Zatímco hospodářské výsledky stavebních společností v tomto období byly historicky rekordní, na světové hospodářství stále ve větším rozsahu dopadal stín finanční a ekonomické krize.

Zpočátku sice naše elity tvrdily, že dopad krize u nás nebude nijak dramatický a české hospodářství čeká pouze zpomalení hospodářského růstu, dnes je však zřejmé, že česká ekonomika se propadá do stále hlubší recese. Tato situace má neblahý dopad i na vývoj stavebnictví. Kvůli ztíženému přístupu k financím byla pozastavena či zcela zmrazena řada již připravených investičních záměrů, zejména v oblasti pozemních staveb. To se neblaze odráží ve výstavbě bytů, občanských staveb, administrativních i průmyslových projektů.

Stavební společnost TERRACON je firmou, která se zabývá výstavbou železobetonových konstrukcí a hrubých staveb. V říjnu loňského roku, kdy jsme měli možnost společnost navštívit naposledy, nám ředitel společnosti Ing. Pavel Bartoň řekl, že dopady světové finanční krize se do činnosti ­TERRACONU příliš nepromítly.

Zajímalo nás, do jaké míry se situace pro TERRACON změnila nyní, s ročním odstupem. Spojili jsme se proto s Ing. Bartoněm a požádali ho o zhodnocení vývoje. Ten nám v úvodu řekl:

"Ve srovnání s loňským rokem skutečně nastal výrazný úbytek na trhu stavebních zakázek. Dokumentuje to i určitý pokles našeho obratu a struktura akcí, které naše společnost nyní realizuje. Zatímco v roce 2008 náš obrat činil 780 mil. Kč, v letošním roce očekáváme výkony ve výši cca 550 mil. Kč. Do jisté míry se změnila i struktura zakázek, kdy výstavbu rozsáhlých projektů postupně nahrazuje výstavba řady projektů menšího rozsahu. To samozřejmě klade vyšší nároky na organizaci naší činnosti a také dochází k růstu nákladů."

Přináší pokles stavebního trhu i ostřejší konkurenční boj?

Bezesporu ano. Je-li méně zakázek, zvyšuje se konkurenční boj a roste i tlak na cenu. Se zhoršeným finančním zajištěním projektů je vyšší i riziko platební neschopnosti firem a skutečně lze velmi těžko odhadnout, jak zakázka v tomto ohledu je či není riziková. Naše společnost navíc v drtivé většině případů vystupuje jako subdodavatel určité části díla a není tudíž v přímém kontaktu s investorem. To je další důvod, proč při naší činnosti musíme být velmi obezřetní.

Nutí vás výpadek v oblasti bytové výstavby k širší diverzifikaci vaší činnosti i do jiných oblastí?

Je tomu tak. Útlum v oblasti bytové výstavby a realizace projektů menšího rozsahu v oblasti soukromého sektoru nás přinutily více se zaměřit na oblast veřejného sektoru. Již nyní se na tomto poli podílíme na realizaci řady zajímavých zakázek v nejširším spektru stavebních specializací, ať již jde o stavby pozemní, dopravní či vodohospodářské

Můžete uvést některé ze staveb, které pro veřejný sektor nyní realizujete?

Mohu. Z oblasti pozemních staveb bych rád vyzvedl náš podíl na dostavbě nemocnice v Kladně pro sdružení firem Energie - Metrostav. Zde jsme pro toto sdružení provedli výstavbu monolitického skeletu nemocnice. V rámci realizace dopravních staveb se naše společnost podílí na výstavbě pražského městského okruhu, konkrétně Tunelu Blanka. Zde naše společnost zajišťuje výstavbu klenbových třípruhových tunelů v Tróji. V oblasti vodohospodářských staveb jsme provedli rekonstrukci vodojemu Karlov. V rámci protipovodňových opatření jsme zajišťovali výstavbu protipovodňových opatření na Zbraslavi. Podílíme se také na výstavbě depozitáře hlavního města Prahy, kde budou uloženy různé cenné písemnosti a další historické předměty.

Zdá se, že jste bytové projekty a soukromou sféru zcela opustili...

Mohlo by se to zdát, ale není tomu tak. Nedávno jsme dokončili pro společnost ­GEOSAN GROUP a.s. bytový dům na ulici Antala Staška v Praze 4, v Letňanech stavíme bytový dům o 10 NP. Konstrukci objektů tvoří železobetonové monolitické skelety. Další bytový dům stavíme na Peterském náměstí v Praze. Jistě to tedy není totální ústup z této oblasti, ve které jsme v posledních letech nasbírali řadu cenných zkušeností.

Jak vidíte situaci ve stavebnictví pro nejbližší období?

Jistě lze očekávat další tlak na cenu jak stavebních prací, tak i materiálů. To bude mít dle mého názoru značný vliv na odbourávání nejrůznějších mezičlánků ve stavebnictví, které cenu stavebních prací zvyšují. My jsme firmou, která vytváří na stavbě skutečnou - přímou přidanou hodnotu, za přiměřenou - konkurenční cenu. Pokud se tedy trh stavebních prací nepropadne za kritickou hranici, věřím, že naše činnost má perspektivu.

Děkujeme za rozhovor
a srdečné přijetí 

Ivo Románek


Terracon a.s.
U Rakovky 849, 148 00 Praha 4
tel.: 244 090 761, fax: 244 910 317
terracon@terracon.cz, www.terracon.cz