V praxi to znamená výrazně vyšší užitnou hodnotu cihel a snížení nákladů na topení u budov, kde jsou tyto cihly použity. Cihly Porotherm svými vlastnostmi plně vyhoví i náročným tepelnětechnickým parametrům i pro stavby pasivních domů nebo domů s téměř nulovou spotřebou energie.

Součinitel prostupu tepla U se udává v jednotkách W/(m2K) a charakterizuje tepelněizolační schopnost konstrukce. Vyjadřuje celkovou výměnu tepla mezi prostory oddělenými od sebe danou stavební konstrukcí. V tepelné technice budov se jedná o klíčovou veličinu, s níž pracují projektanti a stavební inženýři při navrhování. Uživatelům domů jeho hodnota zásadně ovlivní budoucí roční spotřeby tepla pro vytápění.

„Ke zlepšení parametru U produktových řad cihel Porotherm T Profi a Porotherm EKO+ Profi došlo díky optimalizaci výroby, zlepšení parametrů minerální vaty a zejména nové receptuře výrobních směsí, které vytvářejí jemnější strukturu vzduchových mikropórů. Jejich vyšší počet snižuje tepelnou vodivost cihelného střepu při nezměněné či při mírně nižší objemové hmotnosti střepu vzhledem k vyššímu počtu přestupů tepla,“ uvádí Ing. Roman Busta MBA, obchodní ředitel společnosti Wienerberger cihlářský průmysl, a. s. Inovované cihelné bloky Porotherm T Profi a Porotherm EKO+ Profi jsou určeny pro vnější obvodové zdivo bez nutnosti dodatečného zateplení. Uvedené cihly Porotherm tloušťky 50 cm byly odzkoušeny praktickým měřením v CSI a několika segmentech zdiva.

 

Cihly Porotherm T Profi plněné minerální vatou s ještě lepším součinitelem tepla

 

Společnost Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., se sídlem v Českých Budějovicích, je největším výrobcem pálených cihel v ČR. Po převzetí společnosti Tondach se stala také největším výrobcem keramických střešních krytin u nás. Její portfolio na trhu v ČR nyní zahrnuje zdicí systém Porotherm a Keratherm, obkladové a lícové cihly Terca, keramickou dlažbu Penter a pálenou střešní krytinu Tondach. Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálených střešních krytin v Evropě. Více informací na www.wienerberger.cz a www.tondach.cz.