Při výběru stavebního materiálu se však vyplatí myslet do budoucna a zvolit takový, který vyhoví i budoucím tepelně-technickým normám roku 2020.

Stavební firma Palazzio v krásné lokalitě Brdů staví 20 rodinných domů, které mají několik zásadních plus – blízkost přírody, úsporný provoz a kvalitní provedení staveb. Pro svůj projekt si zvolili kompletní stavební systém Ytong, včetně stropů, střechy, komínů a schodišť. Když se na trhu objevila nová Lambda YQ, rozhodli se obvodové zdivo domů postavit právě z této řady tepelněizolačních tvárnic. 
„Materiál Lambda YQ jsme použili proto, že současné nároky na úsporu energie si žádají řešení, jakým je právě Lambda YQ. S tímto stavebním materiálem, který vyniká svou tepelnou izolací a požární odolností, jsme při stavbě dosáhli optimálního poměru kvality a úspory finančních prostředků. Domy není třeba dodatečně izolovat, protože i bez dodatečného zateplení dosahují náročných požadavků stanovených pro nízkoenergetické domy. K vytápění domů jsme zvolili tepelné čerpadlo ve vhodné kombinaci s podlahovým vytápěním, náklady na vytápění a ohřev TUV tak dosahují u našich domů částky kolem 9 000 Kč za rok. Kombinací Lambdy YQ a tepelného čerpadla šetříme finanční prostředky budoucích majitelů při běžném provozu“, uvádí ke svému rozhodnutí Zdeněk Kovačič, obchodní ředitel společnosti. 

Systém komponentů a jeho využití v developerské praxi
Developerský projekt v Brdech je unikátní použitím celého systému stavebních komponentů Ytong. Kromě obvodového zdiva z tepelněizolačních tvárnic Lambda YQ (λU,dry = 0,077 W/mK) jsou zde použity příčky Ytong 150 mm, stropy Ekonom, střecha Komfort se zateplením Multipor, točité schodiště Ytong na míru a komín Ytong. „Systém Ytong nabízí snadné řešení doslova od podlahy až po střechu. Vlastně tedy až po komín, který systém doplnil nedávno. Na celé stavbě pracujeme s jedním materiálem. Pro nás je z ekonomického hlediska důležité, že rychle a efektivně. Využitím všech těchto systémových prvků, které Ytong nabízí, se nám podařilo snížit cenu stavby oproti velikostně podobným domům konkurenčních developerských projektů. Za velkou konkurenční výhodu považujeme použití systému Ytong při konstrukci střechy. Se střechou Komfort získaly naše domy nadstandardní, teplotně stabilní obytný prostor ve 2. NP, který by jinak zůstal mrtvým prostorem. Místnosti působí vzdušněji, prostorněji a je možné je lépe využít. Při zachování nízké ceny tak můžeme klientům nabídnout velkorysý prostor. Upozornil bych zde ještě na použití schodiště, které umožňuje vysokou variabilitu a výraznou úsporu nákladů. V tomto případě je pro budoucí majitele výhodné, že mohou využít i prostor pod ním.
„Systémové řešení je pro developery zajímavé také tím, že veškerý materiál zajistí jeden dodavatel. Se systémem Ytong nejsou rizika tepelných mostů a řešení je jednolité v celé obálce budovy od první tvárnice až po střechu,“ vysvětluje Ing. Lucie Šnajdrová. 

Úspěšná realizace díky spolupráci s technickými poradci Ytong
Investor také úzce spolupracuje s technickými poradci Ytongu, již v projektové fázi s nimi konzultoval výběr systémových prvků (např. volbu stropu) a dalších služeb využívá i při realizaci. „Domy spadají do energetické třídy B – hodnota spotřeby nepřekročí 97 kWh/m2 vytápěné plochy ročně. Pro dosažení těchto hodnot postačí Lambda YQ tloušťky 375 mm (U = 0,213 W/m2K, R = 4,52 m2K/W). Je optimální pro tyto řadové domy i pro menší pozemky, které běžně u těchto typů staveb bývají“, uvádí k výběru Ing. Lucie Šnajdrová, technická poradkyně Ytongu. „V prvním návrhu jsme plánovali použití Lambdy+ této tloušťky, protože jsme projekt připravovali před uvedením Lambdy YQ na trh. Ale investor, když mu byly představeny vlastnosti připravované novinky, změnil zahájení stavby a počkal 2 měsíce na novinku Lambda YQ“, doplňuje k projektu Ing. Šnajdrová. Dalších poradenských služeb investor využil při samotné výstavbě: „Ocenili jsme pomoc se založením první řady tvárnic a vyměřením rohů a výšek. Seznámili jsme se také s tím, jak pracovat s tepelněizolační maltou Ytong. Osazení stropních nosníků bylo díky kladečskému plánu rovněž snadné, u vyměření jsme opět využili účasti technika Ytongu. 
Projekt má za sebou první etapu výstavby prvních čtyř rodinných domů ve fázi hrubé stavby. Své dosavadní zkušenosti developer hodnotí pozitivně.

Xella CZ, s. r. o.
Vodní 550, 664 62 Hrušovany u Brna
tel.: 547 101 124, fax: 547 101 103
Infolinka 800 828 828
e-mail: ytonglinka.cz@xella.com
www.ytong.cz