V ostrém kontrastu s tímto stavem byla výstava (veletrhem již bohužel nelze nazvat), která na brněnském výstavišti skončila v uplynulém týdnu.

Výstava se odehrála ve své podstatě v jednom výstavním pavilonu, kde sice bylo k vidění jednotlivě ještě několik renomovaných výrobců, ale o tom, že by si zde návštěvník dokázal utvořit představu o nabídce v určitých oblastech či segmentech produktů, nemůže být vskutku ani řeč.

Úplně chyběla například přítomnost koupelnového vybavení a sanity, obkladů, fasád, jednotlivce bychom našli v kategorii vytápění, oken, dveří, zastoupen nebyl těžební průmysl, cementáři či tolik populární prvky zahradní architektury.

Na výstavě chyběli zcela zástupci lešení, bednění, prefabrikace či dovozci stavebních strojů.

Co je však nejpodstatnější, na stavební výstavě nebyla přítomna ani jedna významnější stavební společnost. A zde je nutné položit si řečnickou otázku a pokusit se na ni odpovědět. Proč chybí Ti, kteří ve stavebnictví nakonec vytváří pro jednotlivce a společnost finální přidanou hodnotu? Proč nechtějí prezentovat své výrobky, technické novinky či stavby samotné?

Důvody jsou zřejmé. Neustálá kriminalizace činnosti stavebních společností, nesmyslný tlak na cenu stavebních prací na úkor kvality, nekompetentnost orgánů státní správy.

Stále se hovoří o tom, kolik se má přidat lékařům, učitelům, policistům či tisícům státních úředníků. My se tedy chceme zeptat: Kdo přidá zedníkům, tesařům, pokrývačům, železářům, bagristům či mistrům na stavbách? Kdo zajistí rozvoj technologických a technických dovedností stavebních firem? Kdo ocení přínos kvalitního stavebního díla pro veřejnost a budoucí generace? A kdo ocení práci tisíců bezejmenných? Paní Krnáčová, pan Mládek či Babiš? Ti od nás chtějí jediné. Abychom na jejich úředníky (rozuměj koupeného voliče) z toho mála co nám zbude, odváděli stále víc a víc.

A tomuto stavu odpovídala i letošní stavební výstava v Brně. Malý počet vystavovatelů, nulová propagace veletrhu a s ní nízký počet návštěvníků, společenská úroveň na bodu mrazu. Zkrátka smutný obrázek českého stavebnictví, jednoho z klíčových oborů hospodářství.

Ivo Románek