovat, tak provzdušňovat. Frézovací válec sami snadno vyměníte za válec provzdušňovací a dopřejete tak vašemu trávníku dokonalou péči jediným přístrojem. Hloubku provzdušňování lze nastavit přímo na stroji. Po použití travní frézy bude váš trávník opět dýchat a budou se k němu dostávat živiny, kterým bránil mech, plevele a jiné nečistoty. Například OBI nabízí travní frézu Combi Care, která má všechny tyto výhody.