A zejména nechtěli, aby pro ně byl zbytečnou finanční zátěž při výstavbě ani užívání. Ze svých požadavků naštěstí neslevili a rozhodli se stavět svépomocí v pasivním standardu se systémem Ytong.

Majitel měl se systémem Ytong již předchozí dobré zkušenosti: „Z Ytongu jsme už jeden rodinný dům stavěli, pak i chatu, proto jsme s materiálem vůbec neváhali,“ uvádí ke svému rozhodnutí při volbě materiálu.

„U tohoto rodinného domu oceňuji, že majitelé dokázali svépomocí postavit architektonicky zajímavý dům – není to běžný katalogový projekt. S výstavbou si skutečně poradili sami – z našich služeb využili pouze výpočet materiálu pro stavbu. Řada stavebníků se na nás obrací i s pomocí při založení rohů stavby a dalšími službami,“ uvádí technický poradce Ytongu Ing. Marek Havier.

Na jejich rozhodnutí se pro Ytong  také podílelo to, že představuje ucelený systém, díky němuž je hrubá stavba homogenní. Pro výsledné tepelněizolační vlastnosti domu a zdravé klima je právě homogenita zásadní.  Se systémem Ytong jí lze dosáhnout i bez velkých nároků na řemeslnou zručnost – má tu výhodu, že všechny díly jsou plně kompatibilní a stejného složení. Nenastává tak riziko tepelných mostů, které vzniká v místě napojení různorodých materiálů s rozdílnými povrchovými teplotami. „Chtěli jsme kompletní systém, nekombinovali jsme ho s jinými prvky. A protože jsme chtěli stavět v pasivním standardu, nebylo o čem uvažovat. Dalším velmi zajímavým faktorem při rozhodování byl tepelný odpor tvárnic z tepelněizolační řady,“ doplňuje majitel domu.  Na otázku, zda se výstavba pasivního domu vyplatí, jednoznačně odpovídá: „Topili jsme pouze asi šest nebo sedm dní za celou zimu. Úspornější provoz si těžko představit.“

Xella CZ, s. r. o.
Vodní 550, 664 62 Hrušovany u Brna
tel.: 547 101 124, fax: 547 101 103
Infolinka: 800 828 828
e-mail: ytonglinka.cz@xella.com
www.ytong.cz