Nejlépe je zeptat se přímo u majitelů takového domu. Bydlí v pasivním domě na Brněnsku již čtyři roky. Postavili jej svépomocí, získali dotace Zelená úsporám a výsledné náklady na provoz jsou ještě nižší než předpoklady.

Pojem pasivní dům je u nás známý již desetiletí.  Jeho popularita vzrostla  vydáním unijní legislativy z roku 2008, která předepisuje  pokles emisí C02 o 20 % a zvýšení podílů obnovitelných energií také o 20%, obojí do roku 2020. Česká republika reagovala souborem opatření, norem a předpisů, které neumožní po roce 2020 realizace jiného typu budovy. Zkrátka energeticky úsporné bydlení se stává normou. Pokud si říkáte, že to ke stavebníkům není fér, protože se výstavba prodraží, nemusíte mít pravdu. Ministerstvo Životního Prostředí zavedlo dotační program Zelená úsporám. Z něj je možné čerpat dotace na pasivní výstavbu až ve výši téměř půl milionu a čas návratnosti investice do pasivní výstavby je tak mnohem kratší.

Chcete reálná fakta? Ptejte se těch, co mají reálné zkušenosti
„Zkušenosti s výstavbou pasivních domů sbíráme od počátků. Někteří majitelé se stali doslova fandy svých obydlí. Pozitivně je hodnocena především kvalita vnitřního prostředí budovy. Rovnoměrná teplota v celém obydlí, vysoká tepelná setrvačnost, díky níž ani třídenní výpadek dodávky elektrické energie nezpůsobí pokles vnitřní teploty o více než dva stupně celsia. Řízené větrání umožňuje ponechat uzavřená okna, čímž je budova výborně chráněna proti prachu a hmyzu,“ říká Ing. Petr Mareček, technický poradce Ytongu, který ze strany dodavatele stavebního materiálu na výstavbě tohoto domu spolupracoval. Kolem větrání v pasivním domě přežívají i některé mýty, které ale ve skutečnosti neplatí: „ Říká se, že v pasivním domě nelze větrat okny. Noční větrání okny v pasivním rodinném domě je dokonce v letních měsících velmi vhodné,“ vysvětluje majitel domu.

Jak je to ale s náklady na výstavbu? Nakolik je složité dosáhnout na dotace a splnit všechny normy pro pasivní domy? „Stavba pasivního domu nebyla finančně zdaleka tak náročná jek se traduje, užitná hodnota je mnohem větší a cena už je srovnatelná s běžnou výstavbou,“ uvádí ke svým zkušenostem majitel domu na Brněnsku. „U samotné výstavby záleží na pečlivosti provedení a dodržení postupů výstavby. Ale není třeba se toho obávat, stavbu jsme zvládli svépomocí. Vybrali jsme si Ytong, protože je lehký, snadno se opracovává a zdění s ním bylo rychlé a snadné,“ dodává ke svým zkušenostem s výstavbou doslova „vlastníma rukama“. Na dům získali i dotace Zelená úsporám, ani zde však není třeba se bát náročné administrativy. „Veškeré výpočty nám provedla odborná firma, která postarala i o dokumentaci. Pro nás to tedy nebyla příliš velká zátěž,“ říká majitel k dotacím.

A náklady na provoz? Po čtyřech letech bydlení už mohou majitelé říci, že předčily očekávání. „Náklady na provoz jsou minimální, naše předpoklady byly mnohem vyšší. Topení a chlazení má roční spotřebu od 3400 do 4000 Kč.“

Co může Ytong nabídnout nejen pro úsporné bydlení?
Ytong je u laické veřejnosti široce známý jako optimální systém pro svépomoc. U tohoto domu majitelé ocenili také jeho vynikající tvarovatelnost, díky níž lze zvládnout i atypické tvary téměř bez odpadu. „S Ytongem jsem měl dobré zkušenosti s předchozích staveb. Obvodové zdivo stavěli zedníci, zbytek jsme zvládli sami, včetně zaoblené části v obývacím pokoji,“ uvádí majitel domu.

Za zmíněných deset let historie pasivní výstavby  však systém Ytong prošel řadou inovací a může současným stavebníkům nabídnout i nová řešení pasivní výstavby. Především je to použití promyšleného systému komponentů, do nějž patří i stropy a střechy. Jejich použití usnadní dosáhnout hodnot pro pasivní výstavbu a přináší i mnohé provozní výhody. Vývojem prošly i známé bílé tvárnice. Pro energeticky úsporné stavění byla vyvinuta tepelněizolační řada, letos doplněná o novinku Lambda YQ. S touto dosud nejlepší tvárnicí od Ytongu hodnot pro pasivní výstavbu dosáhnete i jednovrstvým zděním bez zateplování a současně je tato výstavba podporována dotacemi Nová zelená úsporám. Cesty k úspornému bydlení s úspornými náklady na výstavbu jsou. A v Ytongu vám poradí, kudy se vydat.

Xella CZ, s. r. o.
Vodní 550, 664 62 Hrušovany u Brna
tel.: 547 101 124, fax: 547 101 103
Infolinka: 800 828 828
e-mail: ytonglinka.cz@xella.com
www.ytong.cz