Pivovar má jen devět zaměstnanců. Řadu úkolů totiž zvládnou chytře naprogramované automaty. Ochutnávka ale zůstává na sládkovi. "Plním si svůj velký sen!" Tak začíná rozhovor sládek pivovaru v Chotěboři Oldřich Záruba. "Víte, to je sen každém sládka a jen některému se vyplní. Být u toho, když se staví pivovar, být u toho, když se připravuje první várka a ochutnat první sklenici uvařeného piva. Mně se to splnilo a mám velikou radost," hrdě dodává.

O tom, že bude v Chotěboři pivovar, se mluvilo asi čtyři roky. V momentě slavnostního otevření průmyslové zóny u výpadovky na Ždírec nad Doubravou chtěl náš národní nápoj vyrábět investor z Anglie. Ten si ale svůj záměr rozmyslel a myšlenky se chopila firma ROSS Holding a. s., která patří k předním českým stavebním společnostem a která na Vysočině, kde sídlí, realizuje vlastní developerské projekty. "Myšlenka postavit v Chotěboři nový pivovar nám přišla zajímavá a netradiční a byla to hlavně výzva po stránce technologie a automatizace," říká Roman Stryk, generální ředitel společnosti.

Pivovar v Chotěboři vaří v současné době kolem patnácti tisíc hektolitrů zlatavého moku za rok a má jen devět zaměstnanců. "Je to připravené tak, že prosazujeme tradiční českou technologii, ale s automatickým řízením výrobních procesů. To znamená, že na varně pracuje jeden člověk, který kontroluje průběh várky a za určitých podmínek do výrobního procesu vstupuje, přerušuje ho a zkontroluje." Sládek Záruba chce ušetřit pracovní síly. Další člověk je ve sklepě, jiný potom na stáčírně. Pivovar má samozřejmě také své obchodní a marketingové zástupce.

V oblasti automatizace a řízení měl stavbu pivovaru v Chotěboři na starosti projekt manažer Jiří Zlata ze střediska Měření a regulace. Získal cenné zkušenosti na jiných zakázkách a ovládání pivovaru pomocí sofistikovaného počítače je pro něj nesmírně zajímavé. "Použili jsme automatizační systém Allan Bradley. Je to velmi pokrokové, univerzální a neuvěřitelně chytré řešení," říká na úvod. "Ovládá jednotlivé procesy, pouští čerpadla, zavírá a otevírá ventily, řídí otáčky míchadel a v neposlední řadě váží a odměřuje slad."

Automat řídí napouštění vody do vařícího prostoru a také hlídá teploty, které jsou při prvotní pivovarské činnosti nejdůležitější. Sládek a obsluha varny má přístup k počítači, kde si na dotykovém displeji všechno velmi jednoduše a pohodlně nastaví. "Když to vezmu od začátku: přijede auto se sladem a vyfouká ho do sila. Spustí se motory, které ječmen dopraví k sešrotování a váhy určí přesnou dávku určenou recepturou na dané pivo. Chmel, karamelové přísady a cukr se přidává podle požadavku sládka," vysvětluje Jiří Zlata. Při vaření si řídící systém pomocí frekvenčních měničů hlídá a nastavuje přesné otáčky míchadel. Práce vysoce moderních počítačů končí před spilkou. Takzvaná mladina jde z vařícího kotle do chladící jednotky a odtud do spilečných kádí. "Tady si to už obsluha hlídá sama, rozhoduje se, do které z kádí tekutinu vyčerpá," doplňuje. Přemísťování budoucího pěnivého moku mezi spilkou a ležáckými tanky se děje ručně. "My řídíme ještě teplotu v dalších prostorách pivovaru, zejména pak ve sklepě, kde musí být tradičně velmi nízká. Snímáme ji vnitřními čidly a k ochlazování vzduchu nám slouží jednotky, opět napojené na automatizační systém."

Perfektní čistota, kvalitní voda, odpovídající personál a sládek! To jsou základní předpoklady k vaření kvalitního piva. V Chotěboři jsou splněny. "První várka byla naplánována tak, aby pivovar své zákazníky - štamgasty - oslovil před hlavní letní sezónou, protože léto je pro pivovar nejdůležitější. Chotěbořské pivo je pivo plné chuti, chlebnaté a vynikající pěnivosti," komentuje svůj produkt Oldřich Záruba. "Když se piva napiji, tak nesmím cítit jen vodu, ale opravdovou plnou chuť. Ta chuť se jakoby rozplyne a pusinka se mi úplně nafoukne," směje se. "Budu mít pocit, jako bych skutečně jedl chléb." Sládek je vlastně kuchař, a tak měl už předem jasno, jaké pivo Chotěboř bude. "Tu recepturu jsem nosil v hlavě už dlouhou dobu a jsem rád, že právě tady v novém pivovaru to můžeme tak vařit. Chotěbořské pivo chutná nejen tradičním příznivcům zlatavého moku, ale je výborné i pro příležitostné konzumenty a také pro dámy například v baru. Nealko pivo ocení třeba řidiči." Pivo Chotěboř se vyrábí z vody z Českomoravské vrchoviny, z moravského sladu a žateckého chmele.

Etiketu na láhvi ozdobí lev, kterého najdeme na městském znaku Chotěboře. Na tuzemský i zahraniční trh je pivo dodáváno ve formě filtrovaného nepasterizovaného piva, jako kvasnicové pivo v KEG sudech a v půllitrových lahvích. Pivovar Chotěboř má úspěch. Štam­gastům pivo chutná, svědčí o tom zvyšující se poptávka a neustále se rozšiřující množství hostinců, kde se pivo čepuje. Začíná se i s exportem, první sudy se vyvážejí například do Irska a svého obchodního zástupce má pivovar na Slovensku. Postupně se rozšiřuje i sortiment pivovaru, v současnosti se vaří piva - Originál (4,1% obj.), Prémium (5,1% obj.), Černé prémium (4,6% obj.), Speciál (6% obj.) a začíná se s přípravou nealkoholického piva pod názvem Patron. "Musím poděkovat těm našim štamgastům, kteří jsou už doslova přepití různých europiv a na trhu hledají regionální pivo vyrobené klasickou technologií s neopakovatelnou chutí a vůní. Taková piva jsou nenahraditelná," říká sládek Oldřich Záruba.

Projekt pivovar Chotěboř již také ocenila odborná veřejnost a to 11. listopadu 2009, kdy pivovar získal cenu za Pivní počin roku. Ocenění udělilo Sdružení přátel piva. Podobnou cenu vyhlašují pivaři jen zřídka, pouze v případech výjimečných projektů. "Vybudování nového průmyslového pivovaru jím bezesporu je," doplnili představitelé sdružení. Investor, mateřská společnost ROSS Holding po dokončení pivovaru Chotěboř zaznamenává množství poptávek na stavbu podobných projektů nejenom v Evropě, ale například i v Asii, a tak je pravděpodobné, že Pivovar Chotěboř nebude posledním pivovarem, který ROSS uvede do života.


ROSS Holding, a.s.
Jihlavská 893, 580 01 Havlíčkův Brod
tel.: 569 476 210, fax: 569 476 224
e-mail: info@ross.cz

ROSS Slovakia, s.r.o.
Podlučinského 5, 821 03 Bratislava
tel.: 244 632 852, fax: 244 632 854

Pobočka Praha BB Centrum
Office Park, Želetavská 1449/9, 140 00 Praha 4
tel.: 271 090 411, fax: 271 090 421
www.ross.cz