V kompozitních materiálech se kombinují různé materiály, obvykle jde o vláknovou výztuž, dodávající kompozitním materiálům potřebné mechanické vlastnosti, a pojivovou složku - pryskyřici. V tomto zdánlivě jednoduchém systému však lze volit typ vláken, jejich směr(y) uložení a délku, vzájemný poměr vláken a pryskyřice, typ pryskyřice a v neposlední řadě i technologii výroby. Tyto složky tak lze uspořádat nesčetným počtem různých kombinací. Pokud se sejde výrobní know-how a dobrý nápad, je možné vytvořit mnoho nových aplikací.
Do sortimentu již byla uvedena řada výrobků. Některé, jako například kompozitní výztuže (obr.1), pro vyztužování a zesilování stavebních konstrukcí, byly na stránkách tohoto časopisu prezentovány již dříve [Stavební a investorské noviny 5/2008, str. 10-11]. Tyto výrobky byly vyvinuty ve spolupráci se Stavební fakultou VUT v Brně. Najdou si své místo při stavbě a sanaci konstrukcí.

V tomto roce byl také ukončen vývoj kompozitních poklopů PREFAPLATE (obr.2). Vhodnou volbou materiálu a technologie výroby bylo dosaženo nejvyšší nosnosti požadované na našich komunikacích a to 40 tun. Kompozitní poklopy však dosáhnou této nosnosti při čtvrtinové vlastní hmotnosti a jako bonus přináší další výhody jako je chemická a korozní odolnost, elektrická a tepelná nevodivost, nižší hlučnost provozu a pak nenahraditelnou výhodu v tom, že nejsou vykupovány ve sběrnách druhotných surovin.

Zajímavou aplikací je použití kompozitních materiálů pro tepelně a chemicky namáhané konstrukce. Pro tyto aplikace lze použít vyvinutý systém PREFEN 600HT. Uvedený systém umožňuje pracovní teploty blížící se 200 °C při současné chemické odolnosti. S takovými vlastnostmi se tento materiál přímo nabízí k použití v teplárnách, spalovnách odpadu a energetice k vedení korozních kouřových plynů. Na obrázku (obr. 3) je komínový nástavec určený pro zahraničního zákazníka. Další výhodou tohoto řešení je snadná možnost transportu ať už po silnici k zákazníkovi nebo vzduchem na vrchol komína a rychlá a suchá montáž.

V řadě aplikací, kdy jsou kompozity vystaveny přirozenému prostředí, je nutno řešit problém růstu živých organismů na povrchu kompozitu. Ač tyto organismy neovlivňují mechanické pevnosti a chemickou odolnost kompozitu, zhoršují jeho estetické a užitné vlastnosti. Známé jsou například porosty řasami a škeblemi na trupech lodí. Rovněž tak je žádoucí omezit plochy, na kterých se mohou udržet nárůsty plísní a jiných mikroorganismů ve vlhkých, uzavřených a nevětraných podzemních prostorech kolektorů a tunelů. Nárůsty mechů a lišejníků sice působí dobře v přírodě, ale nejsou žádoucí na schodišti nebo žebříku ve vlhkých provozech. Tento problém byl zdárně vyřešen ve spolupráci s Výzkumným ústavem stavebních hmot.

V souvislosti se vstupem do EU a jako důsledek řady požárů v tunelech byla u nás zavedena nová a velice přísná norma pro stavební výrobky ČSN EN 13501-1, která kategorizuje stavební materiály podle jejich reakce na oheň. Tato nová norma prakticky znemožnila použití kompozitů v takových stavbách, jako jsou podzemní kolektory, konstrukce v energetice, tunely, podzemní dráhy a další. Materiály, které této normě vyhoví jako je ocel, beton nebo keramika však nenabízí takový komfort, na jaký si zvykli projektanti v případě kompozitních materiálů. Právě v této oblasti probíhá poslední vývojový projekt. Ve spolupráci se Stavební fakultou VUT v Brně a Sdružením požárního a bezpečnostního inženýrství se snažíme snížit hořlavost našich materiálů tak, abychom dosáhli lepšího zatřídění než do třídy B tedy tříd A2 a A1. Projekt probíhá úspěšně, nicméně není zatím dokončený.
Další zajímavou aplikací, která je výsledkem spolupráce s výzkumnými organizacemi, je renovace lodního pláště pomocí kompozitních materiálů pro pražského zákazníka. Tento projekt byl řešen se stavebními fakultami v Brně a v Praze a některé jeho části byly součástí výzkumného centra CIDEAS.

Do tohoto článku bylo možné zařadit pouze základní informace. Přehled hlavních vývojových projektů a jejich podrobnější popis a přehled výrobků, které jsou už v běžném sortimentu, je možné nalézt na našich internetových stránkách www.prefa-kompozity.cz

Jan Prokeš, Miloš Filip


PREFA KOMPOZITY, a.s.
Kulkova 10, 615 00 Brno
tel.: 541 583 208 (292), 602 764 520

e-mail: kompozity@prefa.cz, www.prefa-kompozity.cz