Správné mytí oken

Povrchová údržba plastových oken je poměrně nenáročná. Díky odolnému plastu, ze kterých jsou okna vyrobena, není kromě běžného mytí nezbytná další speciální péče. „I během mytí byste si však měli dávat pozor na několik zásad, díky kterým předejdete nenávratnému poškození povrchu. Nikdy by se například neměla používat čistidla s příměsí hrubých částic, vysoce chemické přípravky, ředidla, kyseliny či organická rozpouštědla. A pozor také na hrubé mycí houbičky a drátěnky,“ radí Milan Klepsa ze společnosti VEKA.

Seřízení okna

Špatná izolace, únik tepla, mírné drhnutí okna, šmouhy a odřeniny na rámu jsou všechno varovné signály pro nutnost seřízení oken. „Podzim je ideální čas na správné seřízení optimálního přítlaku křídla k rámu, vzhledem k nízkým teplotním rozdílům mezi interiérem a exteriérem. Je to jednoduché a po určité době užívání i nutné,“ říká Milan Klepsa. Optimální přítlak si s pomocí imbusového klíče můžete nastavit i sami. Nastavování vždy provádějte při otevřeném křídle a imbusovým klíčem vždy otáčejte jen o pár stupňů. Posouvejte okenní křídlo nepatrně nahoru (nebo posléze dolů) a sledujte, zda se pozice okna zlepšuje nebo zhoršuje. Po každém otočení vždy zavřete a otevřete okno a zkontrolujte výsledný efekt.

Věnujte pozornost kování

V drtivé většině případů výrobce přesně uvádí, jakým místům v péči o kování věnovat pozornost.
„Aby se systém táhel a pohyblivých částí kování mohl hladce a volně pohybovat, je nutné všechny uzávěry pečlivě promazat mazacím tukem nebo olejem,“
radí Milan Klepsa.

Údržba těsnění, kanálků a odtokových drážek

Péče o těsnění je pro udržení funkčnosti okna velmi důležitá. „Pro udržení dobrých vlastností je třeba těsnění ošetřit silikonovým olejem či glycerinem. Zaručí se tak jeho pružnost a sníží se jeho opotřebení,“ vysvětluje Milan Klepsa. V případě, že je již těsnění vytržené či jinak poškozené, neváhejte a vyměňte ho. Předtím se ovšem ujistěte, zda má nové těsnění správnou tuhost, tvar i velikost, jelikož nevhodné těsnění by mohlo okno poškodit. „V rámci podzimní údržby rovněž zkontrolujte průchodnost odvodňovacích kanálků, odtokových drážek a odstraňte veškeré nečistoty, aby nebránily vodě v protékání,“ radí Klepsa.

Kontrola klik

V celkové podzimní údržbě o plastová okna by se nemělo zapomenout ani na kliky. Je důležité zkontrolovat a případně utáhnout všechny kličky a úchyty. „Stačí nadzvednout kryt pod kličkou, otočit ho do vodorovné polohy a utáhnout všechny šrouby,“ říká Milan Klepsa.