V současnosti zahrnuje společnost Hempel’s GROUP 21výrobních závodů, 3 výzkumně vývojová centra v Kodani, Barceloně a Singapuru, 47 obchodních kanceláří a více než 150 skladů na všech pěti kontinentech. V České republice, na Slovensku a v Maďarsku působí prostřednictvím dceřiné společnosti Hempel (Czech Republic) s.r.o. Hlavní kancelář je umístěna v Brně a další regionální kanceláře jsou v Praze, Ostravě, Plzni, ve Zvolenu a Budapešti.

Systematická práce výzkumných a vývojových týmů je zárukou toho, že jsou ve výrobě využívány nejnovější technologie a nátěrové hmoty splňující nejen nejpřísnější požadavky na dlouhodobou ochranu a estetický vzhled, ale splňují také nároky kladené na výrobky v souvislosti s ochranou životního prostředí. Výzkumné centrum v Kodani, otevřené v roce 1995, patří v současné době k největším a nejmodernějším světovým laboratořím na testování nátěrových hmot. Bližší informace jsme zjišťovali přímo u obchodního ředitele společnosti Hempel, pana Ing. Alexandera Popély.

Jaké je hlavní zaměření firmy a pro jaké zákaznické segmenty nabízíte své produkty a služby?

Hempel vyrábí a dodává kvalitní protikorozní nátěrové hmoty určené pro povrchovou ochranu ocelových konstrukcí, průmyslových zařízení a lodí, ale působí i v oblasti stavebnictví, dekorativních nátěrů a nátěrových hmot pro jachty. Výrobní sortiment zahrnuje klasické rozpouštědlové nátěrové hmoty (alkydy, vinyly, epoxidy, akryláty, polyuretany atd.), vodouředitelné nátěrové hmoty a speciální nátěrové hmoty pro specifické podmínky. Výrobky firmy Hempel jsou schváleny řadou zkušebních a výzkumných institucí a jsou certifikovány pro různé provozní podmínky. Firma Hempel dodává tónované nátěrové hmoty ve standardech RAL, NCS a BS.

Z jakých důvodů jsou vaše materiály vhodné pro mostní konstrukce?

Mosty jsou konstrukce, od nichž se požaduje dlouhodobá životnost. Jsou vystaveny těžkým korozním podmínkám, a proto vyžadují odolné, trvanlivé nátěry zajišťující dokonalou ochranu proti korozi. Společnost Hempel dodává vysoce kvalitní nátěry s osvědčenými ochrannými vlastnostmi na mostní konstrukce v celosvětovém měřítku, a to pro silniční, železniční i energetické mosty. Systémy Hempel jsou díky svým jedinečným charakteristikám schopny splnit vysoké požadavky národních i mezinárodních certifikátů a obstát v náročných testech odolnosti. V ČR jsou nátěrové systémy Hempel schváleny např. pro použití na mostní konstrukce Českých drah. V případě silničních mostů jsou systémy Hempel schváleny Ředitelstvím silnic a dálnic.

Můžete uvést několik tuzemských (zahraničních) staveb, na kterých byly použity vaše nátěrové hmoty?

Pokud zůstaneme pouze u mostů, patří nátěrové hmoty Hempel ke světové špičce - svědčí o tom dodávky našich systémů pro takové stavby jako je např. Tower Bridge v Londýně nebo nejdelší zavěšený most světa Sutong v čínské provinci Jiangsu.
V ČR patří k významným referencím z nedávné doby například silniční most v Bělotíně, silniční most v Třinci - Balinách nebo dálniční most přes Lochkovské údolí, jehož výstavba právě vrcholí. Na stavbu mostu, jenž je součástí dlouho očekávaného a velmi potřebného obchvatu kolem Prahy, bylo použito 4 700 tun oceli. Společnost Hempel dodává čtyřvrstvý nátěrový systém poskytující antikorozní ochranu této konstrukční oceli. Nátěr je nyní aplikován zhruba na 40 000 m2 ocelového povrchu. Složitostí u těchto typů nátěrových systémů je, že výrobce společně se zhotovitelem musí zaručit u mostních konstrukcí životnost v řádech desítek let bez možností provádění důkladné obnovy nátěrů.

Jaké požadavky jsou kladeny na nátěrový systém?

Požadavky na ochranné nátěry se neustále zvyšují, a to jak z hlediska odolnosti proti mechanickým vlivům, tak i vlivům chemickým a fyzikálním. Neméně důležitým faktorem je produktivita a efektivita práce. Abychom těmto požadavkům dokázali plně vyhovět, zřídila společnost Hempel v květnu roku 2001 výzkumné a vývojové centrum v Lundtofte, na severu Kodaně v Dánsku. Účelem tohoto inovačního střediska je určovat nové standardy pro výzkum a vývoj v průmyslu nátěrových hmot se zaměřením na testovací postupy, které by zajistily optimální praktickou výkonnost bez nadměrného omezení doby potřebné na vývoj produktů a pomáhaly při výběru nových, ekologicky přijatelnějších surovin.

Zde jsme připravovali i novou řadu vynikajících nátěrových systémů, určených především pro oblast infrastruktury, zejména pro projekty a realizaci nových ocelových konstrukcí, ale i pro údržbu stávajících staveb. Během jejich vývoje byly použity nejmodernější technologie a produkty. Tím získaly nové nátěry zcela unikátní vlastnosti, zajišťující spolehlivou ochranu povrchů ve všech korozních třídách. Nejvíce naši zákazníci ocení zvýšení produktivity práce díky rychlejší aplikaci nátěru a zároveň snížení emisí VOC. Všechny uvedené vlastnosti dělají z těchto produktů dokonalé řešení jak pro koncové zákazníky, tak pro firmy provádějící aplikaci nátěrů. Začátkem letošního roku bylo otevřeno rozšířené Výzkumné a vývojové centrum v Barceloně, které bude sloužit jako vývojová základna pro většinu Evropských trhů.

Jak vidíte budoucí působení vaší firmy na českém trhu?

Skupina Hempel dosáhla v roce 2009 provozního zisku 92 milionů eur, oproti roku 2008 je to o 3 miliony víc, navzdory poklesu tržeb způsobenému stagnací světové ekonomiky. Pozitivní výsledek znamená, že Hempel může pokračovat s investicemi naplánovanými před úderem ekonomické krize v roce 2008. Ty zahrnují nové továrny v Polsku a Číně a zvýšené zaměření na širší soubor průmyslových odvětví, které podpoří další růst skupiny Hempel v nadcházejících letech. I na českém trhu se potvrzuje, že rozhodnutí, která jsme přijali v roce 2009, byla správná - a ukazuje se, že zákazníci se stále více a více spoléhají na profesionální a efektivní dodavatele, ať už je ekonomický kontext jakýkoli. Víme, že rok 2010 bude v mnoha oblastech našeho podnikání rokem složitým, ale jsme v dobré pozici, abychom v nadcházejících letech rostli.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický


Hempel’s GROUP
Bartošova 3
602 00 Brno
tel.: 545 423 611
fax: 545 215 035
e-mail: general.cz@hempel.com
www.hempel.cz