Jediným možným únikem a ochranou člověka zároveň jsou budovy. Vedle vytápění se tak stále častěji dostává do popředí otázka jejich efektivního chlazení. To se pravděpodobně brzy, jako je tomu u automobilů, stane nevyhnutelnou součástí vybavení rodinných domů, bytů, ale i veřejných nebo administrativních budov.

Dosud jsme byli zvyklí na chlazení interiérů zejména s pomocí klimatizace. V poslední době se však ukazuje, že se nejedná o zcela optimální řešení. Ukazuje se totiž, že lidskému organizmu neprospí­vají nejen velké teplotní nárazy způsobené přechodem z horkého venkovního prostředí do klimatizací přechlazeného interiéru, ale také proudění studeného vzduchu z klimatizace, kterému se v určitých pasážích místností (např. v restauraci, společenských místnostech či letištních halách) prostě nelze vyhnout. Výsledkem jsou častá nachlazení, ztuhnutí krční páteře nebo zablokovaná záda.
Novým řešením a zároveň trendem v oblasti chlazení budov i rodinných domů se tak stává stropní chlazení. To nezpůsobuje víření prachu a není nutné jej čistit od bakterií, které se usazují v rozvodném potrubí. Ve srovnání s běžnou vzduchovou klimatizací využívá stropní chlazení systém sálání chladu, což je pro člověka mnohem příjemnější a přirozenější než je tomu v případě proudění vzduchu. Místnost, kde je instalováno stropní chlazení, ihned poznáte. Je to, jako byste v horkém letním dni vstoupili do chladivé katedrály. Princip stropního chlazení spočívá v instalaci velkoplošného rozvodu ve smyčkách vedeného potrubí, které je uloženo do stropní konstrukce. V potrubí proudí chladná voda o teplotě cca 15 -19 °C. Díky tomu je v místnosti zajištěno skutečně jemné chlazení, které uživateli přináší značný komfort a pohodu. Nikde nic nefouká, nic vás neomezuje a teplota je rovnoměrně rozložena v celé místnosti.
Vedle již zmíněných vynikajících funkčních vlastností má stropní chlazení i další výhody. K nim patří mimo jiné i to, že jeho instalace nijak nenaruší design místností či interiéru a nezabírá v nich žádný prostor.

Stropní chlazení pro suchou výstavbu

Stropní chlazení integrované do betonových konstrukcí


Možnosti instalace stropního chlazení

Jako každá instalace, má i realizace stropního chlazení své zásady a specifika. Jako u každé instalace zabudované do konstrukce je ­nanejvýš nutné pro ně používat ověřené certifikované systémy, které povedou k dosažení požadovaného efektu. Je zřejmé, že při použití nekvalitních materiálů by případné náklady na rekonstrukci byly velmi vysoké. To jsou zcela jistě důvody, které jasně hovoří o nutnosti investice do kvalitního systému a realizace stropního chlazení.
Renomovanou společností, která se tímto poměrně mladým a moderním způsobem plošného chlazení, ale také vytápění, budov intenzivně zabývá již déle než 15 let, je společnost REHAU. Ta instalovala ve vyspělých zemích EU prostřednictvím svých zastoupení již více než 250 000 m2 stropních chladicích, respektive topných systémů, nevyjímaje takové země, jakými jsou Německo, Maďarsko, Česká i Slovenská republika.
Stropní chlazení REHAU je možné realizovat hned několika způsoby. Jeho základem je rozvodné potrubí z hitech materiálu
PE-Xa s vynikajícími mechanic­kými vlastnostmi a vysokou ­odolností. Podle způsobu jeho zabudování do stropní konstrukce rozlišujeme celkem tři základní druhy stropního chlazení a vytápění.
Prvním z nich je suchý způsob pomocí chlazeného sádrokartonu. Ten je tvořen prefabrikovanými sádrokartonovými deskami a integrovaným potrubím REHAU. Jedná se o velmi vhodnou alternativu pro místnosti s instalovaným podhledem, šikmé plochy a stavby stavěné s pomocí suchých stavebních systémů. Je také velmi vhodný pro rekonstrukce a dodatečné instalace v domech nebo bytech.
V případě druhého systému se jedná o tzv. „podomítkový systém“, tzv. „mokrý“ způsob, kdy je potrubí upevněno do houževnatých fixačních lišt a následně jsou překryty 25 mm silnou omítkou. Podomítkový systém poskytuje maximální výkon, výborné využití dostupné stropní plochy a nabízí také velmi dobrý poměr
cena/výkon.
Stropní chlazení integrované do betonových konstrukcí je vhodné všude tam, kde je naplánováno včas a budova má naprojektovány betonové monolitické stropy. Integrace rozvodů chlazení přímo do masivní betonové konstrukce je velmi hospodárným, účinným a zároveň komfortním řešením.

Výhody stropního chlazení:

-  vysoký komfort v létě i v zimě,
-  výrazná úspora provozních nákladů,
-  neviditelnost = volnost při zařizování interiéru,
-  žádné víření prachu,
-  žádné nepříjemné proudění studeného vzduchu při chlazení,
-  zcela tichý provoz,
-  10letá záruka Rehau.

Ivo Románek

REHAU, s. r. o.
Obchodní 117, 251 01 Čestlice
tel.: 272 190 111, fax: 272 680 170
e-mail: praha@rehau.com
www.rehau.cz