Vlastní výrobní činnost Metrostavu zajišťuje celkem 11 divizí, z nichž každá je zaměřena na provádění odlišného sortimentu stavebních prací. Do této organizační struktury je včleněna i divize 6 a.s. Metrostav. O jejích úkolech jsme měli možnost v uplynulém období hovořit s ředitelem divize, Ing. Janem Cucem. Ten nám v úvodu řekl:

Naše divize 6 je divizí výrobní. Zaměřujeme se na výstavbu staveb občanských, bytových, vodohospodářských a ekologických. Dále se specializujeme na výstavbu monolitických železobetonových a mostních konstrukcí. Součástí divize 6 je rovněž specializované středisko armozávod.

Hovoříte o tom, že jednou z vašich hlavních specializací je výstavba bytových a občanských staveb. V tomto segmentu však v posledním období nastal prudký pokles trhu ...

Máte pravdu. Dříve naši výrobní náplň tvořila výstavba bytů z více než 60 %. Nyní výstavba bytů činí pouze 30 % naší zakázky. Navíc je tato činnost rozdrobena do mnoha menších projektů. To klade značné nároky na provozní zajištění činnosti, komunikaci i vyřizování reklamací. Veškeré tyto okolnosti nás přinutily přeskupit naše kapacity. V bytové výstavbě byly aktivity omezeny a naopak jsme posílili oblast realizace vodohospodářských projektů. Ty mají zajištěno financování z prostředků Evropské unie a investoři jsou na ně připraveni.

Jsou i další perspektivní obory, na které se nyní vaše činnost soustřeďuje?

Ano. Jsou to především stavby pro energetiku. V srpnu jsme dokončili malou vodní elektrárnu v Praze - Troji pro Povodí Vltavy. Je to v krátké době druhá malá vodní elektrárna, kterou jsme tomuto investorovi předali. Již dříve jsme postavili stejně velkou elektrárnu ve Vraňanech. Malou vodní elektrárnu nyní stavíme i v Píšťanech u Lovosic. Výkup elektřiny vyrobené z alternativních zdrojů je u nás zvýhodněn a bezprostředně souvisí s ochranou životního prostředí. Bezesporu se tedy jedná o program, který má budoucnost.

Nezanedbáváte díky rozšiřujícím se aktivitám v oblasti infrastrukturálních staveb obor pozemního stavitelství?

Rozhodně ne. Potvrzením mých slov je dokončení centrály pro nadnárodní obchodní řetězec Kaufland v Praze na Vypichu. Stavba obsahuje nejen veškeré administrativně-technické zázemí společnosti, ale také plochou největší prodejnu Kauflandu provozovanou na území ČR.

Vraťme se nyní k vaší činnosti v oblasti vodohospodářských staveb. Kterou stavbu v tomto segmentu realizuje vaše divize právě nyní?

V rámci programu Čistá Horní Úpa nyní dokončujeme práce na rekonstrukci a modernizaci čistírny odpadních vod v Bohuslavicích na Trutnovsku. Celý projekt zahrnuje řešení problematiky likvidace odpadních vod města Trutnova a jeho místních částí. Konkrétně se jedná o výstavbu kanalizačního systému v okrajových částech města Trutnova a rekonstrukci nevyhovujících úseků hlavního sběrače, dostavbu a sanaci v Mladých Bukách, výstavbu kanalizace ve Svobodě nad Úpou, odkanalizování stávající bytové zástavby v Janských Lázních a napojení vybraných lokalit obce Horní Maršov na stávající stokovou síť.

Veškeré odpadní vody budou svedeny do existující centrální čistírny odpadních vod v Bohuslavicích. Modernizace čistírny odpadních vod Bohuslavice je proto součástí projektu tak, aby tato čistírna svými parametry vyhovovala směrnici EU 91/271/EHS o zacházení s městskými odpadními vodami i po realizaci projektu, který způsobí navýšení počtu obyvatel a sníží podíl balastních vod na přítoku do čistírny. Právě zvýšení kapacity současné čistírny, obměna jejích technologických zařízení a zajištění její celkové obnovy je naším úkolem na této akci, která si vyžádá po svém dokončení celkové náklady cca 500 mil. Kč. Projekt je spolufinancován z prostředků EU.

Můžete nám v krátkosti přiblížit vývoj obratu vaší divize v uplynulém roce a její vyhlídky pro nejbližší období?

Obrat nám mírně poklesl již v loňském roce na 2,5 mld. Kč. Letos počítáme s obratem 2,2 mld. Kč. Pokles obratu je zapříčiněn výpadkem soukromých investic především v oblasti bytových projektů.
Určité obavy mám z vývoje trhu v příštím roce. Naplněnost zakázkou prozatím není vysoká. Na nízké úrovni je i projektová příprava. Doufáme, že se zvýší aktivita investorů v oblasti vodohospodářských staveb a věřím, že na projekty, o které se ucházíme, budou vypsány soutěže a nám se tak podaří naplnit výrobní program. Velký prostor vidíme například ve stavbách na velké vodě. Jsou jimi splavňování toků Vltavy od Budějovic k Orlíku. Zde budujeme plavební komoru a rekonstruujeme jez v Českém Vrbném mezi Budějovicemi a Hlubokou. Pokud by se podařilo realizovat i další úseky, jistě by to přispělo jak k rozvoji lodní dopravy, tak i turistického ruchu v tomto regionu.

Další vaší silnou specializací je provádění monolitických železobetonových konstrukcí. Můžete zmínit některé zajímavé stavby, které s pomocí této technologie nyní realizujete?

Bezesporu nejdůležitější infrastrukturální stavbou na území hlavního města je výstavba městského okruhu. Jeho součástí je i výstavba tunelu Blanka. Zde provádíme železobetonové spodní klenby v úseku na ražených tunelech z Troje směrem na Letnou a železobetonové konstrukce v hloubené části tunelu Pelc-Tyrolka - Troja.
Technickým oříškem je výstavba obřích podzemních ropných zásobníků - železobetonových nádrží - v Loukově na Kroměřížsku, které stavíme pro společnost Čepro. Stavba je ojedinělá svým rozsahem, použitým systémem předpjatých konstrukcí a realizací krycí stropní skořepiny. Pro výstavbu nádrží je využito posuvné bednění, které bývá spíše používáno při realizaci vysokých štíhlých konstrukcí, jakými jsou například pilíře mostů. Zde je však nasazeno při výstavbě čtyř dutých tenkostěnných dodatečně předepnutých válců o průměru téměř 48 m a výšce přesahující 22 m. Válce musí být geometricky přesné, protože na závěr výstavby každého z nich je na dně vybetonována skořepina střechy ve tvaru kopule s 250 mm silnou stěnou a vzepětím téměř 5 m. Pomocí předpínacích tyčí zabetonovaných do předpjatého obvodového trámu skořepiny a provlečených v párech přes 18 konzol ve stěnách ji hydraulická čerpadla synchronně vyzvednou do finální polohy. Tato stavba je dalším důkazem technické vyspělosti pracovníků naší společnosti.

Považujete technickou vyspělost a zkušenosti vašich pracovníků za vaši hlavní přednost v boji se současnou krizí na stavebním trhu?

Zcela určitě za jednu z nich. Za hlavní přednost však považuji především diverzifikaci našich činností a tím široké portfolio nabízených stavebních specializací. To nám umožňuje operativně se přizpůsobovat měnícím se požadavkům trhu a uspokojovat přání investorů z řad soukromé sféry i státní správy.

Děkujeme za rozhovor
a srdečné přijetí
Ivo Románek

(foto Josef Husák)


www.metrostav.cz