Stroje a technologie se za pár desetiletí neuvěřitelně vyvinuly a rovněž lidé obsluhující vrtací stroje jsou na mnohem vyšší odborné úrovni, což napomáhá rozvoji celé řady užitečných aplikací a rozšiřuje spektrum použití vrtných zařízení. Stále však existuje velký, či dokonce rostoucí trh i pro metody otevřeným výkopem, do kterých spadají výkopové a rozrážecí technologie domovních kanalizačních přípojek.

Podle Toda Michaela, produktového manažera pro bezvýkopové technologie ve společnosti ­Vermeer Corporation, má většina projektů podzemních staveb několik faktorů, které je při volbě mezi bezvýkopovou metodou a metodou otevřeným výkopem třeba zvážit. „Jedná se o základní ekonomické faktory, které jsou předmětem rozhodování, jako např. náklady na zařízení, práci a na uvedení do původního stavu – často je toho ale víc, co musí zhotovitelé zvážit a co má vliv na jejich rozhodnutí,“ říká. „Např. půdní podmínky, průměr produktu, požadavky na kvalitu, podzemní a nadzemní překážky a také místo samotné.“

Městské instalace

V zemích s rozvinutější infrastrukturou, ve městech či předměstských oblastech, se při instalaci potrubí s malým průměrem obvykle upřednostňuje bezvýkopová technologie. Michael říká, že minimalizace nákladů na uvedení do původního stavu, nepřerušení provozu a zajištění toho, aby vlastníci nemovitostí nebyli nespokojení, je jen několik z důvodů, proč se na obydlených místech HDD používá. „Většinou je vrtání vedení technické infrastruktury nákladově efektivnější a zabere méně času, protože jdete pod cesty a chodníky, nikoliv skrze ně. Nemusíte se také potýkat s nadzemními překážkami, jako jsou ploty, vozovky, chodníky a vjezdy,“ dodává.
Na světě jsou oblasti, které stále upřednostňují použití metod otevřeným výkopem v městském a předměstském prostředí. Björn Van de Weghe, specialista na aplikace pro Vermeer EMEA (­Evro­pa, Střední východ a Afrika), vysvětluje, že neoznačené podzemní inženýrské sítě jsou v některých městech velkou starostí. Van de Weghe řekl: „Bezvýkopové metody se stále používají pro křížení pod silnicemi a mosty a také na velké vzdálenosti, kde není třeba vytvářet ani křížit žádné přípojky.“


Aplikace pro venkov

Ve vesnických oblastech, kde je často méně práce s obnovením terénu do původního stavu a taky méně překážek, které je třeba překonat, jsou výkopové či rozrážecí metody pro produkt s malým průměrem obvykle rychlejší a nákladově efektivnější.
Podle Jeffa Uttera, produktového manažera společnosti Vermeer Corporation, musí zhotovitelé na otevřenějších místech stále zvažovat, který ze způsobů dává po ekonomické stránce největší smysl. „Před konečnou volbou je třeba uvážit stávající inženýrské sítě, půdní typ, velikost instalovaného produktu a požadovanou hloubku,“ vysvětlil. „Pro mělké instalace může být levnější použít metodu otevřeným výkopem, pro hlubší instalace nebo v podmínkách kamenité půdy může být nejlepší volbou zase HDD, protože se pak během instalace nemusí odstranit tolik materiálu.“
Pan Utter dodává, že i když metody otevřeným výkopem mají největší smysl pro projekty ve vesnických oblastech, zhotovitelé by měli přesto pro křížení pod silnicemi, řekami a jinými nadzemními překážkami zvážit použití bezvýkopové technologie.

Potrubí o větším průměru

Pro potrubní projekty zahrnující plyn, olej a vodu se obvykle používá kombinace výkopových a bezvýkopových způsobů. „Pro dlouhé vzdálenosti bude otevřený výkop obvykle nákladově efektivnější než jiné způsoby instalace, ale zhotovitel by měl pro křížení pod silnicemi, železnicemi a řekami použít stroje pro horizontální řízené vrtání, šnekové razicí stroje nebo protlačovací nástroje,“ říká ­Michael. „HDD by mělo být zváženo pro vrtání na dlouhé vzdálenosti a/nebo skrz dlažební kostky či kámen. Šnekové razicí stroje jsou skvělou volbou pro instalaci ocelových plášťů o velkém průměru na krátké vzdálenosti nebo v případě omezeného prostoru, který by snížil odstupovou vzdálenost zhotovitele. Protlačovací nástroje jsou velice účinné pro vrtání krátkých vzdáleností a nevyžadují dlouhou dobu nastavování.“
Společnost Vermeer Corpo­ration a její dceřiná firma, McLaughlin Group, Inc., vyrábí širokou škálu zařízení pro bezvýkopové podzemní instalace a pro podzemní instalace pomocí technologií otevřeným výkopem a její dodavatelská síť může nabídnout odborné rady, které zhotovitelům pomohou určit tu nejvhodnější metodu pro konkrétní projekt.
Máte-li dotazy ohledně bezvýkopové podzemní technologie nebo ohledně metody otevřeným výkopem, obraťte se prosím na svého místního prodejce Vermeer nebo navštivte stránky Vermeer.com.

TRANSTECHNIK CS spol. s r. o.
Křeslická 1507/2, 101 00 Praha 10
Vídeňská 264/120b, 619 00 Brno
tel.: 274 812 280, 274 812 221, fax: 274 814 287
e-mail: info@transtechnik.cz, www.transtechnik.cz