Již nový Touran dokáže zaujmout svým vzhledem s dynamickou boční linií, výrazným designem zádě a dvoudílnými zadními světlomety zcela v souladu s novou DNA designu značky Volkswagen. Avšak CrossTouran jde tradičně ještě dál. Nový CrossTouran je na první pohled svébytným modelem, který se od běžných verzí Touran výrazně odlišuje četnými stylistickými prvky. Díky paketu pro špatné cesty s prodlouženými pružinami nabízí o 20 mm zvýšenou světlou výšku než klasický model. K tomu byla přidána atraktivní sedmnáctipalcová kola s různými šířkami pneumatik vpředu (215 mm) a vzadu (235 mm). Ta vyplňují podběhy kol, jejichž rozšířené lemy plynule navazují na boční prahy zasahující opticky až do dveří. Sportovní charakter vozu je podtržen upravenými nárazníky vpředu a vzadu a černými ochrannými lištami se zdrsněným povrchem na dveřích.

Samostatná produktová řada „Cross“ se podobně jako „GTI“ nebo „R“ vyznačuje nejen specifickým designem, ale i speciálně koncipovanou výbavou, která v případě nového CrossTouranu sériově zahrnuje kromě již zmíněných kol, stylistického paketu a podvozku pro špatné cesty celou řadu prvků navíc. Mezi ně patří například podélné střešní nosiče z matného hliníku, ozdobné obklady se vzhledem ušlechtilé oceli, elektrické ovládání oken bočních dveří vpředu a vzadu, komfortní sedadla vpředu s nastavitelnou výškou sedáku a bederní opěrkou, kožený paket pro volant, hlavici řadicí páky a páku ruční brzdy a potahy sedadel se speciálním vzorkem.

CrossTouran nabízí v souhrnu svých vlastností veškeré typické ctnosti wolfsburské značky: komfortní interiér (40 odkládacích prostorů, na přání třetí řada sedadel), potěšení z jízdy a ohleduplnost k životnímu prostředí. Nový CrossTouran je kromě všeobecně známých zážehových jednotek TSI a vznětových motorů TDI nyní k dispozici také v mimořádně hospodárné a ekologické variantě „EcoFuel“ na stlačený zemní plyn. Spotřeba v provozu na zemní plyn je 4,8 kilogramu CNG na 100 kilometrů, což odpovídá emisím CO2 ve výši 133 gramů na kilometr. Přídavné nádrže na stlačený zemní plyn jsou umístěny pod podlahou, takže nijak neomezují objem zavazadlového prostoru, který může dosáhnout hodnoty až 1989 litrů.

Široká nabídka motorů pro modely CrossTouran zahrnuje jednotky TSI, TDI a TSI EcoFuel, jejichž rozpětí výkonů sahá od 77 kW (105 k) do 125 kW (170 k). Lifestylově orientovaný vůz bude na český trh uveden během měsíce listopadu se základní cenou 586 800 Kč.