Aktuální vývoj stavebních technologií kráčí neustále kupředu. Ne jinak je tomu ve výstavbě hrubé stavby domu. A tak zatímco ještě před možná deseti či patnácti lety se klasické cihly či pórobeton běžně zdily na maltu, nadokenní překlady tvořily ocelové I profily nebo v lepším případě betonové překlady a stropy se převážně prováděly z monolitického betonu, dnes výrobci nabízí stavebníkům ucelené systémy prvků hrubé stavby od jednoho výrobce.

Ucelený systém pro hrubou stavbu domu
Pokud máme hovořit o kompletních systémech pro hrubou stavbu, pak si nejdříve musíme říci, co je jejím obsahem.

Určitě jsou to výkopové práce, položení systémů ležaté domovní kanalizace, betonáž základových pasů a na závěr betonáž základové desky. Následuje obvodové zdivo, příčky, stropy, schody, komíny a samozřejmě střecha.

Základům dominuje stále beton
Je zřejmé, že i u realizace cihlostaveb hraje při výstavbě základových konstrukcí největší roli beton. Je to dáno jeho vysokou pevností v tlaku a odolností proti namáhání vodou či vlhkostí.

Usnadnění pro stavitele rodinných domů při betonáži základové desky přináší beton s rozptýlenou prostorovou výztuží SteelCrete. Ten dnes představuje ideální beton na základovou desku bez nutnosti nasazení dosud klasické výztuže – tzv. kari rohoží.

Co nabízí v oblasti výstavby hrubé stavby výrobci cihel a pórobetonu?
Je toho dnes skutečně hodně. Pokud to vezmeme od založení první řady cihel při zdění prvního patra domu, pak například náš největší výrobce cihel Porotherm -  Wienerberger, nabízí hydroizolační fólie pro odizolování zdiva od základových konstrukcí, impregnované cihly do vlhkého prostředí určené pro první vrstvu zdiva Porotherm TS Profi a Porotherm S Profi opatřené ze spodní strany hydrofobizačním přípravkem, ucelený sortiment broušených cihel a cihel plněných tepelnou izolací Porotherm T Profi s vysokým tepelným odporem pro obvodové zdivo domu a keramický stropní systém Miako pro realizaci keramobetonových stropů rodinných domů. Dále jsou to nadokenní překlady s označením KP Vario UNI, které řeší lineární tepelný most a jsou vybaveny kastlíkem pro umístění předokenní rolety. Naprostou samozřejmosti jsou cihly pro zdění vnitřních nenosných příček a stěn.

To však ještě zdaleka není všechno. Wienerberger nabízí také klinkerové cihly a cihelné obkladové pásky pro realizaci fasád, keramické dlažby a řadu doplňkového sortimentu. Ten tvoří především speciální lepící tmely pro zdění broušených cihel Porotherm, montážní zdící pěna Dryfix a originální nářadí.

Novinkou v oblasti služeb Wienerbergeru pro hrubou stavbu je dodávka kompletního sortimentu pálených střešních krytin Tondach, včetně střešních fólií, doplňkového sortimentu a poradenství. Jedná se tak o jediného výrobce hrubé stavby, který vedle běžných zdících systémů nabízí také střešní krytiny.

Komplexním dodavatelem zdících materiálů a dalších prvků pro hrubou stavbu se stala také společnost Heluz. V jejím portfoliu také najdeme ucelený systém broušených termoizolačních cihel i moderní cihly s integrovanou polystyrénovou izolací s nejvyšším tepelným odporem s obchodním názvem Heluz Family 2in1. Společnost vyrábí také keramický stropní systém Miako a dále také keramické stropní panely. Heluz vyrábí a dodává i nadokenní překlady s přerušeným tepelným mostem a s prostorem pro instalaci předokenní stínící techniky. Dalším užitečným doplňkem pro pohodlnou realizaci hrubé stavby od jednoho výrobce je keramický komínový systém Heluz, který je vhodný pro všechny druhy vytápění. Samozřejmostí je dnes bezplatný výpočet spotřeby materiálu, ucelený sortiment montážních pěn či tmelů a poradenství.

Ucelený systém nabízí i pórobeton
Největší náš výrobce pórobetonových zdících systémů Ytong, společnost Xella, nabízí stavitelům rodinných domů koncept hrubé stavby, která je postavena ve všech prvcích téměř výlučně z pórobetonu. Zájemci o hrubou stavbu mohou vybírat z vysoce úsporných pórobetonových bloků pro zdění obvodových konstrukcí s názvem Ytong Lambda YQ, tvárnic pro vnitřní nosné stěny, příčky nebo obezdívky. To vše samozřejmě včetně speciálních lepících tmelů. K dispozici jsou také překlady pro nosné i nenosné stěny, několik variant stropního systému Ytong, dílce Ytong pro izolaci střech a podkroví. V poslední době přibyly dokonce schody, komínový systém a systémové omítky Ytong. Doplňková nabídka obsahuje speciální nářadí.

Další výhody spolupráce s renomovanými výrobci materiálů pro hrubou stavbu
Pořízení hrubé stavby od jednoho výrobce má bezesporu řadu výhod. Jsou to zejména stavebně fyzikální důvody dokonalého spolupůsobení stejnorodých materiálů v rozličných konstrukcích hrubé stavby (shodná tepelná roztažnost vede k minimalizaci vzniku trhlin apod.), snazší vymáhání záruk a reklamací, jeden partner ve výstavbě, což snižuje nároky na komunikaci a také řada doprovodných služeb renomovaných výrobců, jako je bezplatný výpočet spotřeby materiálu na stavbu či založení první vrstvy zdiva na stavbě pro stavbu začínající stavebníky.

Ivo Románek