Přístup do vašeho domu můžete jednoduše ovládat pomocí smartphonu či tabletu. Použít však můžete také nástěnnou čtečku otisku prstů, bezdrátovou klávesnici nebo dálkový ovladač. Komu to nestačí, může si pořídit celý inteligentní dům, který je prošpikovaný pokročilými technologiemi od spodního patra po střechu.

Chytrý zámek snižuje míru otravnosti v nejtypičtějších situacích
Chytrý zámek na dveře patří mezi stále oblíbenější vychytávky. Průlomovou technologii demonstruje nejnovější platforma Mul-T-Lock® ENTR® s patentovanou vložkou Interactive+, která je unikátním řešením svého druhu na světě. Zatímco cylindrická zámková vložka 4. bezpečnostní třídy zastupuje ještě odolnější mechanickou ochranu proti zlodějům, nejnovější technologie snižuje míru otravnosti v nejtypičtějších situacích. „I když budete mít v každé ruce těžkou nákupní tašku, odemknete si s minimálním úsilím, aniž byste museli složitě hledat klíče po kapsách a poté ještě tlouct lokty o dveře. Zámek aktivujete vzdáleně ze svého mobilního telefonu třeba ještě během parkování před domem nebo si prostě vyberete jinou z dostupných možnost, jak si otevřít,“ přibližuje odborník na progresivní zámkové systémy Jan Pospíchal.

Snadná montáž bez nutnosti vrtání
Chytrý zámek se snadno používá, zacházet se s ním rychle naučí i děti. Ocení jej také senioři, potažmo jejich opatrovatelé, kterým umožní pohodlný přístup do domu bez nutnosti přerozdělování klíčů. „Instalace zámku je jednoduchá, můžete jej namontovat do stávajících dveří bez nutnosti vrtání nebo složitého zapojování, stačí vyměnit starou zámkovou vložku. Toto inovativní řešení se hodí pro většinu typů a velikostí dveří, navíc disponuje i vysokou úrovní mechanického zabezpečení, které odpovídá požadavkům pojišťoven,“ říká Jan Pospíchal. Dodává, že vývojáři Mul-T-Lock Company pracovali na vývoji chytrého zámku ENTR čtyři roky. Jejich technologické řešení je na tak vysoké úrovni, že jej převzala celá rodina ASSA ABLOY, světový dodavatel inteligentních řešení a zabezpečení, a nabízí jej zákazníkům pod různými lokálními značkami.

Praktické funkce inteligentní elektroinstalace pro každodenní život
Zatímco jedni lidé chtějí vylepšovat domácnosti dílčími technologiemi, druzí si raději pořizují kompletní inteligentní dům, který umí pružně reagovat na jejich potřeby, zvyšovat pocit bezpečí a redukovat náklady na provoz obydlí. „Mozkem v mnoha případech bývá mezinárodní platforma KNX. Díky ní domácnost funguje integrovaně, je schopna řídit sama sebe, potažmo své funkce, i bez přímého zásahu svých obyvatel. To je zároveň zásadním odlišovacím kritériem od konvenčního domu, byť by v něm byly přítomny nějaké elektronické technologie,“ srovnává odborník na inteligentní domy Radim Hendl ze společnosti Schneider Electric.

Praktické funkce inteligentní elektroinstalace pro každodenní život
Platforma KNX spojuje do jediného funkčního celku mnoho různých systémů – ovládání osvětlení, žaluzií, ohřev vody a mnoho dalších funkcí. Mnohé z úkolů zvládne inteligentní domácnost i bez přítomnosti svých obyvatel po jejich odchodu z domu. „Například vybrané elektrické obvody se automaticky vypnou a vy se už nemusíte trápit kvůli tomu, že jste možná nechali doma zapnutou žehličku. Dům se dále dokáže sám uvést do klidového režimu a ztlumí vytápění. To výrazně přispěje k efektivnímu hospodaření s energiemi a tím pádem také k finančním úsporám,“ říká Radim Hendl.

KNX pružně reaguje na potřeby obyvatel
Platforma KNX umožňuje také značnou flexibilitu. U konvenční elektrické instalace se musíte rozhodnout dlouho před samotným započetím stavby, jak bude fungovat, kudy povede a kde budou umístěny elektroinstalační přístroje. Při použití systému KNX společnosti Schneider Electric můžete svá rozhodnutí nechat na později. Inteligentní elektroinstalaci můžete kdykoli změnit podle vašich požadavků na využití místnosti. Přizpůsobení instalace proběhne v řadě případů pouhým přeprogramováním prvků v rozvaděči a bez nutnosti sekat do zdí a pokládat nové kabely. Další výhodou je, že KNX přístroje (tvoří jádro inteligentního řízení) vyrábí přes 300 firem z celého světa, nejste tedy odkázání na jediného dodavatele, pokud jde například o náhradní díly nebo rozšíření systému.

http://www.schneider-electric.cz/cs/