Významnou roli při realizaci jakékoliv stavby, ať již se jedná o novostavbu či rekonstrukci sehrávají okna. Prvořadou funkcí oken je zajištění dostatečného přívodu přirozeného světla a čerstvého vzduchu do místnosti, ochrana interiéru před povětrnostními vlivy,  hlukem a v neposlední řadě mají také svou bezpečnostní funkci.

Stále častěji se však prosazuje estetická úloha oken. Jejich tvar, velikost a barevné provedení dokáží vtisknout každému objektu punc originality a neopakovatelný charakter.

Na českém trhu se stále majoritně dodávají okna plastová, která neztratila na své oblibě. Důvodů je hned několik. Mezi ty hlavní patří dlouhodobá životnost, minimální nároky na údržbu, výborné tepelně izolační vlastnosti a milióny spokojených uživatelů po desítky let.


Design plastových oken nové generace

Na vzrůstající poptávku po nových designech oken, reagovala firma REHAU doplněním svého sortimentu o řadu novinek.

Jednou z nich je rozšíření své nabídky o více než 220 designů kašírovaných profilů opatřených Kaleido fóliemi. Kašírování je technika, při které se na plastové profily nanáší povrchová fólie. To umožňuje téměř libovolné estetické ztvárnění oken, od oblíbených antracitových barev přes věrné imitace dřevo-dekorů až po i výstřední uni-barvy.

Dřevodekory k nerozeznání od originálů

Velice zajímavou novinkou, která potěší všechny příznivce přírodních materiálů, je naprosto věrná imitace dřeva pomocí nejmodernějších fólií s názvem KALEIDO WOODTEC.

U těchto dekorů skutečně nelze nejen při bližším pohledu, ale dokonce ani na omak rozeznat, že se nejedná o dřevěná okna. Kolekce Kaleido Woodtec nabízí celkem  tři barevné odstíny. Jedná se o klasický dubový odstín tmavšího dřeva Turner Oak Alt, dále světlejší trendy úpravu Sheffield Oak Concrette s šedým nádechem a Sheffield Oak Alpine, jenž svou světlostí osloví všechny architekty a bytové designéry. Tyto nápadité dřevodekory bezesporu uspokojí požadavky zákazníků jak na nový konzervativní vzhled, tak také zájemce o čistou modernu.


Probarvené plastové profily – vrchol elegance

Nejvyšší komfort v oblasti barevného ztvárnění plastových oken nabízí plně probarvené plastové profily. Rám a křídlo okna působí v barevné shodě jak při pohledu z exteriéru, tak také z interiéru. Firma REHAU nabízí hned čtyři typy plně probarvených profilů oken, a to v dnes velmi žádané trendy barvě antracitové a dále barvách karamelové, tmavě hnědé a krémově bílé. Okna z probarvených profilů jsou tak barevně sladěna v celé své konstrukci a představují vrchol elegance v designu oken.


Plastová okna s pohledovou stranou z hliníku

Luxusní variantou provedení plastových oken je jejich obložení hliníkovými obložkami. Program REHAU Kaleido Cover zákazníkům nabízí celkem 170 barevných možností.  Hliníkové obložky umístěné z vnější strany okna poskytují dlouhodobou ochranu a zajišťují jeho trvale pěkný vzhled.   Výhodou tohoto řešení je nejen dokonalý design, ale také výrazně příznivější cena, než je tomu v případě celohliníkových oken.

Lakovaná plastová okna

REHAU v oblasti úprav povrchů plastových oken nabízí ještě mnohem více. Vedle již zmíněných kašírovaných profilů mohou zákazníci vybírat v systému REHAU KALEIDO PAINT z více než 150 barevných odstínů laků. Lak je na profily nanášen v několika vrstvách. Je velmi odolný proti povětrnostním vlivům a vykazuje dlouhodobou barevnou stálost. Nezaměnitelný vzhled pak plastovým profilům dokáží propůjčit tzv. strukturované laky, do nichž jsou přimíchávány různé částice. Trvanlivost a odolnost těchto laků je možné ještě zvýšit nanesením krycí vrstvy čirého ochranného laku.



Vysoce lesklé materiály

Dokonalou architekturu tvoří spousta drobných detailů. Proto firma REHAU vyvinula speciální vnitřní obložky z vysoce lesklých materiálu pro vnitřní stranu okna. Materiál má jméno Rauvisio. Tento materiál je dnes používán zejména při realizaci povrchů kuchyňských dvířek nebo pro obklady stěn mezi spodními a horními skříňkami kuchyní. Pokud je tento materiál využit i pro úpravu vnitřní strany okna, pak vzniká fantastický celek, který umocní vaše pocity z pobytu v dokonalém interiéru.


Závěr

Okna jsou důležitou funkční, ale i estetickou součástí každé stavby. Jejich tvar a vzhled dokáží významně ovlivnit stavební dílo. Nepřeberné množství designových možností, které investorům nabízejí plastová okna REHAU, umožňují v jakékoliv situaci nalézt optimální design odpovídající vašim představám.

S využitím materiálů Rehau
Ivo Románek