Zhruba 18 měsíců se ale budou muset Pardubice obejít bez krytého bazénu. Rekonstrukci, která začíná v těchto dnech, je totiž kvůli špatnému technickému stavu neodkladná. Opravený a zmodernizovaný areál by měl přivítat první návštěvníky na počátku roku 2012.

Rekonstrukce Plaveckého areálu Pardubice (PaP), který ročně navštíví více než 300 000 lidí,  přijde město na zhruba 588 milionů korun. Původně na ni chtělo získat dotace z evropských peněz, průtahy ve výběrovém řízení na dodavatele stavby, způsobené námitkami některých účastníků, však tento záměr zmařily. Vzhledem k tomu, že rekonstrukce plaveckého areálu je neodkladná, neboť stavební a technické konstrukce jsou v havarijním stavu a zařízení nevyhovuje požadavkům hygienických norem, rozhodlo se město financovat celou akci samo, s využitím úvěru, který podle rozhodnutí zastupitelstva může dosáhnout maximální výše 480 milionů korun.

„Pardubice jsou naštěstí v dobré ekonomické kondici, jsou jedním z nejméně zadlužených měst v České republice. Proto si takovouto akci můžeme dovolit. Úvěr sice budeme splácet několik let, ale devadesátitisícové město bez krytého bazénu si dnes asi málokdo umí představit. Je to investice do zdraví a spokojenosti našich obyvatel,“ řekl náměstek primátora Alexandr Krejčíř.

Do výběrového řízení na rekonstrukci PaP se přihlásily tři subjekty. Nejnižší cenu nabídlo Sdružení: Plavecký areál Pardubice (VCES a.s., Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. a Metrostav a.s) které ve výběrovém řízení zvítězilo.

„Rekonstrukce plaveckého areálu Pardubice je pro naše sdružení velkou výzvou. Objekt plaveckého areálu pro nás bude díky složitému průběhu výstavby velkou neznámou,“ uvedl obchodní ředitel společnosti VCES a.s. Martin Bašek. „Stavebním pracím nepřeji ani nepříznivé geologické poměry, především vysoká hladina spodní vody, a také dvě zimy, které stavbu čekají. Na naší straně je však zkušenost z podobných projektů a tak věřím, že rekonstruovaný areál předáme Městu Pardubice v dohodnutém termínu,“ uzavřel Bašek.

Ve zmodernizovaném objektu najdou návštěvníci moderní sportoviště s originálně řešenými interiéry. Rekonstruována bude převážná část areálu. Padesátimetrový bazén zůstane zachován, dostane však nerezový povrch. Na místě skokanského bazénu vznikne dostavba s novými bazény, v nichž najdou zázemí všechny v Pardubicích provozované vodní sporty, s výjimkou vrcholových a výkonnostních skokanů.  Přibude bazén vodních atrakcí a dětské brouzdaliště. Do bazénů bude možno přes úpravnu čerpat vodu z Chrudimky, která může až z 80 procent nahradit dosud používanou pitnou vodu.

Součástí nového areálu bude moderní  wellnes centrum se saunou, ledovou komorou a podobně. Nově bude spojeno venkovní koupaliště s vnitřním bazénem, propojeny budou také všechny vnitřní části areálu. „Určitě nechceme budovat konkurenci velkým aquaparkům, ale vybudovat centrum sloužící co nejúčelnějšímu využití volného času našich obyvatel,“ konstatoval náměstek Krejčíř.

Rekonstrukce může být pro stavaře tvrdým oříškem. Výstavba plaveckého areálu totiž začala už v roce 1959 a trvala více než 30 let. V roce 1967 byla na 12 let zastavena, dokončena byla na podzim 1990. O jedenáct let později začala rekonstrukce hlavní budovy plaveckého areálu. V současné době areál vykazuje značnou míru opotřebení, do svého uzavření v červnu letošního roku fungoval jen díky výjimce hygieniků.

Nataša Hradní

STATUTÁRNÍ MĚSTO PARDUBICE
MAGISTRÁT MĚSTA
ODBOR KANCELÁŘE MAGISTRÁTU
oddělení vnějších vztahů