I když by se mohlo zdát, že v oboru upevnění se již vše vymyslelo, přece jenom se na českém trhu objevila novinka - hmoždinka MQ a MQL od švýcarské firmy Mungo, která slučuje technické vlastnosti více typů hmoždinek a svým širokospektrým použitím splní nároky i těch nejnáročnějších uživatelů.

Základní typ hmoždinky MQ je dodáván v průměrech a délkách 5x25, 6x30, 8x40, 10x50, 12x60 a 14x70. Přednosti spočívají především v důmyslném řešení expanzní zóny (5), která je podélně rozdělena do čtyř segmentů. Od toho je též odvozen název hmoždinky - Quattro.

Prohlédneme-li si tento výrobek pozorněji, zjistíme, že jeden pár větších segmentů je opatřen aktivními prvky proti protočení (3) a na druhém páru nalezneme velmi praktickou informaci o průměru samotné hmoždinky, čímž se prakticky vylučuje chybná volba vrtáku a dále nás příjemně překvapí i údaj o použitelném vrutu. Na konci se plochy spojují do prstence, který je ukončen konickou plochou pro lepší průnik vyvrtaným otvorem. Pro zamezení prostupu do hlubšího otvoru je hmoždinka opatřena límcem (2), od kterého vystupují čtyři zpevňující hrany – křidélka. Odborník na hmoždince jistě ocení i ochranu proti předčasnému roztržení (4) při instalaci, kterou nalezne na dvou užších segmentech v rozdílné vzdálenosti od límce.

Speciálně pro průvlekovou montáž se vyvinula ze základního modelu MQ prodloužená hmoždinka s označením MQL. Ta se vyrábí v průměrech 8 a 10 mm a délkách 80, 100, 120, 140, 160, 180 a 200 mm a dodává se společně s bezpečnostními vruty se třemi typy hlav: zápustnou TX40, šestihrannou a šestihrannou s límcem. Tento vrut se také kompletuje s hmoždinkou MQLK, která se vyznačuje masivním límcem průměru 20 mm. Tento límec zároveň zabraňuje dotykové korozi, snižuje přenos hluku a minimalizuje tepelné mosty. Bezpečnostní vruty se vyznačují především atypickým průměrem 7 mm a délkou, která je vždy o 5 mm delší, než je délka hmoždinky, se kterou se vrut kompletuje.
Dále se bezpečnostní vrut pozná dle neostrého závitu šroubovice, jejímž úkolem je hmoždinku rozepřít, nikoliv se do ní příliš zaříznout. Takto dodávané komplety s expanzní zónou 70 mm se používají především k průvlekové montáži (to je v případě, kdy hmoždinky s vrutem hladkou plochou prostupují upevňovaným materiálem a expanzní částí se fixují ve stavebním materiálu).

Hmoždinky MQL a MQLK v kompletu s bezpečnostními vruty mají o více jak 50 % vyšší osovou únosnost než standardní hmoždinky! Používají se především profesionálně pro kotvení keramických, prosklených, hliníkových a odvětrávaných fasád, obložení kamenem, garážových vrat, dveřních zárubní, připevnění hranolů a kovových profilů, konzol apod.

Velmi podstatnou výhodou všech těchto výrobků je jejich univerzálnost. Jsou určeny k použití ve všech stavebních materiálech (beton, plná a dutá cihla, pórobeton) a to jak s vruty, tak i se šrouby s metrickým závitem (1).
Všechny vyjmenované vlastnosti tvoří z těchto hmoždinek naprosto špičkové zboží ve své třídě i díky použitému materiálu k výrobě, kterým je poly­amid PA6. Tak je zaručena možnost použití za teplot -40 °C až +80 °C, kdy materiály z nylonu vykazují stále stejné fyzikální vlastnosti.
A je tu ještě jedna jedinečnost hmoždinek Mungo: sytě oranžová barva výrobku i obalů, která je mnohem lépe viditelná za všech okolností, při vlastní práci i skladování.

Vyzkoušejte si švýcarskou kvalitu za příznivou cenu. Výhody jistě ocení jak profesionál, tak i občasný uživatel.


S.B.Comp. spol. s r.o.
Drážní 5, 627 00 Brno, tel.: 545 235 695 – 6, 8, GSM brána: 602 522 872,
fax: 545 214 589, e-mail: obchod@sbcomp.cz www.sbcomp.cz