Hlavní město Praha ve spolupráci s Metrostavem připravilo možnost prohlédnout si část tunelového komplexu Blanka. V rámci prohlídky tunelu se návštěvníci setkali s informacemi o stavbě tunelu, ale i s četnými ukázkami speciální stavební techniky používané pro stavby tunelů.

Byly připraveny tři okruhy odstupňované podle fyzické náročnosti. Největší zájem Pražanů byl o nejdelší trasu, která vedla z Letné přes strojovnu vzduchotechniky až do Troje. Fronty zájemců o prohlídku, mezi kterými převažovali mladí lidé a rodiny s malými dětmi, se začaly před vstupem na staveniště scházet již krátce po osmé hodině ranní.

Pan Koudelka z Prahy 8 nám řekl: „Vzhledem k deštivému počasí se mi moc nechtělo, ale kluk mě přemluvil, že se chce podívat do tunelu, že ho zatím viděl jenom v televizi, a já nelituji, že jsem šel.“

„Rád bych poděkoval všem návštěvníkům za to, že se i navzdory deštivému počasí přišli podívat v tak hojném počtu na toto unikátní dílo. Jsme rádi, že o naši práci má veřejnost zájem a že jsme mohli ukázat tu část z budoucího tunelového komplexu Blanka, která je již hotová,“ řekl ke dni otevřených dveří ředitel divize 2 Metrostavu Ing. Miloslav Hadrava.

Informační servis pro návštěvníky zajistilo více než 130 techniků akciové společnosti Metrostav. Na trasách prohlídek byly rozmístěny informační panely a servis záchranné a zdravotní služby.  Pražané tak měli jedinečnou možnost se seznámit se všemi podrobnostmi a technickými detaily stavby.

Současný stav prací v TK Blanka:

V části Špejchar – Pelc-Tyrolka probíhají ražby posledního vzduchotechnického kanálu ze strojovny vzduchotechniky pod obě tunelové trouby. Dále pokračují izolační práce a definitivní obezdívky na obou tunelech. Definitivní obezdívky jsou v plném proudu také ve strojovně vzduchotechniky. Na části Myslbekova – Prašný most byla zahájena ražba vzduchotechnického kanálu.