Sledovat novinky v oblasti stavebnictví ve skutečnosti znamená nabídnout investorům lepší nebo úspornější řešení, vyšší bezpečnost práce nebo kvalitnější design.

Každoročně se proto u nás doma i v zahraničí koná řada stavebních výstav a veletrhů s různým tématickým zaměřením. Ty pak ukazují, jakým směrem se bude ten či onen obor ubírat v nejbližší budoucnosti.

A je to právě letošní rok, který bude na kvalitu, množství i rozsah výstav mimořádně bohatý. Hned v průběhu ledna ve dnech 21. - 24. 1. 2019 se koná výstava Infotherma, která je zaměřena na vytápění a úspory energií. Dějištěm výstavy je již tradičně Ostrava a tamější výstaviště Černá louka, které se nachází nedaleko centra města.

Dalším veletrhem, tentokráte v Praze je veletrh Střechy Praha, který se koná ve dnech 7. - 9. 2. 2019 na pražském výstavišti PVA v Letňanech. Tento veletrh nabízí ucelenou přehlídku novinek v oblasti střešních krytin, izolací a doplňkových produktů pro vybavení střech.

V novém termínu se na přelomu února a března ve dnech 27. 2. - 2. 3. 2019 koná Stavební veletrh v Brně. V posledních letech tento veletrh stagnoval. Uvidíme tedy, zdali se v letošním roce dočkáme větší účasti vystavovatelů i návštěvníků veletrhu.

S vystavovateli a návštěvníky nemá rozhodně potíže odborný mezinárodní veletrh ISH ve Frankfurtu nad Mohanem. Ten se koná ve dnech 11. - 15. 3. 2019. Tato výstava tepelné a sanitární techniky se koná jednou za dva roky a je největší světovou přehlídkou novinek v tomto oboru.

Termín 19. - 22. 3. 2019 patří konání odborného veletrhu AMPER, který se specializuje na elektroinstalace a energetiku. Místem jeho konání je brněnské výstaviště a každoročně jej navštíví řada odborníků zabývajících se touto specifickou problematikou.

Bezesporu největší událostí roku 2019 v oboru výstavnictví bude konání největší stavební výstavy na světě s názvem BAUMA. Tato výstava se koná jedenkrát za tři roky na výstavišti v Mnichově a případní zájemci ji mohou navštívit ve dnech 8. - 14. 4. 2019. Na výstavě se již tradičně představí největší výrobci stavebních strojů a techniky napříč světadíly.

Poslední výstavou, na kterou bychom vás rádi upozornili, je dnes již největší stavební veletrh u nás FOR-ARCH 2019. Místem jeho konání je pražské výstaviště PVA v Letňanech a proběhne v termínu 17. - 21. 9. 2019. Výstava má již tradičně velmi slušnou návštěvnost a letos se může pochlubit svým jubilejním třicátým pokračováním.

Pevně věříme, že informace z těchto odborných akcí povedou k dalšímu zkvalitňování práce profesionálů působících ve stavebnictví i k lepší informovanosti laické veřejnosti. Nenechte si proto některé z těchto akcí rozhodně ujít.