I mezi nimi se ovšem najdou rozdíly a pro investora je sledně velmi obtížné rozhodnout, kterou firmu zvolit a proč. V ČR jsou dokonce FVE, které jsou prodělečné, a proto by investor měl velmi pečlivě zvážit, komu svůj projekt svěří. Výstavbou FVE na klíč, ale i dodávkou komponent se zabývá specializova divize firmy NWT Computer s zvem NWT Solar. Firma působí na českém trhu více než 17 let, má více než 100 zaměstnanců a roční obrat převyšuje půl miliardy Kč. Není tedy jednou z mnoha nově vzniklých českých solárních firem, kterým chybí historie, zaměstnanci, ekonomika a reference. Na to, jak poznat kvalitního výrobce panelů a střídačů, aby se investice vyplatila a jaká je další problematika spoje s výstavbou FVE jsme se ptali generálního ředitele společnosti NWT Computer pana Davida Vítka.

Kde vznikla myšlenka, že se vaše firma bude věnovat kromě informačních technologií také fotovol­taickým systémům?

O obnovitelné zdroje energie se zajímám již řadu let. Fotovoltaika, ale také např. bioplynové stanice jsou v posledních letech díky dotacím reálným byznysem. Není to ale tak snadné, jak se na první pohled zdá. Postavit větší FVE skutečně není možné téměř bez žádného kapitálu a jeden člověk také není schopen vše zvládnout sám, jak se mnohdy mylně domnívá. Je nutné, aby investor měl schopný tým lidí nebo využil služeb spolehlivého dodavatele. Proto jsme založili samostatnou divizi NWT Solar, ve které pracují špičkoví lidé, kteří o tomto oboru "něco vědí". Mám tím na mysli projektanty, stavbyvedoucí, finančáka a ekonoma pouze na elektrárny, kteří řeší poctivě každý detail, ale i širší kontext předrealizačních i realizačních procesů a samozřejmě podle norem ISO.

Jaké fámy slýcháte nejčastěji z úst rádoby odborníků na fotovoltaiku?

Největší fámou je opravdu to, že postavit sluneční elektrárnu dokáže každý. Kdo na toto tvrzení naletí, tak se dostane do spirály horečného snažení a po dvou letech zjistí, že je "už na začátku" nebo také že je "už bez peněz". Další fámou je optimistická sedmiletá vratnost. To je opravdu nereálné. Dochází k tomu tak, že si někdo spočítal předpokládané tržby kvalitní elektrárny, ale pak ji "vytendroval na nejnižší cenu", podělil a vyšlo třeba i 5 let. To je hloupost. Platí téměř lineární závislost: o co levněji elektrárnu postaví, o to nižší bude výroba elektřiny. Roste ale riziko nekvality, kratší životnosti, větších kladů na údržbu atd. Vím o mnoha elektrárch, které mají splátky a klady na údržbu vyšší než příjmy. Všechny jsou z levných panelů, střídačů, levných kabelů, přepěťových ochran a postaveny bez hluboké znalosti problematiky. Je to jako když někdo zvládl svépomocí postavit rodinný dům a tím pádem říká, že zvládne postavit Sazka Arénu. O stavbě rodinného domu je rozšířené obecné know how, o fotovoltaice nikdo nic neví, včetně projektantů, po kterých musíme projekty předělávat, protože by na jejich řešení zákazník prodělával. Stejně tak to, že někdo již elektrárnu postavil, nezname, že ji postavil dobře. Chtějte vidět jaké má referenční elektrárna tržby na instalovaný Watt a srovnejte to s auditem. Další rozšířené tvrzení je, že "pro fotovoltaické elektrárny je nejlepší Sahara - u s to nefunguje". Pravdou je, že už při 45 °C se účinnost panelu snižuje o více než 20 %, při 60 °C jde k nule a při 85°C panelu hrozí již destrukce.

Co radíte potenciolním investorům, kteří to myslí s výstavbou FVE vážně?

Investorům vřele doporučuji vybrat zkušenou firmu, nelépe takovou, která stojí na více nohách, má zkušenosti ze zahraničního obchodu, stavebnictví, elektroniky a nevyplatí se jí kvůli potížím s dodanou elektrárnou ukončit svoji činnost. Dále je dobré si pečlivě ověřit reference, protože to, že firma postavila tři elektrárny, nezname, že je postavila dobře. Chtějte vidět audit a skutečnou výrobu. V roce 2009 by měla výroba být o 20 % větší než energetický audit. Projekt nechejte zkontrolovat třetí stranou. Není dobré stavbu podceňovat a je třeba zt problematiku ze strany investora. U větších projektů je stejně problémů a starostí jako se stavbou 30patrového paneláku. Také je důležité dát si pozor na kvalitu. Obor je mladý, každý se chce přiživit, i když problematice vůbec nerozumí.

Jakým způsobem chce tedy vaše společnost investorům garantovat kvalitu?

Uvedu příklad. Víme, že IT vybavení pro kritické aplikace (servery, pracovní stanice, disková pole) vyrábí přední světoví výrobci pouze v Evropě, USA, Kanadě nebo v Japonsku. Maximálně mají továrnu na "low cost" položky v nějaké levnější lokalitě. Stejně uvažujeme i v oblasti fotovoltaiky. Solární elektrárna by měla bez výpadků pracovat v extrémních podmínkách po dobu minimálně 20 let - nejed se o spotřební zboží. Uvědomujeme si, že od svého dodavatele budou investoři očekávat plnění záruk po celou dobu životnosti FVE. Díky velikosti naší firmy máme navíc vyjedny exkluzivní podmínky s předními světovými výrobci panelů, střídačů, kabeláže a montážních systémů. Jsme také pojištěni u jedné z největších zajišťoven.
Já používám pravidlo: jak dlouho firma existuje, takovou mi může dát garanci. Od tříleté rychlokvašky bych si investici na dvacet let realizovat nenechal. Tyto firmy totiž často staví pod vidinou rychlého zbohatnutí a dokonce bez potřebného know how. Za pár let zkrachují a jak potom můžou garantovat potřebný servis během dvaceti a více let provozu elektrárny? Nechci stále strašit, ale v Německu nedávno zkrachovala "mladá" instalační firma se špičkovým image, která již nezvládla řešit reklamace svých projektů a neznačkových čínských panelů. Důležitou součástí našeho know how je znalost desítek problémů, které nastaly na cizích elektrárch. V neposlední řadě si s zákazníci oblíbili, protože to děláme hlavně pro radost a ne pro okamžitý zisk. Samotného mě překvapuje, že v tendrech vyhráváme hlavně cenou proti horším panelům a nekvalitním projektům za vyšší cenu. Zákazníci zatím nejsou schopni rozpoznat kvalitu.

Jakou roli hraje při výstavbě FVE výběr solárních panelů?

Správný výběr kvalitních panelů hraje samozřejmě velmi důležitou úlohu. Málo kdo ví, která značka panelů je "Mercedes" a která "Trabant". Je totiž obrovský rozdíl mezi evropským panelem, čínským panelem z evropského křemíku a čínským panelem z čínského křemíku. Čínská napodobenina s velkou pravděpodobností vyrobí o 5 % méně energie, přestože vám bude český zástupce tvrdit opak. Panel může také vyrábět dobře, ale v zimě se rozpadne nebo mu zoxidují kontakty. Pozor také na nejlevnější čínské komponenty, střídače, tenké kabely atd. To vše vede jen k dalším problémům. Narazil jsem například na firmy, které nabízí neznačkové čínské panely, snaží se z nich udělat značkové, aby více vydělaly. Upraví také datasheet, který pak uvádí v češtině jiné parametry než v origile. Viděl jsem také třeba španělské panely, které se rozpadaly. V jiných se zase oddělovala laminace a zarůstaly zelenou řasou.

Obraťme pozornost k aktivitám divize NWT Solar a jejím projektům FVE. Více než rok je v provozu FVE v Hulíně. Jak hodnotíte jednu z prvních realizací?

Určitě pozitivně, dali jsme si práci s vybíráním panelů, každý jsme si přeměřili a vyžadovali pečlivou montáž. Tehdy jsme vymysleli dalších deset nadstandardních kroků. Čas a práce navíc se vyplatila. Elektrárna vyrábí více, než podle energetického auditu má. Díky dobrému roku dokonce o více než 21 %.

Jaké další zajímavé projekty FVE se vám podařilo realizovat?

Dosud největší akcí NWT Solar je 1MW elektrárna, kterou jsme stavěli pro sebe, ale nakonec s přesvědčil soukromý investor, abychom mu ji prodali. Stavba trvala osm týdnů, již je připojena k síti a vyrábí.
Do areálu muselo být přivedeno vedení vysokého napětí v celkové délce 1,4  km. V areálu byly nainstalovány rozvody nízkého napětí a slaboproudé bezpečnostní rozvody. Je zde také vybudována trafostanice a rozvodna. Areál je chráněn nejmodernějším zabezpečovacím systémem včetně kamerového systému a infrabariér.
K samotné stavbě FVE jsou využity kvalitní ocelové konstrukce s certifikovanou životností. K přepravě fotovoltaických panelů bylo využito 13 velkokapacitních kontejnerů, celkem bylo instalováno 4 896 kusů panelů.

Další realizací FVE je 180 kWp na výrobních halách, 35 kWp na ovčíně a 30  kWp na rodinném domě a dílně. V realizaci je několik další menších projektů na rodinných domech a jedna 2 MWp u Znojma.

Jaké je vaše předsevzetí a výhledy do dalších období?

Jako tým se v NWT nespokojujeme s tím, že "postavíme a předáme". Dobudováváme dohledové centrum. Vylepšujeme servisní procesy. Pro splnění záručních podmínek je třeba elektrárnu trvale udržovat. Chceme, aby se na s mohl investor spolehnout i za 20 let.

Chystáme obří projekt montáže malých a středních elektráren po celé republice, v současné době provádíme průzkum trhu (www.nwt.cz/dotaznik).

Připravujeme projekty pro investory o velikosti kolem 1 MW o celkovém výkonu přes 100 MW. Máme také dva projekty na Slovensku a jedme v Bulharsku a Rakousku.

Jak vidíte vývoj fotovoltaiky v ČR v příštím roce?

Myslím, že bude podob jako ve Španělsku před pár lety, kdy došlo také k razantnímu snížení cen. Spousta lidí přišla o peníze. Většinou to byli spekulanti, kteří moc neznají problematiku nebo naivní investoři, kteří se nechali opít rohlíkem. Zajímá vás ale asi ještě něco dalšího. Jde o to - jak jsem říkal - že jsme dokázali postavit 1 MW za 8 týdnů. Ale neřekl jsem, že 5 až 7 měsíců PŘED realizací musí být vše připraveno a 1-2 měsíce po dostavbě se ještě papíruje. Po změně územního plánu potřebujete 2 měsíce platné stavební povolení a s tím teprve jdete do banky. Banka vám ozmí, že chce desítky dalších dokumentů. Například energetický audit. Abyste ho mohli objednat, potřebujete vědět, kolik panelů potřebujete, jaké značky, jakého výkonu, kolik střídačů atd. V podstatě musíte udělat prováděcí projekt. To nějaký čas zabere. Vypracování auditu také není do druhého dne. Banka chce také smlouvu s generálním dodavatelem. Během tohoto období investor získává od pracovníků banky další know how, o kterém netušil. Banka pak vypracuje během několik týdnů indikativní nabídku a vyzve vás k zaplacení poplatku. Pak za dalších pár týdnů vypracuje ostrou nabídku a stanoví spousty dalších podmínek čerpání. Ty splníte a můžete objednat panely.

Pokud vám dodavatel neozmí, že mezi tím se začaly vyrábět jiné panely, nebo ty vámi objednané, byly vyprodány a jsou již jen jiné (v takovém případě děláte nový audit), tak pokud mají jiný rozměr nebo výkon, je třeba upravit i projekt. Teprve pak můžete s generálním dodavatelem vystavit objedvku na panely a střídače, zaplatit zálohu a znovu čekat - panely dorazí na místo nejdříve za měsíc. A to je těch 5-7 měsíců, když to jde dobře. Předpokládám, že dostavět a připojit v roce 2010 80 % investorů nestihne - jako zatím každý rok. A konec roku 2010 bude opravdu hektický. Pokud tedy správně počítáte, tak kdo nezačne v březnu, má malou pravděpodobnost realizace. Nedivil bych se ani bankám, že by projekty v druhém pololetí přestaly financovat. Je to velké riziko. Spekulanti či investoři, kteří drží rezervace a chtějí za ně miliony, budou od března držet spíše "Černého Petra" a budou se ho chtít rychle zbavit. Předpokládám tedy, že cena projektů spadne již po Novém roce na německé ceny, což je cca 1.200,-Kč za kilowatt projektu se stavebním povolením.

Co se týká střech, tak předpokládám, že budou konečně rentabilní i malé instalace na rodinných domech. V roce 2011 se uvidí. Pokud by výkupní cena elektřiny poklesla stejně dramaticky, jako pro velké instalace a nezměnily se další zákony (zejména daňové), tak se na malých střechách rodinných domů napřesrok instalovat nebude.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický


NWT Computer, s.r.o.
m. Míru 1217, 768 24 Hulín
tel.: +420 573 505 000, fax: +420 573 505 011
e-mail: nwt@nwt.cz, http://www.nwt.cz