Pane řediteli, co je to vlastně společnost ISERMAT?

ISERMAT CZ je odnoží francouzské společnosti ISERMAT, která je doma v oblasti Rhone – Alpes v okolí Grenoblu v departementu Isere. Z hlediska půjčování stavebních strojů je v tomto departementu lídrem před všemi mezinárodními společnostmi. Je to rodinná firma s nezávislými financemi, která není součástí žádného mezinárodního řetězce a může si proto dovolit investovat a pracovat v delším časovém horizontu. Tato její nesporná výhoda se přenáší i do České republiky, takže i ISERMAT CZ si může dovolit doplňovat počty svých strojů i jejich sortiment. Bez kvalitních služeb a vysoké flexibility by ale naše činnost možná nebyla. Jako určité profesní ocenění naší práce bereme i to, že jsme se stali součástí Asociace půjčovatelů stavební techniky ČR. O přijetí do této Asociace musejí hlasovat všichni stávající členové, takže je jasné, že firma s nedobrým kreditem by se do této společnosti firem nikdy nedostala. Od počátku své činnosti sídlíme na Praze 9, v Horních Počernicích.



Jaký sortiment stavebních strojů nabízíte?

Nabízíme stroje pro zemní práce, jako jsou bagry, mini bagry, válce, plošiny nebo teleskopické manipulátory. Celkový počet strojů k pronajmutí se pohybuje kolem 150 a jedná se o stroje značek AMMANN, YANMAR, GEHL, JCB, MANITOU a nově také New Holland, Cato, Wacker ­Neuson a Bergmann. Od společnosti New Holland máme nově v nabídce bagry o nosnosti 10 t a 12 t, od společnosti Bergmann 10t ­dampr se střechou a od ­Wacker ­Neuson vibrační desky a příkopové válce. V příštím roce bychom chtěli náš sortiment rozšířit o další plošiny, o které byl letos obrovský zájem, a nebyli jsme schopni všechny požadavky klientů vykrýt. Naším dalším nákupem by měl být také nový kamion pro zavážení strojů.



Pokud vím, tak to ale není všechno, co nabízíte…

Kromě pronájmu stavebních strojů, který zůstal naší dominantní činností, jsme se začali věnovat i prodeji nářadí, přístrojů a pracovních pomůcek a doplňkového sortimentu jako jsou ochranné pracovní pomůcky, košťata, krumpáče, metry, značkovací spreje, lepenky, kotouče do pil, vrtáky, násady apod. Půjčit si u nás můžete ale také stavební buňky nebo mobilní WC. Novinkou je prodej nádrží na PHM o objemu 450 l, s certifikací ADR, které lze převážet v autě. Nabízíme také vibrační desky, vibrační pěchy, elektrocentrály, čerpadla, topení, odvlhčovače a řezné nástroje.
Pro zlepšení služeb našim zákazníkům jsme zakoupili nový, plně vybavený servisní vůz, se kterým jsme schopni případné poruchy stroje opravit přímo na staveništi. Další službou, kterou klientům nabízíme, je leasing stavebních strojů. V praxi to znamená, že si firmy u nás mohou koupit jakýkoliv stroj, i ten, který není v našem sortimentu, a my ho zafinancujeme. Po skončení leasingu si jej pak firmy mohou za zůstatkovou cenu odkoupit.

Jaká je působnost společnosti a kdo patří mezi vaše zákazníky?

Díky našemu sídlu je jasné, že většinu zakázek provádíme v Praze a Středočeském kraji. Zavážíme ale stroje po celých Čechách a chystáme se otevřít novou pobočku také na Moravě. Našimi zákazníky jsou většinou malé a střední firmy, které jsou subdodavateli velkých stavebních firem. Tyto firmy nám dělají asi 80% celého obratu. Půjčují si u nás ale také velké stavební firmy jako COLAS, STRABAG nebo EUROVIA a také běžní občané třeba na víkend. V databázi máme kolem 750 zákazníků, což je, myslím si, velice slušné číslo.



Jak jste byl spokojen s uplynulými 10 lety činnosti společnosti ISERMAT CZ a jak vidíte její další budoucnost?

Na začátku jsme rostli velice rychle, ale v roce 2009, jsme stejně jako všichni ostatní, pocítili silný pokles stavebnictví. Museli jsme čelit poklesu obratu a spíše jsme se snažili firmu pouze udržet, než abychom ji rozvíjeli. V posledních 3 letech už ale stavebnictví opět roste a my s ním. V ČR je zatím procento strojů, které se půjčují, mnohem menší než na západ od nás. Ve Francii se půjčuje asi 50% všech strojů a u nás odhadem jen kolem 30%. Vidíme tady proto prostor dalšího růstu a od velkých stavebních společností máme již nyní určité signály, že stroje, které nezbytně nepotřebují každý den, si budou chtít raději půjčovat než kupovat. Jinak v letošním roce se nám zatím daří a nic nenasvědčuje tomu, že by tato konjunktura měla skončit. Do budoucna tak máme v plánu i nadále rozšiřovat svůj sortiment strojů i služeb tak, abychom byli pro naše zákazníky co nejzajímavější.

Děkujeme za rozhovor a přátelské přijetí.
Ing. Miroslav Bindač

Isermat CZ s. r. o.
Lukavecká 1732, 193 00 Praha 9
tel.: 284 093 409, e-mail: praha9@isermat.cz
pobočka:
Pod Nádražím 170, 391 37 Chotoviny
tel.: 381 284 835
www.isermat.cz