V loňském roce oslavila již 10 let od svého vzniku. Navštívili jsme proto jednatele společnosti, Mgr. Miloše Körösiho, MSc. a požádali jej o tento rozhovor.

Pane řediteli, jaké byly začátky společnosti LAVARE?

Firma vznikla na sklonku roku 2006, ale svou činnost začala aktivně rozvíjet až na začátku roku 2007, takže v loňském roce jsme opravdu oslavili 10. výročí na českém trhu. Nejprve jsme fungovali jako česká odnož společnosti ­UNIDRAIN®, začínali jsme ve dvou, bez skladu a úplně od píky. Během roku 2007 a 2008, kdy jsme se zúčastnili stavebního veletrhu IBF a SHK v Brně, jsme ale nabrali tolik zákazníků, že už to tímto způsobem dál dělat nešlo. Tehdy jsem ještě pracoval v jiné firmě, ale společnost ­LAVARE se mi zdála být životaschopná. Rozhodl jsem se proto, že se jí budu věnovat naplno a starou práci jsem opustil. V době, kdy jsme firmu zakládali, byly nerezové žlaby UNIDRAIN® naprostým unikátem a na stavebním veletrhu SHK 2007 v Brně jsme za ně získali Zlatou medaili. Od té doby jsme výrazně rozšířili sortiment a kromě těchto žlabů dodáváme na trh také vodovodní baterie ­VOLA,  záchodová prkénka PRESSALIT, nábytek DANSANI a dánské baterie ­DAMIXA. Zaměřujeme se především na skandinávské výrobce, a to z důvodu mého dřívějšího působení ve Skandinávii, kde jsem navázal spoustu kontaktů, které dodnes využívám. Jedinou výjimkou jsou skleněné zástěny UNIQ, což je německý výrobce a patří mezi naše poslední rozšíření sortimentu.

Odtokový rohový žlab UNIDRAIN HighLine Custom.


Jak se vyvíjely obraty společnosti?

Obraty jsou víceméně stabilní. K propadu došlo v roce 2008 s nástupem celosvětové krize, kdy spousta firem přibrzdila své aktivity. Nebylo to ale nic zásadního a již v roce 2009 jsme se vrátili na původní hodnoty. Od té doby rosteme každoročně o 15-18 %.

Kde vidíte příčiny takového růstu?

Co se týče kvality, tak mohu zodpovědně říct, že odtokové žlaby, které jsou našim nosným produktem, patří mezi ty nejkvalitnější na trhu. Je to dáno především způsobem jejich výroby, kdy tyto žlaby nejsou svařované, ale tažené za studena, takže tělo z 1,5mm nerezi je bez jakýchkoliv spojů a nemá žádná kritická místa. Jsou určeny zákazníkům, kteří ocení kvalitu, a těch stále přibývá. Je to celkem logické, protože když máte problémový odpad ve sprše, který protéká nebo prosakuje a vy již máte položenou dlažbu a obklady, tak jejich vysekávání a následná oprava je mnohem dražší než investice do o něco dražšího žlabu. Podlahové žlaby společnosti UNIDRAIN® jsou inteligentním a funkčním řešením, lze je umístit buď podél stěny nebo volně do prostoru a bez ohledu na řešení, které si vyberete, je podlahový žlab 100% vodotěsný. Vzhledem k tomu, že tyto žlaby nám dělají až 80 % celkového prodeje, je  růst obratu celkem nasnadě.  

Co byste nám řekl o svých dalších produktech?

V roce 2009 jsme navázali spolupráci s německou firmou ­HEILER, což je menší, rodinná firma, která je výrobcem a zpracovatelem skla a výrobcem skleněných sprchových a interiérových zástěn a obkladového skla. Od té doby jsme schopni v kompletu dodávat sprchové kouty včetně těchto zástěn. Nezaměřujeme se ale na klasické dodávky, ale především na atypická řešení. Jedná se o zakázkovou výrobu, v podstatě každá zástěna je originál.
Baterie VOLA jsou zcela nadčasové a designově úplně mimo rámec běžné produkce. Nejsou určeny pro běžný prodej, ale především pro architekty a projektanty, kteří tuto značku znají, dokáží ji docenit a prosadit do takových staveb, kde investor bude mít zájem do nich zainvestovat.
DANSANI je dánský výrobce koupelnového nábytku. Své produkty vyrábí v několika řadách, z kvalitního dřeva a celkovou kvalitou asi nelze najít srovnatelného výrobce na trhu.
Vodovodní baterie DAMIXA patří do střední a vyšší třídy. Je to opět dánský výrobce, který již na českém trhu působil dříve, a my se snažíme o jeho znovuuvedení na trh.
Duroplastová sedátka PRESSA­LIT jsou vyráběna v Dánsku a firma PRESSALIT je vyrábí i pro renomované výrobce jako např. Villeroy&Boch. V takovémto případě je ale vyrábějí jako Private Label, což znamená, že jsou sice vyrobena ve společnosti ­PRESSALIT, ale je na nich vyraženo logo Villeroy&Boch. ­PRESSALIT tak patří mezi jedny z největších evropských i světových výrobců sedátek.
Díky všem těmto výrobkům můžeme směle říct, že jsme schopni sprchový kout namontovat od A-Z. 

PREMIUM hotel vybaven podlahovými žlaby UNIDRAIN modelová řada Classic Line s roštem Stripe se zadní přírubou a exkluzivními skleněnými zástěnami bez rámu Lavare UNIQ, které jsou vyrobeny na míru.


Jaká je působnost společnosti?

Na všechny námi dodávané  výrobky máme výhradní zastoupení pro Českou a Slovenskou republiku. Ústředí je v Brně, kde máme i sklad, a odkud také vše distribuujeme. Dnes máme asi 200 odběratelů, se kterými spolupracujeme, školíme je a děláme i prezentace pro jejich zákazníky.

Ve kterých zajímavých stavbách z poslední doby bychom mohli vaše výrobky najít?

Mezi poslední větší akce, které jsme dělali, patří hotel ­PREMIUM ve Znojmě, který byl otevřen vloni, po totální rekonstrukci. Je to budova ze 70. let, v centru města a my jsme tam dodávali jak odtokové žlaby, tak i sprchové kouty se sprchovými zástěnami. Jednalo se o 77 pokojů a samotná realizace byla dost komplikovaná, protože zástěny jsou 2,5 metrů vysoké a sahají až do stropu. Jedná se o atypické řešení, kdy sprchová zástěna je prosklená směrem do pokoje, což představuje velice zajímavé řešení, ale z hlediska výroby to byl oříšek. Další referencí by mohl být hotel Sýpka ve Velkých Pavlovicích, kde jsme dodávali sprchové zástěny do 56 pokojů. Jednou z největších staveb, kam jsme dodávali 183 žlabů, byl hotel Orchard v Ostravě. Běžně ale dodáváme své zboží na spoustu menších staveb. Denně nám chodí objednávky a denně také expedujeme zboží zákazníkům.

Na jaké novinky se mohou vaši zákazníci těšit v letošním roce?

V současné době uvádíme na trh řadu doplňků ReFrame od firmy UNIDRAIN, které jsou ve stejném designu i barvách jako pohledové části žlabů. Tyto doplňky by měly přispět k oživení stávajícího sortimentu a nabídnout dosažení atraktivního a shodného designu v celém sprchovém koutu nebo koupelně.

Jaké jsou vaše dodací termíny?

Základní sortiment máme skladem a jsme schopni jej do 24 hodin vyexpedovat. Pokud se jedná o atypické zboží, pak je dodáváme v rozmezí 2-4 týdnů.

Jak jste byl spokojen s výsledky loňského roku a co očekáváte od toho letošního?

Loňský rok byl pro nás velice dobrý a oproti roku 2016 jsme zaznamenali nárůst obratu o skoro 30 %. Myslím si, že i výhled letošního roku je dobrý a chtěli bychom minimálně obhájit výsledky z loňska. Některé nové projekty jsou již v přípravě a očekáváme dodávky do dalších hotelů v Praze i v ­Brně. Pokud ve výběrových řízeních uspějeme, mohl by to být další posun vpřed.

Co byste řekl na závěr našeho rozhovoru?

Snad jen tolik, že jako každá firma máme zájem růst a vytvářet tak dobré zázemí i stabilitu pro své zaměstnance. Zároveň chceme být spolehlivým partnerem a dodavatelem všem zákazníkům, kteří budou mít o naše výrobky zájem. Naším cílem je dodávat na trh špičkovou kvalitu zboží a stát se tak první volbou zákazníků, kteří tuto kvalitu ocení.

Děkujeme za rozhovor a přátelské přijetí
Ing. Miroslav Bindač

LAVARE, s. r. o.
Bohunická 576/52, 619 00 Brno
tel.: +420 543 211 956
e-mail: info@lavare.cz
www.lavare.cz