Alpolic je jediným kompozitním panelem vyráběným i v třídě A2 až do šířky 2050 mm.
-  Výroba Mitsubishi Plastics Japonsko, USA, od 2014 – Wiesbaden (Německo),
- Reakce na požár FR (Bs1-d0) či A2 (A2s1-d0),
- Kompozitní desky s možnou volbou kovu oplášťovacích plechů: ACM fr či ACM A2: Al plech s povlakem Lumiflon (FEVE),
- ACM reAL anodized s pláštěm z přírodního eloxovaného Al-plechu,
- Další kovy: TITAN – TCM, NEREZ – SCM, MĚĎ – CCM, ZINEK – ZCM).

Kompozitní desky Alpolic jsou složeny ze dvou kovových desek tl. 0,5 mm (hliníkových plechů), mezi nimiž je izolační jádro o tl. 3–5 mm. Desky Alpolic jsou vyráběny nejen jako ostatní „bondy“ s oplášťovacími plechy z povlékaného hliníku (ACM), ale též s oplášťovacími plechy z přírodních kovů, např. nerezové oceli (SCM), mědi (CCM) a titanu (TCM).

Nejčastěji užívané provedení ACM je povlékáno povrchovou úpravou LUMIFLON (FEVE), který svými fyzikálními vlastnostmi a možnostmi výroby výrazně převyšuje obvykle užívané povlaky polyester či PVDF (Kynar) z hlediska delšího uchování barvy i intenzity lesku.

SCM – lesklý povrch


VÝHODY POVRCHU LUMIFLON (Feve) – standardní úprava:

- Volba lesku od 15 do 80 %,
- Možnost výroby de facto jakékoli barvy,
- Záruka na lak až 20 let,
- Možnost dolakování či opravy přímo na stavbě (nastudeno od 5° C),
- Nejlepší uchování intenzity barvy i lesku z vyráběných povlaků,
- LUMIFLON – aplikovatelný i za studena, např. pro opravné barvy,
- Jakýkoli odstín od 100 m2 nebo dekor od 500 m2,
- Vždy třívrstvý lak – minimální tloušťka laku: Solid colors – 30 µm – Metalic, Prismatic, Sparkling – 28 µm, Naturart colors – 40 µm,

Technologie povlaku FEVE umožňuje volbu intenzity lesku barev od 15 do 80 % (pro interiéry až 90 %), tedy od matných povlaků až po vysoce lesklé. Tato vlastnost rozšiřuje architektům výrazným způsobem možnost pojednání vzhledu fasády. U vysokého lesku panely povlékané Lumiflonem v příslušné barvě vypadají obdobně jako barevné sklo, ale jsou lehčí a ne tak snadno rozbitné jako je to možné u skla. Nabízí se tak zvýšení trvalé bezpečnosti stavby při současné úspoře ceny.

Možnost výroby všech barevných odstínů (u PVDF omezeno), včetně prostým okem ­nerozeznatelných napodobenin do­daných materiálů jako je dřevo, kámen, beton a to nejen barvy – vzhledu, ale i typického lesku předlohy. Toto lze použít u vysokých budov, kde první 1–2 patra mohou být např. v přírodním kameni a další patra mohou být opláštěna deskami Alpolic v designově shodném provedení, avšak nepoměrně lehčí, což zvyšuje bezpečnost stavby a výrazně snižuje nároky na únosnost spodní konstrukce fasády. Podobně u požadavku na dřevěnou fasádu, kde je ale často na závadu rychlá ztráta vzhledu dřeva z důvodu vlivu UV záření a vysychání, což se užitím Alpolicu s povlakem ­Lumiflon v příslušném designu odstraní. Podobně je možné vyrobit věrné napodobeniny cenově náročnější předzvětrané mědi, starého betonu či starého kamene. Technologie výroby umožňuje vyrobit téměř jakýkoli dekor.

Toto je přínos zejména u výrazných barev, které při použití polyesteru blednou již po cca 5 letech, při použití PVDF cca po 8–10 letech. Budova s panely povlékanými Lumiflonem si ponechává svěží originální vzhled po delší období.

Vysoká odolnost vůči UV záření, nejlepší stálobarevnost a nejmenší ztráta lesku – příklad testu


Panely Alpolic (fr i A2) reAL anodised – plášť z eloxovaného hliníku (nikoli povlak)

- Velmi dlouhá životnost,
- Eloxovaný plech vhodný pro ohyby,
- Antigraffitti (vždy možnost omytí laků sprejerů bez poškození eloxovaného plechu),
- Velký výběr odstínů a lesků s intenzitou barvy 10–70 v odstínech barev typu: bronz, zlaté, měděné, zinkové, přírodní, šedé,
- Provedení dekoru: matné – lesklé - broušené,
- C-brite – zrcadlový efekt, natural reflective – matné zrcadlo,
- Vrstva eloxu vhodná pro ­ohyby.

Firma Mitstubishi Plastics, Inc. Poskytuje standardní záruku na povrchovou úpravu fasády 10 let, je však možno prodloužit až na 20 let.

U kompozitních desek Alpolic je kvalita na prvním místě a pro desky ACM je užívána tloušťka hliníkového plechu 0,5 mm, což dává desce v provedení Alpolic/fr 4 mm (tzn.: 0,5 mm plech – 3 mm jádro – 0,5 mm plech) celkovou tloušťku 4 mm a stejnou tuhost, jako by měla hliníková deska v tl. 3,3 mm při nižší ceně a lepší rovinatosti a akustickém útlumu desek. Je možno objednat desky o tl. až 6 mm.

Desky je možno formátovat, ohýbat, perforovat i jinak tvarovat, např. zakružit. To je předurčuje ve stavebnictví pro opláštění takřka jakékoli fasády nebo interiéru.

Desky Alpolic jsou ale i užívány při výrobě komponentů pro strojírenskou výrobu, dopravních prostředků (lodí, letadel, vlaků) apod. Užití ve stavebním průmyslu představuje asi 50 % celkové produkce těchto desek.

Praha – Česká komora architektů


Proč kompozitní panely Alpolic?
Pro lepší vzhled a více možností při navrhování.
Pro uchování kvality stavby po dlouhé období.

Výhradním zástupcem materiálu Alpolic/fr a Alpolic A2 pro Českou a Slovenskou republiku je firma Metalart s. r. o.,
e-mail: ­metalart@metalartcz.cz, tel.: +420 602 203 355.

Nově skladem v Praze ve 4 barvách. Dále ve 14 standardních barvách sklad svitků u výrobce v Německu pro rychlou potřebu. Více než 60 standardních barev na objednávku vč. matných, prismatických, metalických.

Výhradní prodejce: Kovové profily, spol. s r. o.

Kovové profily, spol. s r. o.
Podnikatelská 545, 190 11 Praha 9 - Běchovice
tel.: +420 267 090 211
e-mail: servis@kovprof.cz, hlavaty@kovprof.cz
www.kovprof.cz