Cílem soutěže, kterou vyhlašuje společnost Wienerberger AG, je podpořit inovativní a kreativní přístup k tvorbě atraktivního obytného či pracovního prostředí a veřejných staveb. Významné je ukázat všestrannost použití a široký potenciál materiálů z keramiky, a to nejen zdicích prvků, ale i obkladů, střešních tašek či dlažeb. Upozornit, že kromě estetických a funkčních požadavků tyto materiály splňují i stále vyšší nároky na technickou kvalitu, podmínky udržitelného rozvoje zahrnující energetickou úspornost, zdravé klima a možnost recyklace, a také aspekty sociální – finančně dostupné kvalitní bydlení.

„Projekty, které soutěžily v letošním roce, zapůsobily na porotu inovativním duchem a kvalitou. Představují silné a kreativní architektonické koncepty pro trvale udržitelné a progresivní obytné prostory. Přitom stále mají na mysli nejdůležitější ,referenční bod‘ architektury – individualitu,“ komentuje letošní ročník soutěže Heimo Scheuch, CEO společnosti Wienerberger AG. „Jsme hrdí na to, že tolik inovativních projektů přijímá současné společenské výzvy – vytváří dostupné, vysoce kvalitní obytné prostředí, a to s použitím keramických stavebních materiálů.“

Kategorie a ceny
Soutěž se koná každé 2 roky a v letošním roce se zúčastnilo téměř 600 projektů ze 44 zemí celého světa. Ceny byly uděleny v pěti kategoriích: Příjemný domov, Společné bydlení, Společná práce, Sdílení veřejného prostoru a Stavba mimo kategorie. Kromě vítěze v každé kategorii byly uděleny dvě Hlavní ceny (za Společné bydlení a Sdílení veřejného prostoru) a dvě Zvláštní ceny (Sdílení veřejného prostoru a Stavba mimo kategorie).

Odborná porota
Členy poroty byli architekti Vladimir Arsene z ateliéru Westfourth Architecture (Rumunsko), Stephan Ferenzy ze společnost BEHF Corporate Architects (Rakousko), Anne Kaestle z ateliéru Duplex Architekten (Německo), Marc Mimram ze studia Marc Mimram Architecture (Francie) a Jonathan Sergison z ateliéru Sergison Bates Architects (Velká Británie). Více na www.brickaward.com


Výsledky soutěže

Hlavní cena + kategorie Společné bydlení
Bytové domy Westkaai Towers 5 & 6, Antverpy, Belgie
Architekt: Tony Fretton Architects, Velká Británie, ve spolupráci s ateliérem De Architekten NV
Použitý materiál: lícové cihly
Bytové domy jsou součástí většího rezidenčního projektu ve smíšené zástavbě. Nápadité použití lícových cihel dodalo stavbě působivý výraz a originalitu.

Westkaai Towers 5 & 6, Belgie (foto Filip Dujardin)

Hlavní cena + kategorie Sdílení společného prostoru
Dostavba Muzea umění, Basilej, Švýcarsko
Architekt: Christ & Gantenbein, Švýcarsko
Použitý materiál: lícové cihly, keramické tvárnice
Nový objekt navazující na historickou budovu používá elementární základní tvary a stavební prvky. Ve fasádě ze světle šedých ražených cihel s plastickými horizontálními drážkami je integrováno LED osvětlení, které vytváří na fasádě světelné „nápisy“ informující o právě probíhajících výstavách.

Kunstmuseum Basel Extension, Švýcarsko (foto Rory Gardiner)

Kategorie Příjemný domov
Rodinný dům Atlas House, Eindhoven, Holandsko
Architekti: MONADNOCK, Holandsko
Použitý materiál: lícové cihly
Třípodlažní rodinný dům na malé zastavěné ploše je perfektním příkladem příjemného, komfortního a zároveň trvale udržitelného bydlení. Použití cihel v exteriéru i v interiéru je promyšleno do detailu a dokonale souzní s domem.

Atlas House, Nizozemsko (foto Stijn Bollaert)

Kategorie Společná práce
Terra Cotta Studio, umělecká keramická dílna, Dien Phuong, Vietnam
Architekti: Tropical Space, Vietnam
Použitý materiál: keramické tvárnice
Keramická dílna na břehu řeky slouží částečně i k rodinnému bydlení. Perforované stěny z pálených cihel jsou nejen zajímavě dekorativní – přivádějí dovnitř rozptýlené světlo, ve vlhkém prostředí u řeky umožňují provětrávání a vytvářejí optimální klima pro práci i pro samotné keramické výrobky.

Terra Cotta Studio, Vietnam (foto Oki Hiroyuki)

Stavba mimo kategorie
Värtan, kogenerační jednotka na biopalivo, Stockholm, Švédsko
Architekti: U. D. Urban Design AB, Švédsko, Gottlieb Paludan Architects, Dánsko
Použitý materiál: keramické fasádní tvarovky
V budově je umístěna největší městská kogenerační jednotka na bioplyn na světě, která významně přispívá ke snížení uhlíkové stopy města. Organicky tvarovaný obvodový plášť z vertikálně orientovaných keramických tvarovek vytváří jedinečný vzhled a tlumí hluk.

Vartan Bioenergy CHP-plant, Švédsko (foto Robin Hayes)

Zvláštní cena, kategorie Sdílení veřejného prostoru
Kaple San Bernardo, La Playosa, Argentina
Architekt: Nicolás Campodonico Estudio, Argentina
Použitý materiál: pálená cihla
Jednoduchá architektura z pálených cihel vytváří v argentinské pampě, na odlehlém místě bez vody a elektřiny prostředí pro nerušenou meditaci a splynutí s přírodou. Okolo je jen pustá volná krajina a slunce. Stavba je navržena tak, aby v den svatého Bernarda slunce vrhalo stín ve tvaru kříže přesně na osu vnitřního prostoru kaple.

San Bernardo Chappel, Argentina (foto Nicolás Esteban Campodonico)

Zvláštní cena, Stavba mimo kategorie
Starý kostel ve Vilanova de la Barca, Lleida, Španělsko
Architekt: AleaOlea Architeture & Landscape, Španělsko
Použitý materiál: lícové cihly, pálené střešní tašky
Rekonstrukce a dostavba kamenného kostela ze 13. století, zničeného během španělské občanské války, s použitím pálených keramických cihel a tašek ukazuje univerzálnost a přizpůsobivost tohoto materiálu. Představuje neobvyklý přístup k historické architektuře a unikátní dialog mezi minulostí a současností.

Church of Vilanova de la Barca, Španělsko (foto Adria Goula)