Dřevěná podlaha jako žádná jiná – takto dokázali parketáři v Severním Porýní-Vestfálsku splnit přání svého zákazníka. Parketáři se před časem zúčastnili školení právě na designové podlahy z kolekce Pallmann Freestyle a nyní mohli předvést své parketářské umění v rodinném domě. Výsledek je působivý, uznejte sami.


Od vzorového prkna až po jedinečnou dřevěnou podlahu na míru
"Tohle chci – nikdo jiný takovou podlahu mít nebude." To byla slova zákazníka, který v showroomu firmy objevil vzorovou desku Freestyle Collection a byl ihned ohromen strukturovaným a dvoubarevným povrchem. Tento zákazník hledal novou, neobvyklou dřevěnou podlahu do své kuchyně a haly. Po podrobném poradenství ohledně důmyslného zpracování požadované podlahy mohla práce začít.


Wow efekt zásluhou nanášení barvy lakovací špachtlí
Nejprve byla položena jemně strukturovaná dubová podlaha. Aby byl efekt kolekce Pallmann Freestyle co největší, bylo potřeba celou nově položenou podlahu vykartáčovat, k tomu posloužila univerzální parketová bruska Pallmann Spider. Kartáčování bylo provedeno dvakrát a pro dostatečné zvýraznění struktury byly použity nylonové kartáče, mezi prvním a druhým kartáčováním byla podlaha dostatečně navlhčena vodou, aby mohla být odstraněna měkká vlákna dřeva.


"Technologie kartáčování bruskou Spider a nanášení jednotlivých vrstev byla rozhodně výzvou, protože se jednalo o náš první projekt z kolekce Freestyle. Zde nám velmi pomohly rady technika společnosti Pallmann přímo na místě. Doslova nás vedl za ruku, a i díky tomu vše proběhlo hladce," říká Frederik Köhler, manažer společnosti Köhler Fussbodenbau.


Po opracování vláken z měkkého dřeva kartáčováním byl nanesen barevný olejový nátěr Pall-X 333 v barvě elegantního ořechu. Po dostatečném zaschnutí olejového nátěru byla pak podlaha přelakována matným vrchním lakem Pall-X 98. Odborníci na parkety pak vytvořili zmiňovaný wow efekt. Bílý základní nátěr na bázi oleje – Pallmann Pall-X 333 Color White byl na dřevěnou podlahu nanesen pomocí lakovací špachtle. Nátěr dodal struktuře dřeva intenzivní barvu a celkově zvýraznil kresbu celé dřevěné podlahy. Na závěr byla celá dřevěná podlaha nalakována další vrstvou dvousložkového laku na parkety Pall-X 98 matt , který podlahu dobře chrání.


Vítaná změna pro celý tým
Pro celý tým kolem Frederika Köhlera byl projekt příjemným zpestřením v porovnání s běžnou parketářskou prací. "Probarvení parket je nyní pravidelnou součástí práce našeho týmu, ale tento projekt byl pro nás všechny něčím výjimečným. Koneckonců to pro tým byla vítaná změna a velká výzva," říká parketář. Jednotlivé náročné pracovní kroky nakonec proměnily strukturovanou dřevěnou podlahu v jedinečné dílo Pallmann Freestyle. To ocenil zejména zákazník: "Nikdo, koho znám, nic podobného jako je tato podlaha nemá." Pro parketáře to rozhodně nebyl poslední projekt Freestyle. Protože nadšený zákazník vede k mnoha doporučením a Köhler Fussbodenbau bude z tohoto výjimečného projektu jistě ještě dlouho těžit.


Pallmann. Moje parkety. Můj život.