Předmětem jejího podnikání je poskytování komplexních služeb v oblasti projektování, výroby, montáže a následného záručního a pozáručního servisu všech typů vyráběných a dodávaných výtahů, výtahových šachet a nákladních plošin, dodávky eskalátorů a travelátorů. Své novinky i tradiční výrobky bude prezentovat na výstavě Výtahy a zdvihací technika 2010 v únoru v Ostravě, což nám připadalo jako ideální chvíle pro rozhovor s jejím jednatelem a ředitelem, panem Jiřím Bokem.

Pane řediteli, mohl byste, prosím, našim čtenářům říct něco z historie společnosti?

Kořeny naší společnosti sahají až do roku 1947, kdy byla v Ostravě založena první specializovaná firma na výrobu a instalace výtahů. Až do revoluce to byla jedna z největších firem v tehdejším Severomoravském kraji, která měla za úkol se této činnosti věnovat. Její název se mnohokrát změnil, ale mnozí si jistě ještě budou pamatovat ten poslední - Elektrotelevizní služba. Po revoluci došlo k rozpadu tohoto gigantu na více menších společností a spojením čtyř jejich malých subjektů vznikla v závěru roku 1991 nová společnost - Výtahy Ostrava spol. s r.o. Začínali jsme tehdy ve 20 lidech a orientovali se pouze na servis. Práce se nám dařila, a tak jsme během let rozšířili svou činnost i na výrobu a instalace výtahů a dalších zvedacích zařízení. V současnosti máme 170 zaměstnanců, dceřiné společnosti Elvyt v Trnavě a VÝTAHY MORAVIA CZ v Olomouci a naše působnost se rozšířila nejen na celou Českou republiku, ale také na Slovensko, Ukrajinu, Gruzii, Kazachstán, Litvu a Lotyšsko.

Jaký je výrobní program společnosti?

Vyrábíme výtahy nosnosti od 50  kg do 5  tun. Jedná se přitom o osobní a nákladní výtahy, trakční a hydraulické výtahy, lůžkové výtahy, invalidní výtahy, panoramatické výtahy, autovýtahy, výtahy do rodinných domků, plošiny pro přepravu osob nebo výtahové šachty v ocelových konstrukcích. Dodáváme také eskalátory a travelátory. Novinkou našeho výrobního programu jsou automatické výtahové dveře. V minulosti jsme je dováželi ze zahraničí a měli jsme problémy jak s cenou, tak i s termíny dodávek. Dnes si je vyrábíme sami a můžeme je nabídnout spolupracujícím i konkurenčním výtahářským firmám. Jedná se přitom o křídlové dveře a automatické dveře od dvoupanelových až po čtyřpanelové.

Kde všude můžeme vaše výtahy a eskalátory najít?

Jelikož jsme ostravská firma, bylo pro nás prestižní záležitostí získání zakázek na dodávky výtahů do objektů Krajského úřadu v Ostravě nebo do vyhlídkové věže Nové radnice v Ostravě. Na letiště Leoše Janáčka v Mošnově jsme dodávali nejen výtahy, ale také eskalátory a do jejich opravárenského JOB Centra jsme instalovali obrovský 5 tunový výtah. Zajímavými zakázkami byly třeba dodávky do Baťova mrakodrapu ve Zlíně a obchodního domu Terno tamtéž, do kampusu Masarykovy univerzity v Brně, na Městské úřady v Přibyslavi a v Nymburce, do VUT v Brně, do OC EUROMALL v Kolíně nebo do Budovy pro výzkum v oblasti molekulární biologie v Praze. Instalovali jsme výtah do sportovní haly ČEZ aréna v Ostravě, do domovů důchodců v celé republice, do řady zdravotnických a rehabilitačních zařízení i do sídlištní výstavby v Čechách i na Moravě. Pokud bych se podíval do zahraničí, tak velice prestižní bylo získání zakázky na dodávku několika desítek eskalátorů a výtahů do kyjevského hlavního nádraží a také do výškové budovy Ministerstva dopravy Ukrajiny. Do Litvy dodáváme především autovýtahy. Platí tam zákon, že ke každému nově postavenému domu musejí být ke všem jeho bytům přiřazena také místa k stání pro automobily. Jelikož tam ale nemají dostatek stavebního prostoru, stavějí tyto garáže v podzemí a automobily do nich dostávají právě za pomoci plně automatizovaných autovýtahů. Máme podepsánu smlouvu na další nádraží v Kyjevě, jejíž součástí budou opět desítky výtahů a eskalátorů. Tyto dodávky musí být realizovány před zahájením Mistrovství Evropy ve fotbale. Výtahy a eskalátory jsme vybavovali také železniční stanici v Popradě a i další železniční stanice v ČR.

Jak velké jsou vaše současné výrobní prostory? Pokud vím, před několika lety jste zde vybudovali novou, velice moderní výrobní halu...

Ano, tuto novou výrobní halu jsme postavili v rámci dalšího rozvoje firmy z prostředků, které nám byly poskytnuty v rámci regionální podpory podnikatelům Moravskoslezského kraje a byla otevřena v roce 2005. Má plochu 2 500  m2 a zahrnuje lakovnu pro povrchovou úpravu produktů vypalovací práškovou technologií Komaxit, skladovací prostory a prostory pro výrobu, zkoušení a kompletaci všech typů výtahových dveří. Výstavba haly, i přes nepříznivé geologické podmínky v místě budování, proběhla ve velice krátkém čase šesti měsíců a pro firmu představuje nejen významnou úsporu nákladů, ale také snížení dopadů výroby na životní prostředí a podstatné zvýšení úrovně bezpečnosti práce. Naše druhá výrobní hala má 1 500  m2 a probíhá v ní výroba klecí a kabin, drobných konzolí, roštů a je tam umístěno tvářecí centrum osázené stroji CNC. Třetí, tzv. červená hala, se rozkládá na ploše 1 000 m2, máme v ní mostový jeřáb a vyrábí se v ní především autovýtahy a velké výtahy. Do konečného výčtu našich pracovišť zbývá už jen dvoupatrová administrativní budova a skladovací a expediční prostory ve dvou halách o rozloze 1 200 m2. Ani tyto prostory již ale kapacitně nestačí, protože poptávka, především po výtahových dveřích, výrazně převyšuje naše možnosti. Vymysleli jsme proto další dostavbu o jedno podlaží naší stávající haly a podali si žádost k evropské komisi o schválení dotace z evropských fondů. Nyní se kreslí projektová dokumentace a pokud budeme s naší žádostí úspěšní, mohli bychom v roce 2011 začít stavět.

Jak jste byl spokojen s hospodářskými výsledky loňského roku?

Zatím ještě nemám na stole všechny ekonomické výsledky loňského roku, ale vše nasvědčuje tomu, že se pohybujeme v přibližně stejných číslech jako v jiných letech. Podařilo se nám nainstalovat 350 nových výtahů, z čehož asi 70 % bylo v rámci rekonstrukcí a 30 % v novostavbách. Můžeme proto říct, že si i v době krize vedeme stále dobře. Hlavním důvodem této dobré hospodářské bilance je především to, že servisujeme 3 500 výtahů, z nichž mnohé jsou již 20 - 30 let staré. Před několika lety byly změněny bezpečnostní normy v oblasti odstraňování rizik pro provoz výtahů a tyto starší typy jim již většinou nevyhovují. Investoři tak mají eminentní zájem o jejich rekonstrukce a pokud byli s naším servisem doposud spokojeni, máme velkou šanci v novém výběrovém řízení opět uspět. Nosným programem naší společnosti je integrovaný organizační systém, který zajišťuje velmi flexibilní reakce na požadavky zákazníka. Všem potencionálním investorům nabízíme možnost bezplatné konzultace s našimi odborníky, při kterých je jim nabídnuto co nejlepší řešení všech jejich požadavků, ať již se jedná o nové výtahy, rekonstrukce či o následný servis.

Jaké jsou vaše dodací termíny?

Běžná dodací lhůta výtahu, od podpisu smlouvy k předání do užívání, jsou dva měsíce. Provádíme přitom montáže všech typů výtahů včetně opláštění výtahových šachet "NA KLÍČ". Součástí naši činnosti jsou i související stavební, natěračské, elektrikářské a zámečnické práce. Pokud má ale investor zájem si některé drobné práce, nesouvisející se samotnou montáží výtahu, provést sám, určitě se tomu nebráníme.

Chystáte pro letošní rok nějakou převratnou novinku?

Intenzivně pracujeme na vývoji výtahu bez strojovny, který se umísťuje do objektů, kde na tuto strojovnu není dostatek místa nebo nebyla naprojektována stavebním projektantem. V tomto jediném segmentu jsme zatím zaostávali za nadnárodními výtahovými společnostmi. Zapojili jsme proto do vývoje několik dalších specialistů a povedlo se nám najít řešení, které je konkurenceschopné jak kvalitou, tak i cenou. Dnes již máme vyrobeno prvních 10 kusů výtahů, které jsou nyní ve fázi ověřování a vypadají velice slibně. Tento typ výtahu bude mít označení OTAB s názvem UNILIFT.

Jak vůbec vnímáte svou konkurenci na trhu?

Konkurenci vnímáme pozitivně, protože nás nutí stále zlepšovat svou činnost i služby. Chováme se k ní seriózně a dokonce s ní v mnoha případech také spolupracujeme. Dodáváme jim třeba výtahové dveře nebo další komponenty výtahů. Na ostří nože s žádnou konkurenční firmou neválčíme a nemáme ani pocit, že by nás některá z nich výrazněji ohrožovala.

Jak vidíte svou blízkou i vzdálenou perspektivu?

V současné chvíli máme pokrytu výrobu na celý první kvartál. Podepsali jsme smlouvu na nové obchodní centrum ve Zlíně, kam budeme dodávat výtahy i eskalátory, zajištěn máme také dostatek rekonstrukcí výtahů v obytných domech v České republice a začínáme i na Slovensku. Rozpracováno máme také velké obchodní centrum v Čechách, ale to bych teď nerad nějak více konkretizoval. Vzhledem k situaci na trhu jsme na konci loňského roku udělali různá opatření pro snížení cen našich výtahů, takže jsou dnes cenově na velice dobré úrovni. V obchodní politice je to znát a výhled letošního roku proto vidím pozitivně. Naším dlouhodobým cílem je neustále budovat a rozvíjet tuto ryze českou společnost a zvyšovat počet námi servisovaných výtahů. Zákazníkovi se pak snažíme deklarovat, že jsme výrobci 90 % všech součástek do námi dodávaných výtahů. Má tak naprostou jistotu, že tyto české díly, od českého výrobce, má k dispozici nyní a bude je mít k dispozici i za dalších 20 let.

O vaší firmě se všeobecně ví, že vykonává také charitativní činnost...

Cítíme to jako naši povinnost. Přispěli jsme na povodně v Šenově u Nového Jičína, dlouhodobě přispíváme na fond postižených dětí a na další charitativní akce. Sponzorujeme zrakově postižené, veterány, mladé sportovce atd. Snažíme se prostě pomoci tam, kde je to nejvíce potřeba.

Co říct na závěr?

Jsme držitelem certifikátu systému řízení a zabezpečování jakosti, životního prostředí a bezpečnosti práce dle ČSN EN ISO 9001, 14001, OHSAS 18001 a držitelem Certifikátu výjimečnosti, kterou propůjčuje TÜV SÜD Czech. Dále vlastníme certifikáty Drážního úřadu pro dodávky výtahů a eskalátorů pro ČR a SR a oprávnění v působení orgánu báňské správy. V roce 1997 a 1999 jsme získali ocenění Firma roku ostravského regionu. I z toho všeho je vidět, že naší absolutní prioritou je spokojený zákazník. Výtahová technika prošla v posledních letech obrovským vývojem. Změnilo se prakticky vše, od plynulosti jízdy přes komfort, design, bezporuchovost či samotnou bezpečnostní úroveň. Těší mě, že ve všech těchto směrech dokážeme držet krok s nejlepšími.

Děkujeme za rozhovor a přátelské přijetí.
Ing. Miroslav Bindač


Výtahy Ostrava spol. s r.o.
Teslova 2, 702 66 Ostrava - Přívoz
tel.: +420 596 134 541, fax: +420 596 134 695, 697

e-mail: vytahy@vytahyostrava.cz, www.vytahyostrava.cz