„Kdybych to měl úplně zjednodušit, je to panel, který vytváří design vchodových dveří z plastových a hliníkových profilových systémů. Takové dveře bez futra, rámu a kování. Dveřní výplň je hlavním určujícím prvkem pro vzhled. Zákazník si u nás může vybrat z široké nabídky jak klasických výplní s reliéfem, určených spíše pro starší nebo rekonstruované domy, tak i z výplní s moderním designem. Ty na sobě mohou mít i různé nerezové aplikace jako jsou ozdobné rámečky, pásky, mřížky, drážky nebo okopové plechy,“ říká na úvod našeho rozhovoru Stanislav Obyt.

V jakých provedeních a materiálech se dveřní výplně vyrábí a jak se liší cenově?

Základním a nejrozšířenějším materiálem pro výrobu je plast (ABS), který tvoří vnější pohledovou desku. Je to takový zlatý střed, co se týká poměru ceny a kvality. Díky dvaceti letům zkušeností s vývojem a výrobou jsme si mohli dovolit prodloužit záruku u těchto výplní na 7 let, což nikdo jiný na evropském trhu nenabízí. Na českém trhu je stále tlak na co nejlevnější výrobky a pro tyto zákazníky máme výplně z materiálu HPL (vysokotlaký laminát), což je jednoduše řečeno speciální papír zalitý v pryskyřici. Nevýhodou je nižší kvalita materiálu HPL a kratší záruka (5 let) v porovnání s plastem
(7 let), i když vizuálně rozdíl většinou nepoznáte. Výhodou je naopak významně nižší cena, která je ale pro spoustu lidí stále určující. Nejdražším a nejluxusnějším materiálem je samozřejmě hliník, jehož obliba stále stoupá nejen ve světě, ale i u nás.


Jaké jsou trendy poslední doby v oblasti vchodových dveří a výplní a jak reagujete na požadavky trhu?

V poslední době roste podíl moderních výplní na úkor klasických. Je to dáno mj. tím, že klasické výplně dříve tvořily většinu produkce, zatímco nyní se situace vyrovnává, či spíše mírně převažují moderní designy. Na požadavky trhu jsme reagovali například uvedením překryvných výplní v hliníko-plastovém provedení, určených pro plastové dveře. Překryvné výplně (pozn.: vnější deska překrývá celý rám dveří) byly dříve používány pouze pro hliníkové dveře. Kombinací vnější překryvné desky z hliníku a vnitřní pohledové desky z plastu jsme spojili výhody mimořádné pevnosti a luxusu hliníku s nižší cenou plastového rámu dveří.

Jste schopni uspokojit i individuální potřeby náročnějšího zákazníka?

Určitě ano, a je to jedna z našich největší předností, na kterou jsme skutečně pyšní. Běžně se stává, že se objeví požadavek na posunutí skla nebo změnu jeho velikosti v nějakém typu výplně. Nemáme ani problém s výrobou podle dodaného nákresu. Ať už je to obrázek, který zákazník našel někde na internetu, nebo si vzhled vymyslel sám, dokážeme ho vyrobit, pokud je to technicky a technologicky možné. Ekonomická situace v ČR se zlepšila a projevuje se to právě i na stále častějších požadavcích zákazníků na atypické výplně vyrobené podle individuálních představ.

Na co by si měl dát zákazník pozor při výběru svých dveří, součástí kterých je i dveřní výplň? Jak pozná kvalitní výplň?

Kvalita zpracování a délka záruky je určitě z pohledu zákazníka důležitá informace. Poskytujeme na plastové výplně záruku 7 let jako jediní na českém i evropském trhu, což je jasným důkazem mimořádné kvality našich výrobků. Prodejce dveří se může stokrát zaklínat tím, že výplň ve dveřích je vyrobena z kosmického materiálu, ale pokud nabízí kratší záruku, o něčem to svědčí. Je dobré dát si pozor i na podezřele nízkou cenu. Jako u všech výrobků, příliš nízká cena znamená, že se muselo na něčem ušetřit a nejvíce se dá ušetřit právě na materiálu. My nakupujeme drtivou většinu vstupních materiálů z Německa a Rakouska a i když je cena samozřejmě vyšší než například u materiálu zakoupeného v Řecku nebo Turecku, za ten risk nám to nestojí.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický

VP trend s. r. o.
Lidická 1013, 272 03 Kladno 3
tel.: 312 242 010
e-mail: vptrend@vptrend.cz
www.vptrend.cz