Vyhněte se problémům s tepelnou a zvukovou izolací
Hlavní motivací pro pravidelnou údržbu plastových oken je fakt, že se díky ní vyhnete případným problémům s tepelnou izolací či zvukovou propustností. „Pro zachování vlastností plastových oken je nutná pravidelná revize. Zanedbání by mohlo vést ke ztrátě termoregulace nebo zvukové izolace. Údržbou si tak ušetříte případné překvapení při zúčtování za energie,“ říká odborník na okna a okenní profily Jindřich Kalda, hlavní technik společnosti VEKA.

Podzim = ideální čas na seřízení oken
Pokud okno při zavírání mírně drhne nebo jde ztuha otočit kličkou, jedná se o jasné signály pro jeho seřízení. Teploty pod nulou i slunečné letní dny ovšem mají nepříznivé účinky na roztažnost okenních profilů, což z podzimu dělá ideální období pro seřízení. „Pokud okna seřizujeme při vysokých letních teplotách či mrazivých zimních dnech, profil se může lehce zkroutit a seřízení bude nepřesné. Podzim je pro seřízení optimální, protože rozdíl mezi vnější a vnitřní teplotou je minimální,“ vysvětluje Kalda.

Pravidelná údržba kování a těsnění
Minimálně jednou ročně – ideálně před zimou - je optimální věnovat péči okennímu kování a těsnění. Doporučený postup při takové údržbě by měl být součástí každého manuálu k použití nezávisle na dodavateli oken. „V první řadě je důležité promazání pantů, aby se okno dalo bez problémů otevírat a zavírat. Zvýšenou pozornost si zaslouží i těsnící gumy. Pravidelně je zbavujte prachu a každý půlrok je ošetřete silikonovým olejem. V poslední řadě umývejte skla teplou vodou s malým přídavkem neinvazivního čisticího prostředku, který je šetrný k povrchové vrstvě okna,“ radí Kalda. Veškeré prostředky potřebné ke správné údržbě bývají k zakoupení u prodejce oken či na běžném trhu.


Pokud budete potřebovat doplňující informace, obracejte se na:
Igor Walter
Senior konzultant
Phoenix Communication a.s.
Tel.: 777 658 876
E-mail: igor@phoenixcom.cz