Návrh sanace střešního pláště je vždy individuální otázkou, která je ovlivněna mnoha faktory (stávající skladbou konstrukce, vlhkostním režimem ve stávající konstrukci...). Ne vždy jsou k dispozici potřebné finanční zdroje pro celkovou sanaci střešního pláště, proto z tohoto důvodu vstupuje do fáze návrhu technického řešení prvek optimalizace. Tato optimalizace pak probíhá na úrovni technicko-technologického řešení a nákladové kalkulace. Podle skutečného stavu konstrukce, možností a požadavků investora, jsou konečným výsledkem různé varianty řešení - od fixování stávajícího stavu střechy a provedení nové hydroizolační vrstvy až po celkovou rekonstrukci střešního pláště včetně zateplení.

Diagnostika stávajícího stavu střešního pláště

Součástí návrhu vlastního technického řešení pro sanaci střešního pláště je i provedení řádného průzkumu stávajícího stavu. Protože v praxi bývá reálná konstrukce často jiná než ta, která je ve výkresové dokumentaci (pokud nějaká vůbec existuje), je nutné zmapovat skutečný stav střechy a případně sondou ověřit skladbu a stav jednotlivých vrstev konstrukce. Při vlastním průzkumu se hodnotí rovinnost povrchu střechy - tvorba kaluží srážkové vody, stav povrchu hydroizolační vrstvy, stav klempířských prvků a řešení detailů. Součástí průzkumu skutečného stavu je také odběr sond. V případě, že známe z původních podkladů stávající skladbu střešního pláště, postačuje provést odběr jedné kontrolní sondy k ověření skladby střechy. Není-li skladba známa, provádí se odběr většího počtu sond a na jejich základě je pak stanovena skladba střešního pláště, technický stav a vlhkost v jednotlivých vrstvách střešního pláště. Odběr sond, jejich vyhodnocení a návrh vhodné skladby pro Vás odborně zpracují technici poradenského střediska firmy Büsscher a Hoffmann s.r.o.

Návrh skladby střešního pláště

Je-li hlavní příčinou poruchy střešního pláště pouze selhání hydroizolační vrstvy v důsledku jejího zestárnutí, lze se zaměřit jen na návrh vhodného způsobu obnovení její funkce. Další z příčin poruch střešního pláště jsou nevyhovující tepelně-technické parametry konstrukce. Tyto problémy nelze ve většině případů řešit pouze provedením nové hydroizolační vrstvy. Na základě tepelně-technického výpočtu je nutné navrhnout patřičná opatření, která povedou k  uvedení střešního pláště do vyhovujícího stavu. Řádně zpracovaný průzkum a odborný návrh sanace střešního pláště však ještě nemusí být zárukou kvality realizovaného díla. Realizaci střešního pláště je nutné zadat firmám s patřičnými zkušenostmi v oboru a se zárukou odborné způsobilosti. V opačném případě se investor vystavuje riziku, že za vynaložené prostředky bude dosaženo malého výsledného efektu. V případě jakýchkoliv dotazů prosím kontaktujte našeho oblastního zástupce.


Büsscher & Hoffmann, s.r.o.
Sídlo firmy - obchodní a skladovaareál:
Husova 593, 664 42 Modřice u Brna
tel./fax: 547 216 741 - 2
e-mail: bueho@bueho.cz, www.bueho.cz