Podle údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex průměrná úroková sazba z hypoték poskytnutých v červnu tuzemskými bankami ve srovnání s květnem klesla o 0,2 procentního bodu na 4,92 procenta. Klientům, kteří mají u ČS běžný účet, může sazba klesnout o 0,5 procentního bodu. Podmínkou je, že klientovi přijde na účet jedna měsíční platba ve výši 1,5násobku měsíční splátky hypotéky a zároveň klient uskuteční čtyři libovolné odchozí platby. Akce platí do 28. října letošního roku.

Při využití úrokového zvýhodnění u Ideální hypotéky ČS ze září 2009 získají klienti další slevu rovněž 0,5 bodu z úrokové sazby, která je garantována po celou dobu splatnosti úvěru. Podmínkou je volba pětileté fixace, doba splatnosti minimálně 20 let a sjednání pojištění schopnosti splácet.

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů, které v červnu klesly po téměř třech letech pod pět procent, podle bankéřů již dál klesat nebudou. "V tuto chvíli nevidíme žádný důvod pro to, aby úrokové sazby hypoték dále klesaly. Pokles z posledních týdnů je způsoben spíše marketingovými aktivitami bank související s hlavní stavební sezonou, nikoli nějakými externími vlivy umožňujícími pokles sazeb," uvedl již dříve mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Tuzemské banky poskytly za první pololetí letošního roku občanům hypoteční úvěry v objemu 38,5 miliardy korun, což bylo meziročně o tři procenta méně. Ve druhém čtvrtletí trh mírně oživil, banky poskytly hypotéky o objemu 22,51 miliardy korun, což je meziročně o 2,2 procenta více, vyplývá ze statistik ministerstva pro místní rozvoj.

Autor: Redakce Sreality

Zdroj: ČTK