HELUZ Nature Energy – letošní novinku, pojmenovanou podle jejích dvou hlavních předností – přírodního původu a nízké energetické náročnosti, ocení zejména milovníci ekologie a vyznavači přírodního stylu života a bydlení. S její výrobou začala cihelna v severočeských Libochovicích letos v květnu. Tato průmyslově vyráběná nepálená cihla je na rozdíl od svých ručně vyráběných předchůdkyní, do kterých se přidávala sláma, plevy nebo prasečí štětiny, vyrobena pouze z čisté cihlářské hlíny s příměsí písku. Nepálená cihla HELUZ Nature Energy se používá na vnitřní nosné, příčkové a akumulační zdivo o tloušťce 12 a
25 cm. Uplatní se zejména v domech s lehkou obvodovou konstrukcí, např. v dřevostavbách, které nemají dostatečné tepelněakumulační vlastnosti a také nejsou schopny zajistit přirozenou regulaci vlhkosti v objektu. Vhodná je také na stavbu kamen a pecí.

Nové akustické cihly jsou čerstvou srpnovou novinkou. HELUZ AKU 25 je první zalévanou broušenou akustickou cihlou v ČR. Přináší systém lepení cihel lepidlem bez použití malty a zalévání až po vyzdění více vrstev, čímž se výrazně snižuje pracnost a zrychluje výstavba. HELUZ AKU 20 bez označení těžká je nová cihla vyráběná v pevnosti P15 vyznačující se nižší hmotností při zachování dostatečných akustických parametrů. Sortiment akustických cihel tloušťky 30 cm byl rozšířen o cihelný blok HELUZ AKU 30/33,3. Tyto bloky se spojují pouze na pero a drážku a nemají maltovací kapsu používanou u výrobků HELUZ AKU 30 s označením těžká. Poslední novinkou mezi akustickými cihlami je nová cihla HELUZ AKU 11,5, určená pro příčkové zdivo v administrativních, školských, zdravotnických a ubytovacích objektech.

Kromě nepálených a akustických cihel nebudou na stánku chybět ani roletové a žaluziové překlady, komínové systémy či cihelné bloky Family pro výstavbu nízkoenergetických a pasivních domů. Nejen tyto, ale i další produkty představí společnost HELUZ na veletrhu For Arch 2010 v pražských Letňanech ve dnech 21. až 25. září 2010 na stánku B 8 v hale 1.

O společnosti

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. vznikla v roce 1992. Vlastní celkem osm výrobních provozů ve třech lokalitách. V Dolním Bukovsku, kde sídlí také centrála společnosti, je cihlářská výroba, výroba stropních konstrukcí, výroba roletových překladů a výroba cihelných komínů. V Hevlíně u Znojma jsou dva výrobní závody na kompletní cihlářský sortiment a v Libochovicích nedaleko Prahy je cihelna a panelárna.

Společnost je největším českým výrobcem cihlářského zboží. Vyrábí a dodává komplexní cihelný systém pro hrubou stavbu, jehož součástí jsou tepelněizolační cihelné bloky pro obvodové zdivo, cihly pro nosné, příčkové a akustické zdivo, broušené cihly, keramické stropy a překlady, nosné překlady pro venkovní stínicí systémy, keramické stropní panely, cihelné komíny a cihelné obkladové pásky.