Vysoké hypotéky na bydlení zatíží rodinný rozpočet mladých lidí a rodin po téměř celý jejich produktivní věk. Nehledě na to, že jakékoliv životní zaškobrtnutí a dočasná neschopnost splácet se tvrdě trestá.
Investoři, kteří dokážou vystoupit ze zažitých představ o bydlení a rozhodnou se pro některou z existujících alternativ, mohou z tohoto bludného kruhu vystoupit. Na první pohled méně atraktivní bydlení může jednotlivci přinést svobodu, která je k nezaplacení.

Život s nádechem romantiky
Ať už sháníte vlastní bydlení pro občasný nebo celoroční provoz poměrně zajímavou alternativu představují tzv. Mobilheimy. Jejich kolébkou je USA, ale získávají stále více vyznavačů i v Evropě, Českou republiku nevyjímaje. Téměř 50m2 obytné plochy na kolečkách s úpravou, které umožňuje celoroční obývání pořídíte v průměru za 500 000 Kč. U použitých mobilheimů se cena pohybuje nesrovnatelně níže. Omezená užitná plocha s sebou samozřejmě přináší jisté uskromnění. Interiér mobilheimu ale využívá doslova každý centimetr a snadno se do něj vejde čtyřčlenná rodina. V rozměrově největších variantách najdete dvě ložnice, koupelnu a kuchyňský kout s obývací částí.

Upravený lodní kontejner je schopen pojmout celou rodinu. Vytápění obstarají solární panely s krbovými kamny. Odvod spalin zajišťuje komínový systém Schiedel ICS.


Primární je teplo

V naší zeměpisné šířce je při celoročním obývání nutné především zajistit teplo v zimních měsících. Dvojitá okna a izolace celé obálky objektu jsou proto samozřejmostí. Samotné vytápění pak z důvodu relativně malého užitného prostoru zvládnou jedna kvalitní krbová kamna. Důležitou součástí je i bezpečný odvod spalin. Komín je, jak se říká, srdce domu a jeho kvalita a pravidelná údržba zajistí bezproblémový chod po dlouhou dobu. Společnosti, které se zabývají výrobou kvalitních komínových systémů lze na našem trhu spočítat na prstech jedné ruky. K nejzkušenějším se u nás jednoznačně řadí společnost Schiedel, která se výrobou a vývojem komínových systémů zabývá již více jak 70 let. Zeptali jsme se proto technického ředitele společnosti Schiedel Ing. Jiřího Vrby, zda-li má jeho společnost zkušenosti s instalací komínových těles do takovýchto objektů. „Rostoucí ceny nemovitostí a složitá byrokracie při vyřizovaní stavebního povolení určitě zvyšuje poptávku po různých typech alternativního bydlení, například jsou mobilheimy nebo lodní kontejnery. Výhod je zde celá řada. Menší byrokratická zátěž, rychlá montáž a pořízení, levný provoz a minimální nároky na úklid a údržbu. Zásadní je ale především minimální finanční zátěž do budoucna. Důležité je ale dbát na detaily, volit kvalitní materiály a produkty, které na první pohled přechodné bydlení mohou povýšit na plnohodnotný domov pro celou rodinu. Naším úkolem je provádět osvětu v oblasti komínových systémů, kde není radno uchylovat se k experimentům. Nekvalitní provedení komína může mít fatální důsledky, ostatně požárů vzniklých od komína řeší každoročně hasiči několik stovek. Z naší nabídky se do mobilheimů  či upravených kontejnerů hodí některý z našich nerezových komínových systémů, ať už je to Schiedel Permeter, Schiedel ICS nebo novinka Permeter Smooth Air. Všechny tyto komínové systémy vynikají lehkou konstrukcí, rychlou montáží bez nutnosti základu a mimořádnou odolností.“  

Variabilita, kterou oceníte
Velkou výhodou mobilheimů nebo kontejnerového bydlení je značná variabilita. Snadno přikoupíte další prostor v průběhu času s tím, jak členové rodiny přibývají. Při odchodu dětí naopak stačí část prodat a nemusíte řešit, co s poloprázdným domem po vylétnutí dětí z hnízda. Pomocí odpovídající techniky je možné tato obydlí převést z místa na místo, což je bonus, který v průběhu času také není k zahození. Možná si teď si řeknete, že cihla je cihla, ale my si myslíme, že je dobré vybírat z více variant. A jak se říká, odvážnému štěstí přeje!