Ve středu okolo 16. hod se přítomní novináři shromáždili před St George´s Park Hotelem Hilton, který je zajímavý především tím, že se zde nachází národní fotbalové centrum, kde pravidelně probíhají soustředění jak anglické reprezentace, tak jednotlivých týmů nejvyšší fotbalové soutěže.

Několik desítek novinářů pak bylo převezeno dvěma autobusy do továrny vyrábějící motory JCB Tier 4 Final. Následovala prezentace, kterou zahájil Tim Burnhope – ředitel pro inovace, a růst společnosti JCB a prohlídka výrobního závodu. Poté se celá akce přesunula do světového logistického centra firmy JCB, kde proběhlo  představení novinek z různých oblastí portfolia společnosti JCB. Postupně se u prezentací vystřídala řada řečníků, většinou z řad ředitelů jednotlivých závodů firmy. Akce se zúčastnil I majitel firmy JCB, Lord J. C. Bamford. Ten v krátkosti připomenul velmi dynamickou historii firmy.

Zcela nový výrobní segment v portfoliu JCB – Nůžkové a teleskopické pracovní plošiny

Při příležitosti večerního programu byl novinářům představen zcela nový segment tzv. Access market, do kterého JCB právě vstupuje. Jde o trh nůžkových a teleskopických plošin, jehož výnosy se celosvětově pohybují kolem 8 mld. dolarů. Přítomným novinářům bylo představeno hned několik modelů nůžkových plošin. Do konce roku 2017 bude portfolio plošin JCB zahrnovat 9 elektrických a 3 dieslové nůžkové plošiny s dosahy od 4,6 m do 13,8 m, 5 výsuvných plošin (4 dieslové a 1 elektrickou) s dosahem 14,9 m až 24,6 m a 10 dieslových teleskopických s dosahem 20,6 až 41,6 m.

Další novinky pro rok 2017

Čtvrteční program byl zahájen odjezdem od hotelu v 8:30 ráno a přesunem do světové centrály JCB. V kinosálu JCB pak následovaly prezentace dalších novinek a byl odhalen zbrusu nový stroj – teleskopický manipulátor JCB 540-180 HIVIZ. Jak nám řekl při naší osobní návštěvě ve společnosti Terramet, Ing. Petr Kotršál, popularita teleskopických manipulátorů u nás vzrůstá. Z dalších novinek stojí bezesporu za zmínku například zvýšení výkonu a komfortu u kolových nakladačů JCB 403 Compact Loader, ať již jde o kloubový podvozek nebo nový design kabiny, které mu umožňují lépe pracovat i ve zúžených prostorech. Zajímavou novinkou, kterou JCB uvádí na trh, je zcela nový bezpečnostní systém integrovaný do kolových nakladačů, který snižuje riziko kolizí na stavbě mezi člověkem a strojem.


Jde o brzdový systém (PBS) JCB Proximity - který byl vyvinut ve spolupráci s FCC životního prostředí (UK). Systém automaticky vydává zvukový signál v kabině a aktivuje brzdy vozidla, pokud člověk vstoupí do předem nastavené vyloučené zóny kolem stroje. Kromě toho systém automaticky uvede vozidlo do neutrální polohy a použije parkovací brzdu.

Poslední novinkou, kterou bychom Vám rádi představili,  jsou vylepšení nového kolového rýpadla do 11 tun JCB Hydradig o integrovaný nosič nářadí a instalaci nového úsporného motoru Tier 4 Final. Díky tomu stroj vykazuje o 4 % nižší spotřebu paliva a výrazně omezeno je také vypouštění NOx do ovzduší. To samozřejmě snižuje dopady na životní prostředí a udržuje vhodné pracovní podmínky pro práci lidí v okolí stroje.

Ivo Románek a Jiří Zahradnický