Rodinná firma LIKO-S ze Slavkova u Brna se inovacím nyní věnuje mnohem intenzivněji než dříve a připravuje se na to, kam posune své produkty nejen v příštím roce, ale i v dalších letech. Je tedy přirozené, že se o technologiích, které se dnes stávají součástí úplně všeho, rozhodla společnost LIKO-S dozvědět co nejvíce a vyrazila přímo ke zdroji.

Inovace jako základ filozofie
Hlavní principy inovací ve stavebnictví jsou v současnosti podle Jana Musila (ředitele divize Interiors) dva. A těmi je inovace stavebních materiálů, kterou se společnost také dlouhodobě zabývá (např. Chytrá Izolace) a integrace moderních technologií do stavebnictví a budov všeobecně. Společnost LIKO-S k tomuto principu dospěla především vývojem technologií jako je futuristická, multimediální skleněná příčka SMART-i-WALL® nebo prototyp moderní a ekologické budovy LIKO-Noe. Každé zařízení dnes produkuje ohromné množství informací a zůstává tedy na lidech, jak dobře budou schopni tyto informace využít.

Trendy, trendy, trendy
S každým obdobím se pojí jisté trendy a jednou z klíčových věcí veletrhu tohoto ročníku se stala virtual reality (tzv. rozšířená realita), která na první pohled vzbuzuje spíše myšlenky na zábavní a herní průmysl. Přičemž počet reálných využití, která si už nyní umí p. Musil v rodinném byznysu představit, je velmi vysoký - „Proč navrhovat nové stavby na papír? Většina projektů je stejně zpracována ve 3D, tak proč se nejít do nového prostoru přímo podívat? Zvolit správný typ příčky nebo vybrat vhodné konstrukční řešení.“ Stejný vzorec lze aplikovat také na drony, které si neustále většina lidí kvůli čtyřem vrtulím a dálkovému ovládání spojuje s nějakou hračkou. Dnes už jde ale o technologii, která čím dál více proniká do různých vrstev byznysu a pokud na ně nahlédneme z pohledu stavebnictví, tak např. monitoring velkých staveb skýtá netušené možnosti. A další způsoby využití jsou již na cestě.
Posledním a neméně důležitým trendem se stala věc, kterou si nikdo nedokázal před pár lety představit. A to fakt, že čtvrtinu veletrhu spotřební elektrotechniky obsadí automobily. Každý z výrobců přivezl svůj autonomní elektromobil a všem nezbylo nic jiného, než fascinovaně přihlížet, jak se věci ze science fiction stávají realitou. „Tyto skutečnosti nám signalizují možnost, že podobným směrem se budou ubírat i budovy. V autech dnes trávíme spoustu času, ale v budovách ještě více a technologie zde mohou najít širší uplatnění a velmi nám pomoci.“ tvrdí Jan Musil.

Stěny jako v Minority Report
Klíčovou skutečností, která společnosti přinesla potěšení, byla přítomnost produktů ne zcela nepodobných (společností již dříve představené) SMART-i-WALL®. Jde o průhlednou skleněnou stěnu, která se tváří jako běžná příčka, ale jediným dotekem se dokáže změnit na tablet o velikosti 85 palců s FullHD rozlišením. Minimálně 4 velké společnosti, mezi které patřil např. i Panasonic, podobné technologie používaly pro ukázku své inovativnosti a lidé se s úžasem u těchto produktů zastavovali. Jak uvedl Jan Musil: „Chybějící interaktivita a nevyřešená otázka zvukové projekce, která je u našeho produktu dotažena k dokonalosti speciální technologií využití samotného povrchu skleněné příčky, nás pouze potěšily. A to proto, že tuto technologii také zvládneme, ale především ji máme ještě více vyladěnou.“

Budoucnosti naproti
„Každým dnem se neustále učíme, rozvíjíme a naše snaha uspět na poli inovace je tím silnější. A já doufám, že jednou se budeme moci s naším společným cílem tj. být tím největším inovátorem na poli stavebnictví, hrdě podobného veletrhu zúčastnit, protože už přeci jenom nejsme na začátku.“ říká o společnosti Jan Musil. „Naše výsledky jsou jasným důkazem toho, že máme co předvést. Máme světu co říct.“
Proč by se tedy české stavební firmy měly na veletrh podívat? Jednou věcí zůstává všeobecná inspirace a načerpání inovátorské energie, přičemž tou druhou jsou produkty a technologie, které lze zpracovat a které lze konkrétním způsobem dále rozvíjet.

Více o SMART-i-WALL®: www.smart-i-wall.cz
Více o firmě LIKO-S: www.liko-s.cz