„Značka PURLIVE existuje na trhu od roku 2012 a je úzce spjata s tradičním producentem betonových směsí, kameniva a řeziva na Zlínsku, společností TAŠ-STAPPA, která je dlouhodobě velmi aktivní a stále se snaží zkvalitňovat své portfolio produktů a současně reagovat na aktuální trendy. Výsledkem aktivního přístupu byl vývoj stavebního systému, zakoupení nejmodernější výrobní technologie pro výrobu stavebních konstrukcí s polyuretanovou izolací a následné spuštění nové obchodní značky PURLIVE. V současné době funguje v rámci společnosti samostatné středisko, které řeší veškerou problematiku spjatou s touto značkou. Ve výrobě nyní pracuje 12 kvalifikovaných pracovníků, o obchod, marketing, projekční a vývojovou činnost se stará tým dalších 8 pracovníků a realizační fázi zajišťují další 4,“ přibližuje vznik a základní údaje o společnosti Jiří Ratajský.

Jak vás vůbec napadlo vytvořit stavební systém na bázi polyuretanu (PUR)?

Upřímně řečeno, nepřišli jsme s ničím novým, co by již ve světě nebylo známo. Polyuretan se používá již více než 60 let. Pouze jsme se chopili příležitosti svým způsobem a několikaletý vývoj promítli do vlastního stavebního systému. Dnes už jsme samozřejmě úplně někde jinde než na začátku našeho snažení, výrobní procesy jsou automatizované, dodržujeme pevně dané technologické postupy a využíváme ty nejlepší výrobní technologie.

Jiří Ratajský


Můžete našim čtenářům říci pár slov o polyuretanu jako takovém?

Polyuretan, ač klasický chemický produkt, je velmi zajímavým materiálem s obrovským potenciálem využití. Polyuretan byl vynalezen ve Spojených státech už před 2. světovou válkou. Patent pochází z roku 1937, ale skutečný rozvoj polyuretanu začal až po roce 1952. V západní Evropě se používá od padesátých let minulého století. Polyuretany jsou typickým produktem tzv. tvrdé chemie. Vstupní produkty pro výrobu polyuretanů se získávají z ropy. Polyuretan je koktejl mnoha chemických prvků, přičemž výroba v našem závodě probíhá ze dvou základních složek, a to polyolu a isokyanátu, které jsou vyráběny pro naše účely v Dánsku. Při vysokotlakém smíchání těchto dvou komponent vznikne chemická reakce, jejímž výsledkem je polyuretanová pěna. Prosím nezaměňovat za klasickou jednosložkovou PUR pěnu, která se běžně prodává v tubách v obchodech a stavebninách. Jedná se o zcela jiný výrobek s odlišnými vlastnostmi!
Přizpůsobením molekulární struktury polyuretanu můžete docílit mnoha rozličných užitných vlastností. Existují tak například měkké pěny s otevřenou buněčnou strukturou, které mají vynikající akustické vlastnosti. Nebo naopak tvrdé pěny s uzavřenou buněčnou strukturou, které nepojmou vodu. Pohráváním si se složením polyuretanové pěny se dá dosáhnout zajímavých výrobků s mnohdy diametrálně odlišnými vlastnostmi. Polyuretan tak běžně najdeme v oděvním průmyslu, kde se využije jeho izolačních vlastností, ale také jeho nenasákavosti, v autech, kde se využije jeho nízká hmotnost, schopnost absorbovat nárazy, v nábytkářském průmyslu v polštářích a matracích, v obuvnickém průmyslu při výrobě podrážek atp. My polyuretan používáme v našich výrobcích zejména pro jeho izolační schopnosti a odolnost proti vodě.

Panují mezi staviteli obavy z PUR?

Podle mého názoru, veškeré nové produkty, a tím spíše pokud se jedná o chemické produkty, budí nedůvěru. Je to přirozené. Lidé se chtějí přesvědčit, že jim novinka nijak neškodí. Tyto obavy jsou ale v případě polyuretanu zcela zbytečné. Je to sice chemická sloučenina, která je však prověřena za více než půl století nespočtem aplikací, které prokázaly, že obavy jsou bezpředmětné. Navíc výroba i materiál samotný podléhají přísným testům. Myslím si, že by si snad již dnes u nás nikdo nedovolil stavět z materiálů, které jsou škodlivé. Bylo by to velmi krátkozraké. Jednoznačně jsme přesvědčení, že naše produkty splňují i ta nejpřísnější kritéria.


 

Skladba PURLIVE W170


Váš stavební systém máte certifikován. Jak složité bylo projít náročnou certifikací?

Na projektu jsme začali pracovat v roce 2011. Celý vývoj byl strhující, protože jsme měli jasnou vizi, nadšení a byli jsme u zrodu něčeho nového, unikátního a kvalitního. Pro získání certifikátu je třeba splnit opravdu přísná kritéria. Vše se hodnotí velmi pečlivě a striktně, celý proces certifikace je skutečně náročný a také nákladný. Jsme ale hrdí na to, že se nám to podařilo. Nabídli jsme zákazníkům úžasné vlastnosti systému.

Dřevostavby stále více „ukusují“ z celkového „koláče“ nově vznikajících staveb v ČR. Dokonce si zachovaly rostoucí trend i v období recese, kdy se ostatním stavebním systémům příliš nedařilo. Mohl byste nám říci, proč mají lidé dřevostavby stále více v oblibě?

Myslím, že hlavními argumenty jsou užitné vlastnosti, cena a rychlost výstavby dřevostavby. Doba je hektická a chápu, že lidé nemají čas se stavbě příliš dlouho věnovat. Jsem přesvědčen, že s naším stavebním systémem jim vycházíme maximálně vstříc. Cihla je sice stále v našich končinách hlavním stavebním materiálem, ale dřevo ještě neřeklo své poslední slovo. Je to úžasný materiál, který nabízí spoustu výhod. Jsem rád, že se nám daří o tom naše klienty přesvědčovat a velmi rychle roste počet našich referencí.


Dřevostavba rodinný dům Velké Karlovice


Jak je na tom vaše společnost co do počtu zakázek? Máte jich dostatek, tak abyste se uživili v konkurenci dalších výrobců dřevostaveb, ale i cihlostaveb?


Musím potvrdit, že zakázek máme dostatek a zájem stále roste. Zákazníkům nabízíme komplexní službu. Zajistíme pozemek, zhotovíme projekt, vyřídíme stavební povolení, postavíme dům atd. Projektů ale přibývá a naše vlastní kapacity  jsou omezené. Tyto služby tedy stále častěji zprostředkováváme díky našim dlouhodobým partnerům. Nyní se orientujeme na realizační firmy, hledáme partnery a nabízíme jim možnost stavět z našeho stavebního systému. Do budoucna bychom chtěli být především výrobní firmou a vlastními realizacemi zájemcům dokazovat, co vše je z našeho stavebního systému možné vybudovat.

Takže proto jste zvolili slogan MY VYROBÍME, VY POSTAVÍTE…

Přesně tak! Ačkoli již nyní spolupracujeme se stavebními firmami, které realizují rodinné domy z našeho stavebního systému, snažíme se dál hledat spolehlivé, zavedené a zejména kvalitní partnery tak, abychom byli schopni uspokojit jakéhokoliv investora v rámci ČR. Již nyní se také poohlížíme po zahraničních trzích (Německo, Rakousko, Francie, Slovensko aj), kde je o naše výrobky stále větší zájem. Jsem velmi rád, že se nám daří navazovat trvalé a dlouhodobé partnerství. Je to pro mě jasným důkazem, že naše stavební systémy jsou zajímavé a výhodné nejen pro koncové investory, ale také pro developery, a především pro stavební firmy, kterým jsou především určeny. Naším cílem je vytvořit v rámci ČR síť autorizovaných partnerů realizujících stavby s využitím našich stavebních konstrukcí.

Jaké jsou hlavní výhody vašeho stavebního systému?

Jedná se o ucelený stavební systém! Máme zpracovány veškeré detaily a jeho kvalita i funkčnost je podložena výpočty a reálnými zkouškami. A nyní k samotným vlastnostem a výhodám. V první řadě je to zdravotní nezávadnost a dlouhá životnost. Dále bych zdůraznil mechanické vlastnosti a vysokou únosnost systému, jinými slovy můžeme stavět vícepatrové budovy. Velkou předností jsou vynikající tepelně izolační vlastnosti, které jsou v porovnání s jinými systémy až o polovinu lepší. Máme velmi dobře vyřešen zvukový útlum, resp. akustiku. U požární odolnosti dosahujeme v základu daleko lepších hodnot než konkurence. Jsou ale i vlastnosti, které člověk dokáže ocenit až v momentě, kdy se něco stane. Zde bych upozornil na nenasákavost použité izolace, kterou člověk ocení například v případě havárie vodoinstalace a odstraňování nepříjemných následků, nebo například odolnost vůči hlodavcům, se kterými se do křížku nezřídka pouští nejeden majitel dřevostavby.
Realizační firmy pak jistě ocení variabilitu způsobu použití při individuálních návrzích, minimalizaci nezbytných technologických přestávek, možnost montáže za nízkých teplot či nižší personální náročnost.

Dřevostavba rodinný dům Zlín


Jak konkrétně probíhá spolupráce s vašimi realizačními partnery?


Cílem vývoje našich systémů je nabídnout realizačním firmám stavebně velmi jednoduchý, rychlý a personálně nenáročný systém výstavby. Neméně podstatné je nabídnout na český trh konstrukce, které by splňovaly nejpřísnější fyzikální a technické požadavky a zařadily se tak na špičku toho, co současný trh dokáže nabídnout. Spolupráce s partnery probíhá kontinuálně po celou dobu smluvního vztahu. Společně řešíme marketingové aktivity i jednání s investory. Po získání zakázky se PURLIVE postará o statický výpočet, výrobní a montážní dokumentaci, výrobu a dodání konstrukcí. Partner mezitím připravuje spodní stavbu tak, aby na sebe vše navazovalo. Poté následuje velmi snadná a rychlá montáž konstrukcí a do cca 4 měsíců kompletní dokončení stavby.

Jaké stavby lze s použitím vašeho systému stavět a mohl byste zmínit několik zajímavých realizací z poslední doby?

Rodinných domů i komerčních staveb jsme postavili opravdu spoustu a za každou stavbou se skrývá zajímavý příběh. Z poslední doby mně ale v hlavě utkvěly dvě realizace, které jsou zajímavé jak architektonicky, tak technicky. První je moderní dům skrytý v hávu klasické valašské roubenky, kde se podařilo skloubit náročné požadavky investora na bydlení 21. století a současně zachovat tradiční ráz lokální zástavby. Druhou stavbou je vícepatrová dřevostavba, kde se nám podařilo společně s investorem maximalisticky vyladit finální skladby jednotlivých konstrukcí tak, abychom budoucím uživatelům nabídli ten největší užitný komfort. Čekají nás ale v nejbližší době další zajímavé reference. Chystáme se na trh uvést řešení současné situace s nedostatkem bydlení, a to v podobě vícepatrových bytových domů. Bude se jednat o kombinaci železobetonového prefabrikovaného skeletu s našimi konstrukcemi. Se stejným cílem na trhu nabízíme také řešení nástaveb na zděné domy, což může být pro bytová družstva, obce i developery snadné východisko ze současné patové situace.

Vaše systémy vyrábíte ve výrobním areálu ve Zlíně – Loukách, který neustále rozšiřujete. Co vás čeká v nejbližším období?

V současné době prochází kompletní rekonstrukcí třetí z hal a ihned poté nás čeká kompletní rekonstrukce haly další. Hodláme investovat do další technologie pro aplikaci polyuretanu a s tím spojené technologie lisování. Rádi bychom v nejbližší době co nejvíce automatizovali a robotizovali naše výrobní procesy. Máme zpracovanou studii na stavbu velké multifunkční haly, kterou bychom při současném nárůstu poptávky rádi realizovali v horizontu 5 let. Firma má jasnou vizi a cíle, které se nám daří naplňovat. Máme v hlavě spoustu nových projektů a plánů na další rozšiřování.

Dřevostavba stodola na Bílé

 

Kde se s vámi mohou potenciální zájemci o vaše stavby a produkty v průběhu letošního roku setkat?

Setkat se s námi můžete na následujících veletrzích, výstavách, prezentacích a seminářích:
-    NSC – Stálá expozice KŮLNA Space S (Brno, celoročně),
-    Seminář „Využití moderních materiálů v konstrukcích dřevostaveb“ (BVV Brno, 27. 2.),
-    Stavební veletrh, DBS – Dřevo a stavby (BVV Brno, 27. 2. – 2. 3.),
-    Stavebnictví, Therm (Zlín, sportovní hala 21. – 23. 3.),
-    Mezinárodní odborný seminář DŘEVOSTAVBY (Volyně, 16. – 17. 4.),
-    ForArch (Praha – Letňany, 17. - 21. 9.),
-    Den Dřevostaveb ADMD (Brno, Zlín, 5. 10.),
-    Moravská DŘEVOSTAVBA (Výstaviště Flora Olomouc, 7. – 9. 11.).

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický

www.purlive.cz