Společnost VP trend s.r.o. byla založena na jaře roku 1998. Od svého vzniku vyrábí plastové dveřní výplně a od roku 2005 produkuje i dveřní výplně hliníkové. Na trhu dveřních výplní tedy působí déle než 11 let a je tak nejstarším českým výrobcem plastových dveřních výplní. V uplynulých dnech jsme měli možnost opět po roce navštívit jednatele firmy, pana Ing. Richarda Obyta a položit mu několik otázek.

Jaká je podle Vašeho názoru současnost a budoucnost plastových dveřních výplní?

Plastové dveřní výplně, obdobně jako plastová okna a dveře, si v Evropě již dlouhá léta víceméně udržují svůj stabilní podíl na trhu, a to navzdory předpovědím o přechodu k jiným, hlavně přírodním materiálům. Poměr mezi cenou a užitnou hodnotou plastových dveřních výplní je totiž stále zajímavý a existují oblasti, kde jsou pro své vlastnosti preferovány drtivou většinou zákazníků - např. průmyslové aglomerace resp. oblasti s agresivnějším ovzduším.
Budoucnost plastových dveřních výplní vidím pozitivně, protože se jim daří držet krok s vývojem v oblasti profilových okenních systémů. To je možné mimo jiné i proto, že průběžně dochází v celém oboru ke zdokonalování používaných materiálů a technologií. Je ovšem pravda, že do budoucnosti lze ve východní a střední Evropě očekávat zvláště v občanské zástavbě nárůst podílu hliníkových okenních a dveřních systémů, tedy i hliníkových dveřních výplní, na úroveň, která je celoevropsky obvyklá, tj. oproti našemu současnému stavu podstatně vyšší.

Jaké požadavky by měly splňovat současné plastové dveřní výplně?

Je dobré si uvědomit, že domovní dveře, a tím i výplně domovních dveří, nemají pouze dekorativní funkci, ale jsou namáhaným konstrukčním prvkem a to nejen mechanicky, ale v případě tmavých barev (dekorů, dřevodekorů) jsou vysoce namáhány i tepelně. Je také zajímavé vědět, že u tmavých barev se v našich klimatických podmínkách v průběhu roku (a někdy i v průběhu dne) povrchová teplota vnější strany výplní (i profilů) běžně pohybuje od -20 do + 85 °C. Teplota povrchu na jejich vnitřní straně se od teploty na vnější straně přitom může bez problémů lišit v zimě o 45 a v létě až o 65 °C. Aby při těchto teplotách a teplotních rozdílech nedocházelo k fatálním problémům jako je kroucení, deformace, praskání dveřních výplní apod., je potřeba při výrobě věnovat maximální pozornost jak výběru použitých materiálů, tak i použité výrobní technologii a jejímu přísnému dodržování. Výsledkem by měly být stabilní, trvanlivé výrobky, bez omezení použití ve vztahu např. ke světové straně, slunečnímu svitu apod. Důležitá je i jejich tepelně-izolační schopnost, popř. možnost, aby si zákazník podle potřeby a uvážení kromě typu výplně, barvy a provedení skel zvolil konstrukci s potřebnými tepelně-izolačními vlastnostmi.

Do jaké míry ovlivňuje samotná montáž funkci dveřních výplní?

Kvalita montáže dveřních výplní může zásadně ovlivnit fungování dveří stejně tak jako kvalita montáže dveří jako celku.

Daří se Vám udržovat vaše výrobky na potřebné technické úrovni?

Myslím, že se nám to daří velmi dobře. Zúročuje se nám soustavný dlouhodobý technický a technologický rozvoj našich výrobků, jsme schopni vyjít naší konstrukcí vstříc požadavkům na jednoduchou a nekomplikovanou montáž, stabilitu a trvanlivost výplní. Mimo to se nám daří neustále snižovat objem zákaznických reklamací a například tak často diskutované praskání plastových dveřních výplní je pro nás naprosto okrajovým problémem s výskytem v řádu několika málo desetin procenta z celkové roční produkce.

Jaké záruky poskytujete na vaše výrobky?

Záruční doba na naše výrobky je pětiletá, což je solidní evropský standard. Co však je stejně důležité jako záruční doba, je faktická dosažitelnost resp. realizovatelnost naší záruky. V praxi by se totiž nemělo stát, aby se při reklamaci nebylo na koho obrátit, nebo aby výrobce na reklamace nereagoval. Dochází tak nejen k finančním škodám u koncových zákazníků a jejich dodavatelů, ale i ke škodám na pověsti celého oboru.

Co můžete doporučit zájemcům o plastové ­vchodové dveře, resp. zájemcům o plastové dveřní výplně?

Velmi opatrně přistupovat k praxí neověřeným výrobkům a výrobcům.
Nevěřit praxí neověřeným technickým řešením - i ten nejlepší nápad je nejprve potřeba řádně vyzkoušet.
Nedůvěřovat nápadně levným výrobkům, protože kvalita, bohužel, není zadarmo a škoda vzešlá z příliš levných výrobků často bývá větší, než užitek z dosažené úspory.

Za rozhovor děkuje
Ing. Jiří Zahradnický


VP trend s.r.o.
Huťská 114, 272 01 Kladno 1
tel.: 312 242 010, fax: 312 242 880
e-mail: vptrend@vptrend.cz, www.vptrend.cz