Přestože je poměrně mladou společností, má za sebou již dostatek zajímavých akcí a její činnost a význam neustále roste. Koncem června bude zahájeno předčasné užívání zatím poslední významné stavby, Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě, kde je investorem Moravskoslezský kraj. Ministerstvo vnitra plánuje tato centra postupně budovat ve všech krajích České republiky. Zajímalo nás, jak tento pilotní projekt v Ostravě vypadá i jaké jsou další plány společnosti VÍTKOVICE REVMONT a.s. Se svými otázkami jsme se proto obrátili na toho nejpovolanějšího, ředitele společnosti, Ing. Zdeňka Paličku.

Pane řediteli, mohl byste, prosím, na úvod našim čtenářům trochu přiblížit společnost VÍTKOVICE REVMONT a.s.?

VÍTKOVICE REVMONT a.s. (původně REVMONT a.s.) byla založena v roce 1999 a měla sloužit pro REVize a MONTáže ocelových tlakových lahví, odtud také vznikl její původní název. Postupem času se přetransformovala na inženýringovou firmu a začala se zabývat stavbami, jejichž základem je ocelová konstrukce. Stavby dodáváme na klíč, jako generální dodavatel, včetně opláštění, střechy, otvorových výplní, přívodů energií, včetně dodávek technologie. Dnes je společnost členem nejvýznamnější strojírenské skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP, což má svou váhu a při výběrových řízeních hraje nemalou roli.

Jaké jsou obraty společnosti a jak se jí dařilo v loňském roce, který většina firem považuje za dost složitý?

Obrat společnosti v roce 2007 byl 2,4 miliardy Kč, v roce 2008 1,9 miliardy Kč a vloni 840 miliónů Kč. Propad v obratech společnosti je ale dán tím, že druhým oborem činnosti, kterým se VÍTKOVICE REVMONT a.s. zabývá, je nákupní činnost pro dcery VÍTKOVICE MACHINERY GROUP. Pro VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY nakupujeme suroviny jako šrot, feroslitiny a přísady pro ocelárnu, pro VÍTKOVICE POWER ENGINEERING navíc také válcovaný materiál. V době, kdy tyto společnosti jely na 100% výkon, tvořil obrat z těchto nákupů převahu našeho celkového obratu. Nyní, v době krize, se situace obrátila a rok 2009 byl prvním rokem, kdy tržby z inženýringu převážily nad tržbami z nákupu surovin. V roce 2008 i 2009 se pohybovaly na přibližně stejné úrovni, kolem 600 miliónů Kč, a musím říct, že jsme byli s tímto výsledkem spokojeni.

Na které své referenční stavby byste rád upozornil?

Od roku 2006 jsme se stali dodavateli několika významných zakázek, z nichž největší a nejprestižnější byla výstavba opravárenského centra letadel CEAM Mošnov, která byla v roce 2007 oceněna hlavní cenou v kategorii průmyslové stavby Moravskoslezského kraje, a v roce 2009 byla oceněna 1. cenou v soutěži o nejlepší realizovanou stavbu s ocelovou konstrukcí v ČR a SR v období 2006-2009 v kategorii Průmyslové a technologické konstrukce, rekonstrukce. Finanční objem tohoto díla byl přibližně 1 miliardu Kč a koordinoval a řídil ji VÍTKOVICE REVMONT a.s. Tato stavba je jedinečná svými netradičními stavebními postupy, ke kterým nepochybně patří montáž střechy hangáru. Ocelová konstrukce s půdorysnými rozměry 140 m x 80 m o hmotnosti 1 400 t byla kompletně smontována na zemi a poté zvednuta na hydraulických zvedácích na nosné prvky hangáru do výšky 22 m. Další zajímavostí celé stavby je také to, že není nikde uprostřed podepřena sloupy, což je při těchto rozměrech taktéž unikátní. Mezi další významné dokončené projekty patří závod pro separaci a zpracování železných i neželezných kovů pro společnost VÍTKOVICE RECYCLING a.s. Jednalo se zde o dodávku výrobní haly se speciálním izolačním opláštěním tlumícím hluk a linky Shredder - nejmodernějšího drtiče šrotu v ČR, který separuje odpad na železný a neželezný. Z dalších zajímavých staveb bych mohl jmenovat třeba přístavbu haly na výrobu zalomených hřídelí pro VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY, rekonstrukci fyzikálně-chemické zkušebny pro VÍTKOVICE TESTING CENTER s.r.o., halu na výrobu membránových stěn pro VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s., kdy tato investice o objemu 500 mil. Kč umožní skupině VÍTKOVICE MACHINERY GROUP významně se podílet na dodávkách membránových stěn pro výstavbu kotlů pro moderní uhelné elektrárny včetně bloků s nadkritickými parametry.
Začínáme se ale orientovat také na stavby v jiných zemích, především v Rusku. V Moskevské oblasti jsme pro společnost LOGO-ART s.r.o. postavili logistické centrum s integrovanými administrativními budovami odpovídajícími světovým standardům. Zastavěná plocha díla byla 23 tis. m2 a objem finančních prostředků kolem 20 milionů eur.

Na čem se podílíte nyní?

V současnosti máme rozestavěné čtyři haly. Jedná se o rekonverzi Armaturky Krnov, rekonstrukci výrobního areálu SE-MI Service a.s., rozšíření výrobních kapacit společnosti KOMA - Servis s.r.o. a naší největší současnou stavbou je již zmiňované Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje v Ostravě.

Integrované bezpečnostní centrum (IBC) Moravskoslezského kraje je opravdu prestižní zakázkou. Mohl byste nám o něm říct trochu více?

IBC je pilotní projekt, jehož investorem je Moravskoslezský kraj a naše společnost měla eminentní zájem se na tomto projektu podílet. Ve sdružení se společností VOKD se nám nakonec podařilo ve výběrovém řízení na generálního dodavatele stavby zvítězit, což považujeme za velký úspěch. Rozpočet stavby je 540 milionů Kč bez DPH, z 92,5 % je financováno z evropských fondů a na zbylých 7,5 % se podílí Ministerstvo vnitra ČR, Moravskoslezský kraj a Statutární město Ostrava. Hlavním cílem projektu je vybudování bezpečnostního centra, do kterého bude sloučeno volání ze všech tísňových linek (150, 155, 156, 158 a 112), což znamená, že hlavními uživateli tohoto IBC bude Hasičský záchranný sbor MSK, Zdravotnická záchranná služba MSK, Městská policie Ostrava, Policie ČR a linka tísňového volání. V IBC bude současně zasedat Krizový štáb, který bude v případě přírodních katastrof nebo hromadných nehod řídit záchranné práce. Stavba se nachází naproti bývalé haly Tatran v Ostravě, byla zahájena v říjnu 2008. 30.6.2010 bude zahájeno předčasné užívání stavby, které by mělo trvat do 15.12.2010. Prostřednictvím různých simulací bude ověřována funkčnost instalovaných technologií. Mělo by zde pracovat max. 250 lidí. Vše je projektováno s dvojnásobným jištěním tak, aby zde ani na okamžik nemohlo dojít k výpadkům elektrického proudu nebo jiných médií. Od realizace tohoto projektu si Ministerstvo vnitra ČR slibuje vyšší efektivitu koordinace řešení krizových situací, což by v konečném důsledku mělo významně přispět ke snížení škod na životech, zdraví a majetku občanů, návštěvníků a ekonomických subjektů působících na území Moravskoslezského kraje.

Co plánujete pro nejbližší budoucnost?

Snažíme se získat další zajímavé projekty, které se chystají ať už na území ČR nebo v zahraničí. Protože se specializujeme na stavby, jejichž základem je ocelová konstrukce, zajímáme se hlavně o rekonstrukce a výstavby multifunkčních stadionů, výrobních závodů a hal. Například uvnitř firmy se nyní chystá několik významných akcí. První z nich je výstavba průmyslového provozu pro výrobu kovaných výrobků a polotovarů pro strojírenský průmysl, což je investice za 1,5 miliardy Kč, nás by se měla dotýkat výstavba haly pro rychlokovací stroj v rozsahu 300 milionů Kč. Z dalších akcí lze zmínit výstavbu výrobních hal na pozemku mateřské firmy v Dolní oblasti Vítkovic.

Zdá se, že o zakázky pro nejbližší období si starosti dělat nemusíte. Jak vidíte své perspektivy a strategické záměry do trochu delší budoucnosti?

Stejně jako v současné době se chceme zaměřit na obě oblasti svého působení, a to na stavby uvnitř společnosti VÍTKOVICE MACHINERY GROUP a pak i na stavby vně. Uvnitř společnosti se očekávají velké investice do výstavby na jejím území. Celý prostor od prodloužené Ruské ulice po její levé straně je vyhlášen národní kulturní památkou a musí být v této podobě zachován. Pravá strana je však zamýšlena jako podnikatelská zóna, kde by na prostoru asi 40 ha mělo dojít ke stavbě nových výrobních hal pro různé společnosti. Do roku 2020 se počítá s investicí řádově 60 miliard Kč. Co se týče staveb vně mateřské firmy, máme od majitele volné ruce pro své působení a naopak nás nabádá k rozšiřování své činnosti. Od loňského roku jsme vlastníky certifikátů dle EN ISO 9001:2000, EN ISO 14001:2004 a BS OHSAS 18001:2007 a můžeme se samostatně ucházet o zakázky jako generální dodavatel. Naším strategickým záměrem do budoucna proto zůstává vybudování silné inženýringové společnosti, která dokáže postavit za velice dobrých finančních podmínek a ve velice dobré kvalitě cokoliv, co si investor bude přát. Snažíme se také o vybudování projekční kanceláře, o spolupráci s vysokými školami, abychom i nadále rozvíjeli high-technologie, a rozvoj úseku tradingového obchodu.

Děkujeme za rozhovor
a přátelské přijetí.
Ing. Miroslav Bindač


VÍTKOVICE REVMONT a.s.
Ruská 2887/101
706 02 Ostrava - Vítkovice
Tel.: 595 954 922
www.revmont.vitkovice.cz