Při našem setkání na místě samotném nám paní Petra postupně poodhalila cestu, která vedla až k rozhodnutí postavit si své vlastní bydlení. V úvodu nám řekla: „S manželem jsme bydleli nedaleko odsud v Mladé Boleslavi v paneláku. Od mala bylo však mým snem žít ve svém rodinném domě. Často jsem o prázdninách pobývala zde v obci v domě mé babičky a k místu i lokalitě jsem si vytvořila silný citový vztah. Když jsme od ní následně získali pozemek ve stejné vesnici, bylo rozhodnuto. Začali jsme plánovat výstavbu vlastního domu.

Jak jste postupovali?

Líbil se nám jeden ze vzorových projektů rodinných domů. Ten jsme si upravili pro naše individuální potřeby. Vždy jsme tíhli ke klasickým materiálům. Postavili jsme si proto zděný dům z cihel se šikmou střechou a fasádou z lícových cihlových pásků.


Kdo z vás přišel na fasádu z cihlových pásků?

Slovo si bere pan Aleš a zabředává do svých dřívějších cestovatelských aktivit, když vzpomíná: „Dříve při mých pracovních i soukromých cestách jsem často navštěvoval severské země, zejména pak Dánsko a Švédsko. Velmi se mi líbil severský styl bydlení i zdejší architektury fasád z režného zdiva. To vedlo k našemu rozhodnutí, že i fasáda našeho domu bude z lícových cihlových pásků.

Jak jste pásky vybírali?

Postupně jsme získávali a prokousávali se nabídkami různých firem. Avšak jak již to tak bývá, náhoda tomu chtěla, když mě na školním srazu upozornila bývalá spolužačka na služby společnosti Lipea, usmívá se pan Aleš a pokračuje: „Spojili jsme se s touto firmou a ta nám již pomohla veškeré věci kolem realizace cihlové fasády dotáhnout do konce. S jejich odborníky jsme vyřešili nejen výběr požadované barvy a typu cihlového pásku s obchodním označením R 694 sintra carmesi, ale dodali nám také speciální lepicí malty či spárovací hmoty. Spokojeni jsme byli i s cenou dodaného materiálu. Dům nám nakonec obložil specialista. Výsledek předčil naše očekávání a našeho rozhodnutí pořídit si cihlovou fasádu rozhodně nelitujeme, uzavírá naše setkání pan Aleš.

Dnes již je dům hotov a fasáda ze sytě červených cihlových pásků v kombinaci s hnědými okny a bílým štukovým rámováním mu úžasně sluší. Na jejím pozadí vynikají květinové truhlíky a další zahradní prvky, o které se stará paní Petra. Krátce řečeno. Úžasní lidé, úchvatné místo a na něm parádní dům. Konec konců, posuďte sami.