Společnost KÁMEN Zbraslav během května převzala od dodavatelské společnosti Phoenix-Zeppelin dva nové pevné dampery 773F a 772F značky Caterpillar.  Damper Cat 773F nahradí v kamenolomu Zbraslav o dvě generace starší stroj 773B. Druhý stoj, damper 772F, bude nasazen nedaleko Brna v kamenolomu Želešice. Oba předané stroje bude společnost KÁMEN Zbraslav využívat pro odvoz kamene od rozvalu k drtiči.

„Rozhodli jsme se pro obměnu staršího damperu 773B, který v  lomu Zbraslav sloužil v plném provoz již od května 1998.  Nahradí jej nová verze tohoto typu stroje damper 773F. Druhý předaný stroj, damper 772F, bude nasazen v lomu Želešice,“ upřesnil k využití strojů ve společnosti KÁMEN Zbraslav Tomáš Nezbeda, jednatel a generální ředitel společnosti.

Damper Cat 773F
Pevný damper  Cat 773F je určen především pro práci v dolech, lomech nebo na stavbách při potřebě velkoobjemového přemisťování materiálu při malých provozních nákladech. Stroj pohání výkonný motor Cat®C27 s technikou ACERTTM se sedmirychlostní převodovkou Cat s řazením pod zatížením.

Tento stotunový drobeček s výkonem více než 700 k se může pochlubit robustní konstrukcí z nízkouhlíkaté oceli s vysokou odolností vůči namáhání a dlouhou životností při nízkých provozních nákladech. Zcela výjimečnou vlastností tohoto stroje je velice komfortní kabina s velmi nízkou úrovní hlučnosti, vynikajícím výhledem do všech stran a samozřejmě s konstrukcí RopsFops.  

U tohoto stroje je konstruovaná korba s rovnou podlahou, která účinně přispívá k rovnoměrnému plnění drtiče. Z hlediska bezpečnosti je třeba se zmínit o automatickém retarderu, který brzdí stroj bez zásahu posádky a účinně tak přispívá ke zvýšení produktivity a prodloužení životnosti brzdících komponentů. Ke standardnímu vybavení damperu 773F patří tzv. systém Cat messenger, který zobrazuje  informace o výkonnosti motoru a další provozní údaje v reálném čase.  Servisní údržba stroje je velmi jednoduchá díky snadnému přístupu k místům údržby, tím se minimalizují prostoje při provádění servisních prací.