... studenty se zářijovým zahájením nového školního roku.

„Centrální schodiště je jednoznačně architektonickou dominantou celé budovy. Docela jsme si s ním vyhráli, protože nejde o skládačku z prefabrikátů, ale o betonový monolit, který jsme odlévali kompletně na místě,“ prozrazuje hlavní stavbyvedoucí Radovan Jašek ze společnosti Metrostav DIZ a dodává: „Velmi pyšný jsem dále na impozantní prostor na střeše, ten budou brněnským studentům závidět vrstevníci po celé republice. Kombinuje estetické, ekologické i ryze praktické hodnoty, protože zahrnuje solární systém na ohřev teplé užitkové vody, zeleň i rozsáhlou terasu z dřevoplastu, která přímo zve k setkávání a oddechu.“

Nová školní budova vyrostla naproti budově stávající. Vyniká především minimální energetickou náročností a spoustou moderních ekologických prvků. Disponuje provětrávanou zateplenou fasádou, exteriérovými žaluziemi i hliníkovými okny a také tzv. energokanálem, který umožnuje napojení novostavby na centrální zásobování teplem z Tepláren Brno. Myšlenku udržitelného rozvoje dále podporuje využívání dešťové vody ke splachování na WC.

Stavbaři Metrostavu DIZ byli v průběhu výstavby nuceni několikrát improvizovat, poprvé už na samotném začátku. Kvůli vyšší hladině spodní vody museli projektované monolitické základy nahradit tzv. ‚bílou vanou‘, tedy železobetonovou konstrukcí, která kromě statické funkce plní i funkci hydroizolační. V další fázi projektu se potýkali s některými detaily na opláštění. S ohledem na navržený harmonogram bylo totiž nutné nechat je vyrobit ještě před zaměřením stavby. Díky řemeslné zručnosti pracovníků se však podařilo dodržet předepsanou přesnost.

Největší jihomoravská střední škola poskytuje vzdělání v oblasti gastronomie, obchodu a služeb. V posledních letech navyšovala kapacitu přijímaných žáků a zároveň hledala náhradu za některé stávající provozovny, které jsou již v havarijním stavu. Moderní pavilon v Charbulově ulici nabídne přes dvacet učeben a také obchody, v nichž se budou prodávat učňovské výrobky, případně provozovny kadeřnictví a kosmetiky. Součástí bude například i fotoateliér a temná komora pro vyvolávání filmů. Propojovací nadzemní koridor vyřeší nejen průchod ze staré budovy do nové, ale i bezbariérový přístup do obou objektů.

Projekt s názvem „Přístavba k budově A Střední školy Brno, Charbulova, p.o.“ realizuje společnost Metrostav DIZ pro Jihomoravský kraj. Výstavba začala na konci roku 2022 a měla by být dokončena před zahájením nového školního roku. Celkové investiční náklady dosahují
215 milionů korun.