Patří mezi ně například dokončení obytného souboru s názvem Koti Green Motol v Praze, kde v celkem čtyřech obytných objektech A – D vzniklo 137 nových bytových jednotek o velikosti 1+kk až 4+kk. Za zmínku stojí bezesporu také dokončení zbrusu nového autosalónu značky Audi v Praze Kunraticích pro společnost Auto Jarov, který zde navazuje na již dříve dokončené zázemí pro značku VW. Jedná se o největší autosalon Audi v České republice a ve střední Evropě.Také v letošním roce se nám podařilo spojit s výrobně-technickým ředitelem společnosti STEP, spol. s r. o., panem Ing. Jiřím Škabradou, kterého jsme požádali o aktuální informace na téma současných aktivit firmy. Ten nám v úvodu řekl:

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo naplnit naše předsevzetí dále prohlubovat spolupráci s developerskými společnostmi. Nejlépe to dokládá fakt, že po dokončení atraktivního obytného souboru s názvem Koti Green Motol pro skandinávského developera YIT nám tato společnost svěřila výstavbu svého dalšího projektu, tentokráte s názvem KOIVU Zličín.“

Co tomu předcházelo?
Samozřejmě mimořádně tvrdá obchodní a nabídková soutěž, ve které jsme uspěli. Zároveň jsme již dříve dokončený projekt Koti Green Motol přihlásili do soutěže Stavba roku.

Kdy jste práci na KOIVU Zličín zahájili?
Práce odstartovaly naplno v průběhu dubna. Předmětem projektu je výstavba celkem 11 bytových věží, které obsahují 164 bytů. Stavba bude probíhat ve dvou etapách. Zajímavostí stavby je, že vzniká jako brownfield v oblasti bývalých skladových areálů. Dokončení je plánováno na příští rok v listopadu.

Jaké je konstrukční řešení bytových domů?
Nosnou konstrukci domů tvoří železobetonová monolitická konstrukce. Fasády jsou ukončeny kontaktním zateplovacím systémem. Střechy jsou ploché. K nadstandardní úrovni projektu přispívají kvalitní dřevěná eurookna. Vytápění domů je z vlastní kotelny po sekcích, kdy každá ze sekcí zahrnuje dva až tři domy. Díky krásnému okolí areálu, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází rybníky Dolejšák a Hliník, ale i díky nově budovanému malebnému přírodnímu parku, ­nabídne soubor po svém dokončení možnost aktivního způsobu bydlení v těsném kontaktu s přírodou. Vystihuje to konec konců i název projektu, kdy Koivu je finsky bříza.

Je to v současné době váš jediný developerský projekt?
Ne. Druhým a díky lokalitě velmi prestižním projektem, který nyní stavíme, je projekt s názvem Residence Castel View. Developerem souboru je společnost Sun Property. Moderní residenční areál vyrůstá na Kavčích Horách. Obsahuje pět bytových domů se 48 luxusními byty a 61 garážovými stáními. Práce jsme zahájili v únoru demolicí stávajících objektů v území. V průběhu projektu lze očekávat velmi složité klientské změny dispozic bytů. Ukončení prací očekáváme v létě 2017.

Jak je stavebně a konstrukčně tento projekt řešen?
I zde bude jednotlivé domy tvořit železobetonový monolitický skelet. Dvě suterénní podlaží, ve kterých budou umístěny podzemní garáže, jsou řešeny kompletně z vodostavebního betonu jako tzv. „bílá vana“ bez použití izolací. Velmi složité zde bylo zejména zajištění stavební jámy z důvodu těsné blízkostí další obytné zástavby. Fasáda domů bude zateplená, opatřená dekorativními prvky, které podléhají přísnému výběru architekta. Okna jsou navržena z hliníkových profilů nejvyšší kvality. STEP na oba projekty zajistil i zpracování prováděcí dokumentace pod kontrolou původních tvůrců projektů.

Všiml jsem si také velkého ruchu ve vašem firemním areálu.
Máte pravdu. Jedná se v současné době o třetí největší námi realizovaný projekt pro společnost IC Hotels. Budujeme zde polyfunkční dům. Ten bude po svém dokončení obsahovat čtyři patra garáží se 151 stáními. V 5. NP bude vybudováno 32 hotelových pokojů. Poslední patro bude sloužit jako kancelářské prostory společnosti STEP. Dokončení projektu plánujeme na konci roku 2016.

Vaší silnou disciplínou jsou rekonstrukce objektů. Jak se vám dařilo v této oblasti?
Zde bych rád zmínil například celkovou rekonstrukci bytového domu Domažlická na Žižkově nebo revitalizaci bytových domů v ulici Janovská pro SVJ, kde jsme provedli kompletní zateplení objektu včetně revitalizace balkónů. Dokončili jsme i přístavbu soukromé Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra ve Kbelích.

Daří se vám obdobně i v průmyslové výstavbě?
Ano. Pro společnost Matpro realizujeme administrativně průmyslový areál v Kralupech nad Vltavou. Také jsme zahájili výstavbu stomatologické kliniky v centru Kralup.

Neodmítnete ani případné zájemce o výstavbu nadstandardního rodinného domu?
Určitě ne. Například na Praze 4 v Kunraticích realizujeme výstavbu skutečně mimořádného domu. Dům je koncipován jako dvoupodlažní objekt, jehož větší část je podsklepená. Jeho nosnou konstrukci tvoří monolitická konstrukce. Do stropů je instalováno chlazení, okna jsou hliníková, podlahy dřevěné. Dům je vytápěn podlahovým vytápěním a budoucím uživatelům bude k dispozici i vnitřní bazén.

Co vás čeká v nejbližší budoucnosti?
Vedle pokračování výše zmíněných nosných akcí nás čeká i mnoho menších realizací. Soutěžíme samozřejmě i o další zakázky. Dokončujeme jednání o výstavbě nového bytového domu na Praze 4 a jednáme o skladové hale 15 km od Prahy. Budeme pokračovat i v akcích pro našeho tradičního investora – Auto Jarov.Zpracováváme i nabídku na realizaci bytového domu v ulici Hošťálkové, který navrhl Arch. Jan Kasl. Pokračujeme v pravidelné revitalizaci bankovních domů. Na podzim tohoto roku nás čeká zpracování dalších nabídek pro developery YIT a ED Group. Do nejbližšího období se proto díváme s mírným optimismem.

Děkujeme za rozhovor a srdečné přijetí
Ivo Románek

Foto: archiv YIT