Jedná se o stavebnicové prefabrikáty, které se vyznačují jednoduchou, rychlou a variabilní montáží. Zajímavá je i cena a efektivní využití betonu.

Formy na betonové prefabrikáty pocházejí z Nizozemí a na první pohled jde o velmi jednoduchou formu. Jejich výroba probíhá na betonárně společnosti OSBET BETON nedaleko Prahy, v Letech u Dobřichovic. Největší předností je čtyřramenný kónický výstupek. Bloky jsou opatřeny zámky, do kterých lze osadit další řadu. V nabídce jsou tři základní rozměry: 80 x 40 x 160 cm, 40 x 40 x 160 cm a 40 x 80 x 160 cm. U každé velikosti přitom není problém dodat poloviny a čtvrtky prefabrikátů tak, aby mohlo dojít k případné vazbě, jako je tomu například u cihelného zdiva. Jde o výrobek nekonstrukční, nebo pro lehké konstrukční použití. Nejtěžší prefabrikát má hmotnost 1200kg.

Tyto prefabrikáty mají celou řadu výhod. Obrovská variabilita, rychlost montáže a případné demontáže, jednoduchost výroby a příznivá cena jsou jasnými předpoklady úspěchu. Prefabrikáty se ukládají pomocí samosvorných kleští, které lze upevnit na vysokozdvižný vozík, na hydraulickou ruku automobilu, jeřábu a popř. i nakladače. Manipulaci zvládne bez problémů jeden člověk. Systém lze stavět i bez trvalého spojení, tzn. bez použití lepidel a je zde možná demontáž.

Zajímavá je mnohostrannost použití těchto prefabrikátů. S velkou rychlostí lze vystavět boxy pro sypké materiály, dělící příčky, kóje, opěrné a protihlukové zdi, mobilní zátarasy, stáje a ohrady pro zvířata a jednoduché vodní propusti. Betonové bloky byly již použity jako adekvátní náhrada při výstavbě gabionových zdí. To jsou jen základní možnosti použití. Mezi zákazníky a potencionální odběratele se řadí betonárny, recyklační společnosti, stavebniny, kovošroty a kompostárny. Výhodou prefabrikátů je i to, že základy stačí zhotovit ze zavlhlého betonu, nebo vytvořit lože ze zhutnělého kameniva, popř. využít hotovu plochu.

Podle zkušeností lze vystavět opěrné zdi do výšky tří metrů a pak je postupně zasypat do výše 160 cm. „V Letech se nám podařilo z betonových bloků postavit kóje na sypký mate­riál a kus podezdívky. Nebyl problém rohy svázat a poslední řadu zakončit finální kostkou, která má dokonce stříšku“ podělil se o zkušenosti Vladimír Lisý. Společnost má stavebně technické osvědčení, a proto zde není žádný problém si tuto novinku vyzkoušet při vlastní realizaci.

OSBET BETON s.r.o.
tel.:  257 710 426, fax: 257 711 785
e-mail: info@osbet.cz, www.osbet.cz