Budoucnost stavebnictví patří moderním technologiím. Stále více se hovoří o digitalizaci stavebnictví a příchodu stavebnictví 4.0, kdy metoda BIM bude vyžadována u všech veřejných zakázek v objemu nad 150 mil. Kč od roku 2022. Důvody jsou nasnadě. Digitální projektová dokumentace umožní snadné sdílení projektového zadání v různých zainteresovaných úřadech nebo zemích světa, přinese možnost přesného sledování postupu stavebních prací a vývoje nákladů stavby, což by mělo vést k výraznému snížení ceny výstavby.  Na stavbách budou moci být ve stále větší míře využívány inteligentní stavební stroje, které budou pracovat přesně, s minimálními nároky na obsluhu a tím i efektivně a ekonomicky výhodně.

Mohli bychom v tomto duchu pokračovat i nadále. Naším cílem však bylo pouze Vás upozornit na zvyšující se důležitost vzdělávání a sledování vývoje ve stavebnictví v jeho nejrůznějších oblastech tak, aby  jste byli neustále v centru dění.

K tomuto účelu slouží i stavební výstavy a veletrhy. Místa konání a termíny z našeho pohledu těch stěžejních veletržních událostí letošního roku jsme pro vás připravili v krátkém přehledu.

 

Tradičně první velká letošní výstava se uskuteční v Ostravě na tamějším výstavišti Černá Louka, kde se ve dnech 20. 1. - 23. 1. 2020 bude konat tradiční topenářská výstava s názvem Infotherma 2020.

Ve dnech 6. 2. - 8. 2. se na pražském výstavišti v Letňanech uskuteční souběh výstav Střechy Praha, For Wood a For Pasiv.

Na dřívější termín, na dny 26. 2 - 29. 2., byl přesunut Stavební veletrh, který se koná na brněnském výstavišti.

Ve dvouletém cyklu se koná veletrh vytápění, větrání, klimatizace, regulační a sanitární techniky s názvem Aquatherm. Ten se koná právě v letošním roce a to ve dnech 3. 3. - 6. 3. na výstavišti v pražských Letňanech.

Ze zahraničních výstav jsme pro vás vybrali dvě výstavy, které se také konají ve dvouletém cyklu. První z nich, Light + Building, je zaměřena na osvětlovací techniku budov a proběhne ve dnech 8. 3. - 13. 3. na výstavišti ve Frankfurtu nad Mohanem.

Velmi širokou oblast představují výplně stavebních otvorů. Výstava, která mapuje veškeré novinky v oblasti oken, dveří, prosklených fasád, stavebního kování a automatických dveřních systémů má název FensterBau Frontale a koná se v termínu od 18. 3. do 21. 3. v německém Norimberku.

Naši malou procházku termíny výstav bychom rádi zakončili u nás, kdy se na počátku podzimu, ve dnech 22. 9. - 26. 9. koná největší stavební veletrh u nás s názvem FOR ARCH 2020. Ten je v posledním období orientován především na koncové stavitele rodinných domů.

Pevně věřím, že tyto akce nabídnou širokou škálu stavebních novinek, které naleznou rychlé uplatnění v praxi jak mezi stavebními profesionály, tak i laiky.