Pod zemí dvě patra pro parkování aut. Nad zemí pak prostory pro obchody a hned nad nimi čtyři podlaží s kancelářemi. Těmto účelům bude sloužit nový objekt, který v centru ­Ostravy staví společnost ­Eiffage Construction Česká republika. Půjde o kanceláře nejvyššího standardu v Ostravě. Výše investice je odhadována na deset milionů eur.

Se stavbou administrativního centra se začalo loni v září. Po vybudování dvou podzemních podlaží, kde bude umístěno technické zázemí budovy a devětapadesát parkovacích stání, se práce posunuly do nadzemní části. V současné době stavaři pracují na stavbě druhého a třetího podlaží. „Stavba je navržena jako jednoduchý prosklený hranol na lehce lichoběžníkovém půdorysu. Ze všech čtyř stran objektu je navržena celoplošná prosklená fasáda z lamel, které budou měnit barvy, a s tepelně izolovaným vakuovým trojsklem,“ popsal Dalibor Konečný, projektový manažer firmy Eiffage Construction Česká republika.
Autory nového administrativního centra jsou brněnští architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař, kteří stojí mimo jiné i za projektem sousední nedávno dokončené Městské brány. Investorem je pak společnost SN Building ze skupiny Slezské nemovitosti. Hlavní vstup do budovy bude z ulice 28. října, několik dalších z ulice Biskupské. Vjezd do podzemních garáží bude nájezdovou rampou přes rekonstruovaný objekt budoucí polikliniky na Kostelní ulici. Ta se stavbou sousedí a je součástí areálu, který vzniká v jednom celku. Současně se spravují i domy na ulici 28. října, kde vzniknou převážně byty k pronájmu nebo prodeji. „Velkou devízou je, že se nám podařilo dohodnout se všemi okolními majiteli a zkoordinovali jsme stavební práce. Ruch, který tyto stavby doprovází, tak skončí současně,“ sdělil Lukáš Semerák ze společnosti Slezské nemovitosti.

Společnost Eiffage Construction Česká republika staví ve Slezské Ostravě novou administrativní budovu Revírní bratrské pokladny. S vedlejší budovou, kde tato zdravotní pojišťovna už déle než sedmnáct let sídlí, bude propojena spojovacím krčkem. Pojišťovna do ní přesune i svá pracoviště z Karviné, ­Kopřivnice a centra Ostravy. Nová budova bude přibližně stejně vysoká jako ta stávající, která má čtyři nadzemní patra.
„Počet našich klientů postupně narostl z padesáti tisíc na současných více než čtyři sta tisíc. A to vyžaduje větší rozsah kancelářských prostor. V těch současných se už trochu tísníme. Navíc chceme centralizovat řízení pojišťovny, a tak jsme prodali budovu v Karviné a opustíme i další budovu v Kopřivnici a přesuneme zaměstnance na ředitelství v Ostravě,“ vysvětlil tiskový mluvčí Revírní bratrské pokladny Jan Vomlela.