A právě letošní rok se stal svědkem jejího dalšího mimořádně úspěšného pokračování. Na výstavní ploše o rozloze 605 000 m2 se zde totiž představilo  3 423 vystavovatelů z celkem 58 zemí, Českou republiku nevyjímaje. Veletrh navštívilo cca 580 000 návštěvníků z 200 zemí celého světa. To je o celých devět procent více ve srovnání s minulou Baumou.

Prestiž výstavy svou účastí podtrhly ty nejprestižnější značky stavebních strojů. Ty zde odborné stavební veřejnosti prezentovaly výsledky svého tříletého inovačního úsilí. Například známý výrobce stavebních strojů, společnost Komatsu, zde představila zcela nové pásové rýpadlo s ekologickým hybridním pohonem.

Příznivci značky JCB si zde mohli poprvé prohlédnout zbrusu nový stroj s názvem Hydradig. Toto kolové rýpadlo ve váhové kategorii do 10,5 tun se zcela novou zkosenou kapotáží motoru poskytuje posádce stroje až o 30 % lepší výhled z kabiny. To zvyšuje bezpečnost práce v bezprostředním okolí stroje.

Kompletní sortiment jeřábů i dalších strojů pro stavebnictví i těžební  průmysl již tradičně na volné ploše za halou B6 představila značka Liebherr.

Stále větší oblibu u nás získávají bezvýkopové technologie. Zástupci naší redakce si měli možnost prohlédnout stroje značky Vermeer, které s úspěchem provozuje na našem území provozuje řada předních firem realizujících inženýrské stavby.

Žádná stavba se neobejde bez špičkového lešení, bednění a dalších podpůrných konstrukcí. Velký zájem návštěvníků vzbudil výukový campus společnosti Doka. Kompletní sortiment lešení i bednění představila ve svém pavilonu společnost Peri, jejíž bednění  pomáhalo na svět nejvyšší  budově v ČR – AZ Tower v Brně.

Další u nás dobře známou značkou bednění je Paschal. I to prošlo v poslední době řadou inovací.
Potěšitelné však je, že na veletrhu se neztratili ani vystavovatelé z České republiky. Výrobce pneumatik pro stavební a zemědělské stroje, společnost Mitas, nabídla svým zákazníkům i dalším zájemcům nové pneumatiky s vyšší odolností, trvanlivostí i možností zlepšeného pohybu na různých typech povrchů.

Největším zážitkem však pro nás byla návštěva expozice známého českého výrobce nákladních automobilů, kopřivnické Tatry. Když jsme se ocitli v její těsné blízkosti, všude kolem nás se z úst německých návštěvníků začalo ozývat obdivné Tatrrrrááá, Tatrrrrááá! Taková byla jejich reakce při pohledu na vystavený majestátní sklápěč a vůz s nástavbou pro domíchávání betonových směsí Liebherr. Pro nás Čechy to byl úžasný pocit.

Ivo Románek