Trh však zaplavilo množství nekvalitních napodobenin, které namísto očekávaných vlastností přinášejí zvýšené náklady a starosti s opravou.

Nechci slevu zadarmo
Nabídka kompozitních materiálů pro venkovní pochozí plochy je až překvapivě široká. Kromě prvotřídních produktů od renomovaných výrobců je však na trhu velké množství méně kvalitních, ovšem zdánlivě cenově výhodnějších materiálů.

"Zákazník se snadno nechá zlákat vidinou nižší ceny za m2 dřevoplastového materiálu, nemůže ale tušit, že levná konkurence se kvůli svým horším vlastnostem musí kotvit v kratších rozestupech (30-40 cm), takže se zase spotřebuje více spojovacího a podkladového materiálu. Kvalitní materiály stačí kotvit po 50 cm“, říká Petr Klaban, produktový manažer společnosti Inoutic, výrobce certifikovaného kompozitního materiálu Twinson.

Horší kvalita některých kompozitních materiálů vede i k tomu, že se záhy mohou objevit první závady. Stačí, aby se návštěva na vaší party pustila do divočejšího tance…

1
Twinson vydrží mimořádnou zátěž až 1800 kg na m2.
Jiné materiály nevydrží více než 450 kg na m2.

Poměr dřeva a plastu hraje prim
Pokud si chcete vybrat správně, musíte se dobře dívat a porovnávat. Kompozitní materiály vznikají z dřevěné moučky, jemných pilin či celulózové kaše (ta se může získávat například z rýžových slupek či dokonce rozemletého papíru), které se smíchají s polymerizovaným plastem. Vhodný poměr dřeva a plastu v kvalitních kompozitních materiálech je zhruba 50:50.

Pokud je obsah dřevěné složky desky výrazně nižší, materiál má nepřirozený plastový vzhled a celá terasa pak působí poněkud „laciným“ dojmem, navíc může i dost klouzat. Naopak, pokud vidíme, že se materiál snadno drolí, je v něm pravděpodobně vysoký podíl zmíněné celulózové kaše, což zase vede k jeho menší odolnosti.

2
Pokud se materiál viditelně drolí, určitě to není správná volba.

Jaký plast je ten pravý?
Kvalitnější kompozitní materiály vznikají ze směsí polyvinylchloridu (PVC), který je odolnější a nabízí větší výběr barevných možností než jiné polymery, např. tvrzený polyethylen (HDPE), polypropylen (PP), případně polymer kyseliny mléčné (PLLA), které jsou podstatně měkčí. Proto je výsledný materiál méně pevný a odolný proti nárazům padajících předmětů, posunování nábytku či chůzi na vysokých podpatcích.

3
Materiál Twinson snese i velmi náročný provoz. Následky nárazů padajících předmětů, posunování nábytku či chůze na vysokých podpatcích jsou minimální. Jiné materiály tolik odolné k poškození nejsou.

„Plastová složka chrání terasu z kompozitního materiálu před rozkladným působením vody, před vysokou provozní zátěží způsobenou chůzí, ale i před vznikem plísní. Levnější materiály mohou mít výrazně větší tepelnou roztažnost, nasákavost vody apod. Pokud navíc terasový systém nemá dobře vyřešenou minimalizaci rozpínání desek, působením vlhkosti nebo tepla se desky začnou kroutit, vyskakovat ze spojek nebo dokonce praskat,“ upozorňuje na možná úskalí Petr Klaban ze společnosti Inoutic.

Zvolený plast určuje i další vlastnosti materiálu, jakou je např. jeho ohnivzdornost. Směs PVC a dřeva je samozhášivá. Když vám při grilování spadne žhavý uhlík na terasu, nebo i kdyby se nedopatřením převrhnul třeba celý gril, není to důvod k obavám.

4
Twinson je bezpečný, ohnivzdorný materiál, se samozhášivým efektem, zatímco jiná dřevoplastová prkna nemusí grilování přežít.

Požadujte certifikát a prodlouženou záruku
Kdejaký prodejce kompozitních systémů upozorňuje na vlastnosti materiálu, jako jsou odolnost proti vodě, ohni, nárazu, hygienická nezávadnost, ekologičnost, ale i mechanické vlastnosti, jako pružnost, roztažnost, nehořlavost atd. Málokterý prodejce je však schopen tyto sliby doložit skutečnými argumenty, výsledky testů, certifikáty nebo hygienickými atesty.

5
Twinson je velmi pružný. Když ho prohneme, vrátí se do původního tvaru. Pokud stejným způsobem namáháme jiný dřevoplastový materiál, zůstane trvale zkroucený.

Nebojte se zeptat prodejce, jak byla dotyčná vlastnost testována, jak lze deklarované vlastnosti prokázat. Seriózní výrobci vám jsou schopni vše doložit certifikáty nebo aspoň hodnotovými tabulkami a nemají problém se zárukou prodlouženou třeba i na několik desítek let!

Vlastnosti terasy ovlivňuje i systém instalace a podkladové profily

Zásadním faktorem, který ovlivní životnost terasy je i její montážní systém. Terasa bude působit jako kompaktní celek pouze tehdy, bude-li kvalitní materiál montován na kvalitní instalační systém. Zajímejte se také o to, jak lze vyměnit prasklou desku. Pokud musíte kvůli jedné desce rozebrat půl terasy, není asi něco v pořádku.

Důležitý je i výběr podkladových profilů. Ne každý podkladový profil je vhodný pro umístění na jakékoliv ploše. Nejvhodnější jsou hliníkové podkladové profily. Jsou sice o něco dražší než běžné profily z plastu, vyznačují se však lepší nosností, lze je proto instalovat na různé povrchy nebo se dají dokonce použít jako samonosná konstrukce na střechy či balkony.
Nejméně vhodné pro konstrukci terasy z kompozitních materiálů jsou dřevěné podkladové profily. Bez průběžné péče mohou totiž brzy začít trouchnivět nebo se kroutit, takže budete muset kompletně vyměnit dřevěný podkladový profil pod terasou z kompozitních materiálů již po pár letech. A k čemu je vám trvanlivá terasa, když její rošt nic nevydrží?

6