V České republice si tento olej oblíbily nábytkářské firmy a výrobci dveří.

V roce 2015 byl podobně uveden na trh dvousložkový olej UN1CO. Tvrdý voskový olej , který se nanáší v jedné vrstvě a má vydatnost okolo 50 m2/l. Tím je určen pouze pro profesionály, kteří disponují s příslušným zařízením pro nanášení PADy. Olej se plně váže na  molekulu celulózy a vytváří velmi odolný povrch proti kapalinám a i vylepšuje mechanické odolnosti dřeva. Tak jako ostatní oleje nevytváří silný film. Někdy se pro získání větších odolností proti vodě nanáší tvrdé voskové oleje pouze válečkem, vytváří se tím vrstva, která je sice odolnější proti vodě, plocha je však měkčí. U UN1CO je tento problém odstraněn. UN1CO je bez VOC a je prakticky bez zápachu. Tvrdý voskový olej prošel testem v praxi, odolával bez údržby více než rok v tanečním sále.
Letos se CIRANOVA, která nabízí zákazníkům ucelený program povrchové úpravy dřeva, představila novou koncepcí a novou generací laků na dřevo- FORTICO. Tento lak se vyrábí jak v jednokomponentní, tak i ve dvoukomponentní verzi. Je k dispozici v matu a satinu. U dvoukomponentní verze je typ NATUREL, který neovlivní odstín dřeva, lak není vidět a přesto poskytuje vysoké chemické i mechanické odolnosti. Lak je certifikován v i mnoha zemích mimo EU, všude tam, kde se značka CIRANOVA prodává. U nás lak prošel testem na předepsaný součinitel smykového tření a hodnotami přes 0,6 je vhodný pro použití na dřevěných schodech a části staveb používaných veřejností.
Za vývojem těchto třech materiálů, které naplňují vizi a směr CIRANOVA, stálo mnoho práce v laboratoři a odpovědnosti při zkoušení vlastností, které se přezkušovaly v různých zemích. Tyto materiály se setkávají s příznivým ohlasem mezi profesionály a i mezi uživateli, pro jejich nenáročnou údržbu.

 

ACOLOR s. r. o.
Semovická 498, 257 51 Bystřice u Benešova
tel.: +420 317 793 437
e-mail: acolor@acolor.cz, www.acolor.cz